Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (88)

Taxikosten berekenen

De kosten voor een rit met een taxi hangen onder andere af van het starttarief, het kilometertarief en het tijdtarief. Voor al deze onderdelen geldt een maximumtarief. Dit tarief voorkomt dat u als klant teveel moet betalen. Wij gaan in deze berekening uit van dit maximumtarief per 1 januari 2019. lees meer

Geef hier aan of jij gebruik wilt maken van een taxirit in een personenauto (tot 4 personen) of dat je een busje voor 5 tot 8 personen als vervoersmiddel nodig hebt. Het starttarief van de taxirit is hier op gebasseerd. 
Geef hier het aantal kilometers van je geplande taxirit aan.
Geef hier de tijd in minuten aan van jouw taxirit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel minuten jij zelf over de route zou doen wanneer je zou rijden. Of vul je route in op een routeplanner voor het geschatte aantal minuten. 
Andere bezoekers berekenden ook:

Taxikosten berekenen

Taxikosten

Als jij wel eens een taxi neemt, dan weet je dat dit soms best duur kan zijn. Het vervelende is dat je de totale prijs van de taxirit in de meeste gevallen pas bij aankomst weet. Hoewel Berekenen.nl je niet op de euro nauwkeurig kan laten zien wat jouw taxirit kost, kunnen we wel een goede indicatie geven. Die indicatie is bovendien het bedrag dat een taxibedrijf maximaal mag vragen. Vind je dit toch te duur? Denk dan eens aan het pakken van je fiets en bereken jouw ideale fietsmaat en de beste fietsroute voordat je vertrekt.

Taxikosten en tarief vaststellen

Taxibedrijven hanteren verschillende tarieven. Soms kun je deze tarieven op hun website nalezen. Hoewel elk bedrijf een eigen tarief mag vaststellen, zijn daar wel regels aan verbonden. Er mag een starttarief, een kilometertarief en een tijdtarief in rekening gebracht worden. Sta je in een file? Dan is jouw taxirit dus duurder. Vaak worden deze kosten overigens wel eerlijk verdeeld tussen jou als klant en het taxibedrijf. Wat handig is om te weten, is dat elke taxichauffeur een tarievenkaart in zijn voertuig moet hebben. Vaak hangt deze aan de binnenkant van een raam. De Rijksoverheid heeft maximum bedragen vastgesteld die taxibedrijven mogen hanteren. Berekenen.nl heeft deze bedragen dan ook in de tool opgenomen zodat jouw daadwerkelijke taxikosten nooit hoger uit vallen:

Taxitarieven 2021

Soort taxivervoer Maximum starttarief Maximum kilometertarief Maximum tijdtarief (per minuut)
Personenauto (max 4 personen) € 3,29 € 2,42 € 0,40
Busje voor 5 tot 8 personen € 6,69 € 3,04 € 0,46


Extra taxikosten

Soms kan een taxichauffeur extra kosten in rekening brengen voor de geboden service. Denk hierbij aan het dragen van uw koffers of wachtgeld. Het is vaak ook mogelijk om een vast bedrag voor de rit af te spreken. Informeer hier altijd naar, vaak bent u dan voordeliger uit.

Voorbeeld berekenen taxikosten
Je reserveert een taxi (personenauto) voor een rit van 10 kilometer. Als je deze afstand zelf rijdt, doe je hier 20 minuten over. Jouw berekening ziet er dan als volgt uit:

Starttarief = € 3,29 + (10 x €2,42) + (20x €0,40) = €35,49
Jouw taxikosten zijn in dit geval dus maximaal €35,49.

Vind je het lastig om de berekening zelf uit te voeren? Vul dan de gegevens van jouw taxirit in via onze tool en Berekenen.nl laat jou meteen het bedrag zien dat je maximaal moet betalen.

Nieuws over Taxikosten

Taxiritje vanaf Schiphol behoort tot duursten van Europa

De kosten voor een taxirit in Nederland is niet goedkoop. Bij ons kan je een ritje met een taxi per kilometer gratis en snel uitrekenen.

» Lees het volledige bericht
Wethouder VVD declareerde bijna €10.000 aan taxikosten

Stephan Satijn declareerde als VVD-wethouder voor ruim €9.200 aan taxikosten, die hij maakte op kosten van de gemeente. Het grootste deel van de ritten maakte hij gewoon binnen de eigen gemeente.

» Lees het volledige bericht