Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (5)

Eindkapitaal berekenen

Je wilt sparen en kunt verschillende spaarrekeningen openen of spaarprogramma’s starten. Maar welke is het meest geschikt voor jou? Met andere woorden; met welk spaarprogramma creëer jij het meeste eindkapitaal? Berekenen.nl legt je uit waar je op moet letten en hoe je jouw eindkapitaal kunt berekenen. Natuurlijk kun je jouw gegevens ook via onze berekeningstool invullen zodat wij de berekening voor je kunnen maken. lees meer

Vul hier je storting in. Wat leg jij in om je spaardoel te bereiken?
Vul hier het rentepercentage op jaar basis in. Bijvoorbeeld 5%.
Vul hier de looptijd in maanden in.

Eindkapitaal berekenen

Het eindkapitaal is het kapitaal (geld) dat je aan het einde van je spaarprogramma hebt. Je legt je spaargeld bijvoorbeeld voor 10 jaar vast in een spaarplan. De looptijd is dus 10 jaar. In die jaren levert jouw spaargeld rente op. Je ontvangt namelijk rente wanneer je jouw spaargeld toevertrouwt aan een bank of andere financiële instelling. Met een berekening kun je bepalen hoeveel geld (eindkapitaal) je tegoed hebt aan het einde van de looptijd.

Hoe bereken je het eindkapitaal ?

Het eindkapitaal berekenen kun je zelf doen. Je hebt hier een aantal gegevens voor nodig. Vooral wanneer je een online spaarprogramma wilt afsluiten, is het verstandig zelf te berekenen wat je eindkapitaal is. Heb je contact met een adviseur? Dan kun je hem ook vragen of hij het eindkapitaal voor je wil berekenen. Ga je het zelf doen, dan moet je weten wat je startkapitaal is. Dit wordt ook wel beginkapitaal of inleg genoemd. Daarbij dien je ook de rentevoet te weten (hoeveel rente krijg je over jouw spaargeld). Daarnaast zijn de looptijd en de eventueel extra inleg van belang.

Zelf je Eindkapitaal berekenen

Je weet nu wat je nodig hebt voor het maken van de juiste berekening. Je kunt alle gegevens invullen via de berekeningstool. We leggen ook graag uit hoe de berekening precies in zijn werk gaat.

Voorbeeld:
Sjors wil sparen voor zijn zoontje. Zijn beginkapitaal is €10.000,-. Hij kan dit bedrag vastleggen voor 15 jaar tegen een rentevoet van 5%.
Om te berekenen wat het eindkapitaal is voor het zoontje van Sjors moet je eerst weten wat de de formule is om het eindkapitaal te berekenen.

De formule ziet er als volgt uit:

Aanvangskapitaal * (1+ Rente/100) ^ (1/12 * looptijd in maanden)

In het geval van Sjors betekent dit:

10.000 * (1+0,05) * (1/12 * 180) =  10.000 * ((1,05)^(15)) = 20.789,28. Op je rekenmachine voer je dit als volgt in: 10.000 * (1,05)*xy15 =  20.789,28.

Nieuws over Eindkapitaal

Sparen, sparen, sparen

Sparen is een ding waar veel mensen mee bezig zijn of er mee bezig proberen te zijn. De ene persoon gaat het sparen heel goed af. De ander geeft liever zijn of haar geld direct uit, waardoor het sparen wat lastiger gemaakt wordt.

» Lees het volledige bericht
Het hoogste eindkapitaal: vrouwen blijken betere beleggers

Beleggers willen het hoogste eindkapitaal behalen, omdat ze daarmee een mooi rendement maken. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is al decennialang onderwerp van discussie.

» Lees het volledige bericht
Verzekeraars veelal te rooskleurig geweest over eindkapitaal kapitaalverzekering

Diverse consumenten sparen via een winstdelende verzekering voor de aflossing van hun hypotheek. Zij hebben op dit moment een aflossingsvrije hypotheek, waardoor ze aan het eind van de looptijd met het geld over de brug zullen moeten komen.

» Lees het volledige bericht
Sparen voor een huis en een pensioen vaak onmogelijk

De huidige generatie jongeren zal het lastig krijgen om voldoende kapitaal op te bouwen, dat is de voorspelling van onder andere econoom Matthijs Bouman.

» Lees het volledige bericht