Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (36)

Schuine wand berekenen

Wil jij een schuine wand berekenen, maar weet je niet waar je beginnen moet? Geef hier dan de beide zijden in van de driehoek om lengte van de schuine wand uit te rekenen. lees meer

Vul hier de hoogte in van de driehoek, oftewel de lengte van B.


Vul hier de lengte in van het liggende deel van een driehoek, oftewel de breedte van A.

Schuine wand berekenen

Wil je de schuine wand berekenen, bijvoorbeeld om de lengte in de slaapkamer te bepalen? Je kunt de schuine wand opmeten, maar je kunt die ook berekenen aan de hand van twee rechte wanden in een rechte hoek ten opzichte van elkaar.
Om een schuine wand te berekenen kun je gebruik maken van de stelling van Pythagoras. Hij ontdekte dat we de lengte van de twee rechte wanden kunnen gebruiken om de derde van een driehoek te kunnen berekenen. Op het moment dat je de lengte van een schuine wand wilt weten is er eigenlijk sprake van een driehoek, waardoor deze stelling van Pythagoras hier goed van pas komt.

Stelling van Pythagoras

De stelling van Pythagoras luidt als volgt: A in het kwadraat x B in het kwadraat = C in het kwadraat. A is hierbij de ene rechte wand, B is de andere rechte wand. C is de schuine wand die je wilt berekenen. Zodra je C in het kwadraat hebt kun je daar de wortel van nemen en weet je de lengte van de wand. Houd er rekening mee dat A en B in een rechte hoek (90 graden) ten opzichte van elkaar dienen te staan.

Schuine wand berekenen

Stel dat wand A 2 meter meet en dat de lengte van wand B 3 meter bedraagt. In dat geval ziet de rekensom er als volgt uit: 2 in het kwadraat + 3 in het kwadraat = C in het kwadraat -> 4 + 9 = 13. De wortel van 13 is (afgerond) 3,61. Dat betekent dat de lengte van de schuine wand in dit geval 3,61 meter bedraagt.

Berekening van de schuine wand

De berekening van de schuine wand kun je gelukkig eenvoudig online doen. We maken het je graag gemakkelijk, op basis van de online tool. Het is voldoende om de lengte van de andere wanden in te vullen. Je dient er zelf dus wel voor te zorgen dat er sprake is van een rechte hoek tussen wand A en B. Alleen op die manier kun je gebruik maken van de stelling van Pythagoras om de schuine wand te berekenen. Door de schuine wand te berekenen ken je daarvan de lengte en kun je bijvoorbeeld de oppervlakte berekenen of voldoende behang voor de schuine wand kopen.

Nieuws over Schuine wand

Schuine wanden, wat moet je ermee?

Bijna in elke woning zijn ze wel te vinden, schuine wanden. Het kan soms best lastig zijn om te bedenken wat je met deze muren moet. Daarom hebben we een blog geschreven over hoe je deze ruimtes het beste kunt gaan benutten. Op deze manier hoeft deze ruimte geen saaie ruimte meer te zijn en kan het heel stijlvol worden ingericht.

ยป Lees het volledige bericht