Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (133)

Taxikosten berekenen

De kosten voor een rit met een taxi hangen onder andere af van het starttarief, het kilometertarief en het tijdtarief. Voor al deze onderdelen geldt een maximumtarief. Dit tarief voorkomt dat u als klant teveel moet betalen. Wij gaan in deze berekening uit van dit maximumtarief per 1 januari 2024. lees meer

Geef hier aan of jij gebruik wilt maken van een taxirit in een personenauto (tot 4 personen) of dat je een busje voor 5 tot 8 personen als vervoersmiddel nodig hebt. Het starttarief van de taxirit is hier op gebasseerd. 
Geef hier het aantal kilometers van je geplande taxirit aan.
Geef hier de tijd in minuten aan van jouw taxirit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel minuten jij zelf over de route zou doen wanneer je zou rijden. Of vul je route in op een routeplanner voor het geschatte aantal minuten. 
Andere bezoekers berekenden ook:

Taxikosten 2024 berekenen

Taxikosten

Als jij wel eens een taxi neemt, dan weet je dat dit soms best duur kan zijn. Het vervelende is dat je de totale prijs van de taxirit in de meeste gevallen pas bij aankomst weet. Hoewel Berekenen.nl je niet op de euro nauwkeurig kan laten zien wat jouw taxirit kost, kunnen we wel een goede indicatie geven. Die indicatie is bovendien het bedrag dat een taxibedrijf maximaal mag vragen. Vind je dit toch te duur? Denk dan eens aan het pakken van je fiets en bereken jouw ideale fietsmaat en de beste fietsroute voordat je vertrekt.

Taxikosten en tarief vaststellen

Taxibedrijven hanteren verschillende tarieven. Soms kun je deze tarieven op hun website nalezen. Hoewel elk bedrijf een eigen tarief mag vaststellen, zijn daar wel regels aan verbonden. Er mag een starttarief, een kilometertarief en een tijdtarief in rekening gebracht worden. Sta je in een file? Dan is jouw taxirit dus duurder. Vaak worden deze kosten overigens wel eerlijk verdeeld tussen jou als klant en het taxibedrijf. Wat handig is om te weten, is dat elke taxichauffeur een tarievenkaart in zijn voertuig moet hebben. Vaak hangt deze aan de binnenkant van een raam. De Rijksoverheid heeft maximum bedragen vastgesteld die taxibedrijven mogen hanteren. Berekenen.nl heeft deze bedragen dan ook in de tool opgenomen zodat jouw daadwerkelijke taxikosten nooit hoger uit vallen:

Taxitarieven 2024

Soort taxivervoer Maximum starttarief Maximum kilometertarief Maximum tijdtarief (per minuut)
Personenauto (max 4 personen) € 3,60 € 2,65 € 0,44
Busje voor 5 tot 8 personen € 7,33 € 3,34 € 0,49


Extra taxikosten

Soms kan een taxichauffeur extra kosten in rekening brengen voor de geboden service. Denk hierbij aan het dragen van uw koffers of wachtgeld. Het is vaak ook mogelijk om een vast bedrag voor de rit af te spreken. Informeer hier altijd naar, vaak bent u dan voordeliger uit.

Voorbeeld berekenen taxikosten
Je reserveert een taxi (personenauto) voor een rit van 10 kilometer. Als je deze afstand zelf rijdt, doe je hier 20 minuten over. Jouw berekening ziet er dan als volgt uit:

Starttarief = € 3,36 + (10 x €2,47) + (20x €0,41) = €36,26
Jouw taxikosten zijn in dit geval dus maximaal €36,26.

Vind je het lastig om de berekening zelf uit te voeren? Vul dan de gegevens van jouw taxirit in via onze tool en Berekenen.nl laat jou meteen het bedrag zien dat je maximaal moet betalen.

Nieuws over Taxikosten 2024

Taxikosten 2024 omhoog

De taxikosten in 2024 zullen stijgen, wat resulteert in een prijsstijging van de algemene taxitarieven.

» Lees het volledige bericht
De evolutie van taxi’s

Taxi’s zijn een onmisbaar onderdeel geworden van ons dagelijks leven, of we nu snel naar een vergadering moeten of ontspannen naar een luchthaven willen reizen. In de loop der jaren hebben taxi’s een opmerkelijke transformatie ondergaan. Deze transformatie is gedreven door technologische vooruitgang en veranderende consumentenbehoeften. In deze blog wordt de evolutie van taxi’s besproken.

» Lees het volledige bericht
Tarieven taxi's Nederland

Als je met een taxi reist zitten hier altijd kosten aan verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk van het starttarief, de afstand en de duur van de rit. Hier geldt allemaal een maximumprijs voor. Deze prijs voorkomt dat je als klant te veel zal betalen voor je taxirit.

» Lees het volledige bericht
Tips voor de taxi in het buitenland

Je bent vast wel eens op vakantie geweest in het buitenland en dat je daar gebruik hebt gemaakt van een taxi. Het kan dan ook voorkomen dat de taxikosten hoger zijn dan in Nederland. Het kan ook positief uitpakken. Dan zullen de kosten lager zijn dan dat je in Nederland gewoon bent, maar hoe kan je die torenhoge rekeningen voorkomen? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Taxiritje vanaf Schiphol behoort tot duursten van Europa

De kosten voor een taxirit in Nederland is niet goedkoop. Bij ons kan je een ritje met een taxi per kilometer gratis en snel uitrekenen.

» Lees het volledige bericht
Wethouder VVD declareerde bijna €10.000 aan taxikosten

Stephan Satijn declareerde als VVD-wethouder voor ruim €9.200 aan taxikosten, die hij maakte op kosten van de gemeente. Het grootste deel van de ritten maakte hij gewoon binnen de eigen gemeente.

» Lees het volledige bericht