Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.4 / 10 (15)

Duur aflossen lening

Wil je weten hoeveel tijd je nodig hebt voordat een lening is afgelost? Bereken hier simpel en snel hoeveel tijd je kwijt bent aan het aflossen van een lening. Een nieuwe auto, huis of ander goed dat vrij duur is kan je kopen met een lening. Echter het is wel handig om te weten hoeveel tijd je kwijt bent aan het terugbetalen van die lening. Daarna heb je netto weer net zoveel te besteden als voordat je de lening aan bent gegaan. lees meer

Hier kunt u kiezen tussen een lineaire aflossing waarbij de aflossing constant blijft of annuïteiten aflossing waarbij het perodieke bedrag gelijk blijft maar de aflossing niet.
De hoote van de lening
Het bedrag dat u maandelijks aan aflossing wilt betalen
Hier kunt u invullen welk bedrag u per periode wilt betalen.
Vul hier de rentepercentage in procenten per jaar in.

Duur aflossen lening

Tijd voor het aflossen van een lening berekenen

Een lening aflossen (link) kost tijd. Soms ben je in een paar maanden klaar en soms duurt het jaren voordat je een lening of hypotheek hebt afgelost. Door dit te berekenen voordat je een lening aangaat kan je bepalen of je het product nuttig vindt of er juist voor wilt sparen (doel).

Aflossen hoe doe je dat?

Bij een lening maak je de afspraak met de bank of hypotheekverstrekker over de terugbetaling van de lening. Meestal betaal je de lening af samen met de rente. Doordat je ook de rente betaald loopt de schuld niet op. Hierdoor ben je sneller van je lening af.

Waarom duurt het lang voordat een lening is afbetaald?

Bij een lening heb je in sommige gevallen een paar jaar de tijd voordat je begint met aflossen. Echter er wordt dan wel rente over de lening geheven. Hierdoor loopt de schuld gestaag op en moet je een groter bedrag dan je oorspronkelijke lening terug betalen.

Dat is niet de enige reden. Met de rechtspersoon waarmee je de lening afsluit maak je meestal ook afspraken over de terugbetaling. Bij een bank of hypotheek betaal je meestal een maandelijks bedrag terug. Dit wordt van te voren bepaald. Daardoor is de bank verzekerd van een bepaald inkomen uit de rente.

Wil je juist sneller je lening aflossen dan je hebt afgesproken met de bank? Dan kan je een boete krijgen. Op die manier wil de bank misgelopen inkomsten alsnog krijgen.

Formule voor het maandelijks aflossen van een lening

Je kan onderscheid maken tussen twee verschillende manieren van aflossen. Het aflossen waarbij je perodieke aflossing gelijk blijft maar waar je perodieke bedrag de aflossing plus rente over het openstaande deeld bedraagt. Dit is een lineare aflossing.

Voorbeeld: Stel je hebt een leining van 10000 euro waar je 1000 euro per jaar aflost met een rente van 3 procent per jaar. Je betaald dan na het eerste jaar 1000 euro plus 3 procent rente over 10000 euro dus totaal 1300 euro. Het openstaande bedrag is hierna 9000 euro. Het aflossen duurt 10000 / 1000 = 10 jaar. Zie de grafiek.De formule voor het berekenen van het aantal aflossing perioden is heel gemakkelijk. Het aantal perioden is het startkapitaal gedeeld door de maandelijkse aflossing.

Bij de tweede vorm van aflossen blijft het periodiek bedrag wel gelijk maar de periodieke aflossing niet. Dit heet een annuïteiten lening. Je betaald elke periode een vast bedrag, de annuïteit. Dit bedrag bestaat uit de rente plus de aflossing. Naarmate de openstaande lening kleiner wordt neemt de rente af en de aflossing toe. Hieronder zie je een voorbeeld grafiek bij dezelfde lening als in het vorige voorbeeld.Het berekenen van de duur van de lening is hier wat moeilijker aangezien de aflossing niet constant blijft. Het aantal perioden speelt een exponentiele rol in de berekening van de aflossing, daarom moeten we om het aantal perioden te berekenen met logaritme werken.

De formule hiervoor is:

n = -ln( -i * T / J + 1 ) / ln( 1+ i )

met

n: het aantal perioden
T: het startkapitaal
J: de annuïteit
i: de rentevoet per periode, geschreven als percentage gedeeld door 100