Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (17)

Annuïteit berekenen

Wil je een annuïteit berekenen, bijvoorbeeld omdat je van plan bent een hypotheek af te sluiten? Een annuïteit bestaat uit een bedrag aan rente en aflossing, dat samen zorgt voor een bruto bedrag dat over de gehele looptijd gelijk blijft. lees meer

Rente en aflossing

Je kunt een annuïteit berekenen op basis van de totale looptijd van de lening of de hypotheek en het bedrag dat je wilt lenen. Je komt op basis van de berekening tot een bruto bedrag per maand dat je dient te betalen, dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Tijdens de eerste perioden betaal je vooral rente en slechts weinig aflossing. Naarmate de hoogte van de schuld daalt ga je steeds een beetje meer aflossing betalen, in vergelijking tot de rente. Je kunt hier online de annuïteit berekenen en nagaan wat je maandelijks betaalt, om te bepalen of dit binnen je budget valt.

Online annuïteit berekenen

Je kunt hier bovenin online je annuïteit berekenen, bijvoorbeeld aan de hand van de hypotheek die je nodig hebt om een nieuwe woning aan te kopen. Ben je benieuwd of de kosten binnen je budget vallen, of wil je weten welk deel van je inkomen je dient te reserveren? Ook een hypotheekadviseur kan je dit voorrekenen. Je kunt bovendien eerst je maximale hypotheek berekenen, om vervolgens de annuïteit te berekenen en daarmee na te gaan wat de maximale lening voor de woning je maandelijks zal gaan kosten.

Nieuws over Rente en aflossing

Vaste hypotheekrente nu soms de goedkoopste optie

Een variabele hypotheekrente was op de korte termijn voordeliger dan een vaste rente, dat stond jarenlang vast. Daar lijkt echter verandering in te zijn gekomen.

» Lees het volledige bericht
Annuïteiten hypotheek zeer populair; bereken zelf de kosten

De annuïteiten hypotheek blijkt zeer populair onder huizenkopers, vooral sinds 1 januari 2013. Per die datum werden er nieuwe hypotheekregels van kracht.

» Lees het volledige bericht
Online hypotheek afsluiten en duidelijkheid over de lasten

Denk je erover na om een hypotheek af te sluiten en heb je voldoende kennis van zaken, om dat zonder een (duur) advies te doen? Je kunt zelf online je hypotheek afsluiten, maar zorg er altijd voor dat je goed weet wat je doet en dat je de juiste keuzes maakt.

» Lees het volledige bericht
Strengere normen hypotheken kunnen markt weer op slot gooien

We hebben de laatste jaren te maken gekregen met verschillende aanscherpingen van de normen en regels voor het afsluiten van een hypotheek, iets dat de ontwikkeling van de woningmarkt behoorlijk heeft geremd. We dienen tegenwoordig een annuïtaire of een lineaire hypotheek af te sluiten om nog in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, wat betekent dat we de volledige schuld in 30 jaar af dienen te lossen.

» Lees het volledige bericht