Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
10 / 10 (1)

Windkracht berekenen

Wil je de windsnelheid of windkracht berekenen? Vul dan hieronder de gegevens in. lees meer

Vul hier de windsnelheid in per kilometer per uur.

Windkracht berekenen

De windkracht berekenen, hoe doe je dat? Windsnelheid kan op verschillende manieren aangegeven worden. De bekendste manier om deze snelheid aan te geven is middels de schaal van Beaufort. Zo wordt het bijvoorbeeld ook op het weer aangegeven. Als je bijvoorbeeld hoort dat de windkracht 1 is, dan weet je dat de snelheden niet zo hoog zullen zijn. In het geval van storm worden echter wel vaak de snelheden van de wind geduid in kilometer per uur, bijvoorbeeld: de wind kan vandaag snelheden van 110 kilometer per uur bereiken. Kun je windsnelheid berekenen en kilometer per uur omzetten naar Beaufort? Absoluut, dit doe je via Berekenen.nl. Binnen een handomdraai heb je de waardes die je zoekt.

Wat is wind?

Van nature beweegt de lucht in de atmosfeer. Bij luchtdruk kan er sprake zijn van hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Horizontaal zijn er verschillen in de luchtdruk, wat leidt tot de bewegingen in de lucht. Het draaien van onze planeet heeft vervolgens invloed op de richting waarin wind waait. Ook zogenaamde circulatiecellen hebben grote invloed op de richting van de wind. De wind kan op meerdere manieren gemeten worden. Je kunt hierbij gebruik maken van de schaal van Beaufort, maar je kunt de windsnelheid ook in meter per seconde en kilometer per uur berekenen. In Nederland ligt de gemiddelde windsnelheid rond de 8 km per uur landinwaarts en 20 km per uur langs de kust. Dit is vaak rustig kortom, maar eens in de zoveel tijd heeft ons land last van een storm. Hierbij kunnen zware windstoten om de hoek kijken. Een windstoot is een kortstondige toename van de snelheid van de wind binnen een korte tijd.

Hoe wordt windsnelheid gemeten?

Er zijn dus meerdere eenheden waarin je de kracht van de wind kunt uitdrukken. Een bepaalde windkracht op de schaal van Beaufort correspondeert namelijk met een gemiddeld aantal kilometer per uur. Kilometer per uur kun je echter exact aanduiden. Van een lage windsnelheid merk je bijna niets, maar een enorm hoge windsnelheid kan zelfs schade aan gebouwen tot gevolg hebben. De kracht van de wind moet dan ook zeker niet onderschat worden. Maar waarom zou je überhaupt de windsnelheid willen weten? Naast algemene interesse is het weten van de snelheid van de wind interessant voor bijvoorbeeld zeilers, kitesurfers of andere watersporters die afhankelijk zijn van de wind.

windkracht

De schaal van Beaufort

Francis Beaufort was al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in het weer. Zo hield hij al vanaf jonge leeftijd dagelijks het weer bij in een dagboek. Uiteindelijk ging hij bij het leger en werd hij luitenant ter zee. Ook in deze capaciteit was de jonge man uitermate geïnteresseerd in het weer. Vooral de wind fascineerde hem. Daarom besloot hij om rond 1805 een eigen notatie te maken van de snelheden van de wind. Dit leverde een schaal op die we tot op de dag van vandaag gebruiken om de windsnelheid mee te berekenen: de schaal van Beaufort.

Technisch gezien bereken je met de schaal van Beaufort geen windsnelheid maar winddruk. Hij ontwikkelde deze schaal dan ook op een schip, waarbij het zeil als indicator van snelheid werd gezien. Er werd gekeken naar de hoeveelheid zeil er nodig was bij verschillende vormen van wind, van zachtjes tot stevig. Vervolgens werd de druk uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. Tot 1805 was er nog geen schaal die een windeenheid uitdrukte. Het rekening houden met de wind op zee was vaak letterlijk nattevingerwerk. Zeevaarders hanteerden allen hun eigen eenheden en daar kon je het dan mee doen. Vanaf de jaren ’30 werd de schaal van Beaufort steeds meer gebruikt binnen de Britse scheepvaart. Vanaf 1873 werd de schaal van Beaufort internationaal aanvaard.

De schaal van Beaufort

De schaal van Beaufort bestaat uit 13 schalen in totaal. Hier stond ook een beschrijving bij voor de zeevaart, bijvoorbeeld dat windkracht 2 kleine golven opleverde bij een zwakke wind. Hieronder zetten we alle cijfers voor je op een rij.
  • 0: ook wel windstil genoemd.
  • 1: zwakke wind.
  • 2: zwakke wind die al merkbaarder wordt.
  • 3: matige wind die stof doet opwaaien.
  • 4: matige wind waarbij je haar meer in de war raakt.
  • 5: redelijk krachtige wind.
  • 6: krachtige wind die bijna je paraplu uit je handen doet waaien.
  • 7: harde wind waar je moeilijk tegenin kunt lopen of fietsen.
  • 8: stormachtige wind en slecht nieuws voor je dakpannen.
  • 9: er is nu sprake van storm.
  • 10: er is sprake van een zware storm.
  • 11: er is nu een zeer zware storm die zelfs bomen kan doen omwaaien.
  • 12: bij windkracht 12 is er sprake van een orkaan, met zware verwoestingen tot gevolg.

Nieuws over Windkracht

De voordelen van windenergie

Steeds meer mensen praten over windenergie, en dat het dé toekomst is. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van al die windmolens in ons land die allemaal bijdragen aan het opwekken van windenergie? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Tips voor het werken in weer en wind

Iedereen moet wel eens werken tijdens slecht weer. Naast dit het niet fijn is kan het ook grote risico’s met zich meebrengen. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed kijkt of het veilig genoeg is. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij toch iets veiliger kan werken tijdens het slechte weer.

» Lees het volledige bericht
Is windenergie de toekomst?

Iedereen heeft het wel over, of mensen willen zonnepanelen of mensen zijn tegen een plan om windmolens te bouwen. Veel mensen vragen zich dan ook af of duurzame energie de toekomst is en is het wel eens duurzaam? Wij zoeken het uit.

» Lees het volledige bericht