Heb je een eigen bedrijf en wil je je current ratio berekenen? Of ben jij student en ben je benieuwd hoe je het beste de current ratio kan berekenen? Berekenen.nl helpt jou graag verder. We leggen je uit wat het current ratio is, wat de formule is om de current ratio te berekenen en we geven jou een voorbeeld. Natuurlijk kan je ook direct de getallen in onze rekentool invullen zodat je direct de current ratio berekent. lees meer
De current ratio is niets meer dan een kengetal. Dit kengetal geeft de financiële situatie, de liquiditeit, van een bedrijf weer. Het current ratio geeft inzicht of het kort vreemd vermogen (dit zijn kortlopende schulden) uit de vlottende activa kunnen worden betaald. Met andere woorden kan jij kortlopende schulden goed voldoen? Een current ratio tussen de 1,2 en 1,5 wordt als gezond gezien. Het current ratio is per bedrijf en branche verschillend. Een te hoog current ratio is niet altijd positief. Dit kan betekenen dat er niets met de liquide middelen wordt gedaan.
Hoe bereken je de current ratio?
De formule om de current ratio te bereken ziet er als volgt uit:
Current ratio = beperkte vlottende activa / kort vreemd vermogen
Vlottende activa: alle bezittingen van een persoon, bedrijf of organisatie waarin het vermogen voor een periode korter dan een jaar is vastgelegd. Voorbeelden zijn voorraden, debiteuren en liquide middelen.
Kort vreemd vermogen: dit zijn de schulden of verplichtingen die de onderneming heeft. In dit geval gaat het om kortlopende schulden. Denk hierbij aan een kortlopend krediet en crediteuren.
Voorbeeld berekenen current ratio
Natuurlijk kan je via onze handige tool direct de current ratio berekenen. Wil je weten hoe de berekening van de current ratio precies werkt? Dat leggen we je graag uit aan de hand van dit voorbeeld. De cijfers om de current ratio te berekenen zijn te vinden in de balans.
Attractiepark Toverland in Limburg lijkt goed te draaien, met een nettowinst van bijna 800.000 euro over 2018. Toch zijn er zorgen over de schulden. Tenminste, bij analisten van buitenaf. Het bedrijf zelf zegt zich er niet druk over te maken, omdat de cijfers ‘zijn ingecalculeerd’.
Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies die wij plaatsen. Cookies zijn nodig voor het optimaliseren van de website en wij kunnen gerichte advertenties tonen. Meer weten?