Berekenen.nl
Geplaatst op 6 mei

Hoe kies je de juiste elektrische fiets?

We zitten alweer in het begin van mei. Het mooie weer komt er weer aan, dus gaan mensen massaal aan het fietsen. Door de bossen, de duinen, over de Veluwe, noem het maar op. Maar als je zulke fietstochten gaat maken, heb je wel een goede fiets nodig. En wat is er nu lekkerder dan een fiets die jou ook nog een beetje ondersteund. Wij zetten een paar belangrijke punten op een rijtje, zodat jij weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische fiets.

Frametype

Voordat je een elektrische fiets gaat aanschaffen, maak je een keuze voor het frametype. Je kan kiezen uit een herenframe, een damesframe of een lage instap frame. Als je moeite hebt met het op en afstappen bij een fiets, dan is een laag frame een goede uitkomst. Het is ook een alternatief voor mannen die liever niet op een damesframe rijden. Je kan zo toch een lage instap nemen zonder op een damesframe te rijden. Ook is het verstandig te kijken naar je lengte. Want je wil natuurlijk niet dat je tijdens het fietsen met je knieën tegen het stuur aankomt of dat je niet goed kan stil staan, omdat je niet met je voeten aan de grond komt. Bereken hier jou ideale frametype.

Vermogen van de motor

Voor ondersteuning tijdens het fietsen is het vermogen van de motor belangrijk. Het verschil in vermogen merk je als je een viaduct of heuvel opgaat met de fiets. Als je motor een hoger vermogen heeft, geeft hij meer ondersteuning bij het beklimmen van de viaduct of heuvel. Het vermogen van de motor wordt gemeten in Newton. Een krachtige motor heeft vaak een hogere Newton meter. Ga je regelmatig een viaduct of heuvel op? Neem dan een motor van minimaal 40 Nm. Als je bijna altijd op een vlak landschap rijdt is 10 Nm tot 30 Nm voldoende capaciteit.

Remsysteem

Het is algemeen bekend dat je makkelijk een hoge snelheid kan halen op een elektrische fiets. Daarom is het belangrijk dat je goede remmen hebt. Het meest voorkomende remsysteem bij een elektrische fiets is rollerbrake. Dit systeem kan je vergelijken met een trommelrem. Het is alleen minder gevoelig voor slijtage. Rollerbrake is ook het beste remsysteem voor elektrische fietsen.

Verwijderbare accu voor het opladen

Staat je fiets in een stalling zonder elektriciteit? Dan is het lastig om je accu op te laden. Het is slim om goed op te letten of je fiets een verwijderbare accu heeft. Bij de duurdere modellen is een accu vaak weggewerkt in het frame. Je kan je accu er dan niet uithalen. Bij de modellen met een accu onder de bagagedrager is het vaak wel mogelijk om deze eraf te halen. Je kan je accu dan gewoon in huis opladen. Let hier dus goed op als je geen elektriciteit in de stalling hebt.

Gewicht van de elektrische fiets

Door de accu en motor is een elektrische fiets een stuk zwaarder dan een normale fiets. Tijdens het fietsen heb je hier geen last van. Vooral niet omdat je ondersteuning krijgt door de motor. Je merkt dit alleen als je de fiets wil optillen. Een elektrische fiets weegt ongeveer 25 kilo. Als je dit niet dagelijks doet hoeft dit ook geen probleem te zijn. Het kan misschien wel een probleem worden als je de fiets mee wil nemen achterop de auto. Een standaard fietsendrager voldoet door het gewicht niet altijd. Informeer eventueel welke fietsen wel op de fietsendrager kunnen of schaf een speciale fietsendrager aan.

Prijs van een e-bike

Elektrische fietsen zijn er in iedere prijsklasse. Jou elektrische fiets kan net zo duur zijn als een normale fiets. Het ligt er natuurlijk aan welke snufjes jij op je fiets wil hebben. De luxe (duurdere) modellen hebben iets meer snufjes, maar laat je er niet door leiden. Kies een budget uit dat bij jou past en zoek hierin een goede fiets uit.