Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (327)

Hoek berekenen

Wil jij een hoek berekenen? Voor een schoolopdracht of bijvoorbeeld voor een (bouw)tekening? Berekenen.nl maakt het je makkelijk door een online berekeningtool beschikbaar te stellen. Jij vult de gegevens in en wij berekenen de hoek meteen voor je. Natuurlijk leggen we ook graag uit hoe we dit doen zodat je de berekening ook zelf kunt uitvoeren. lees meer

Kies of je de berekening met de cosinus, de sinus of de tangens formule wilt maken. Dit is afhankelijk van de beschikbare gegevens:

AC en BC bekend = Tangens  
AB en AC bekend = Cosinus
AB en BC bekend = Sinus  

 

De schuine zijde van de driehoek in centimeters. Dat is de lijn tussen A en B.

De aanliggende zijde is A en C in centimeters, de onderste lijn van de driehoek.
De schuine zijde is de langste zijde van het driehoek, in dit geval de A en B zijde.

De overstaande zijde is de zijde van de 90 graden hoek. In dit geval de BC zijde.

De overstaande zijde is de zijde tussen B en C.

De aanliggende zijde is de 'liggende' zijde, in dit geval de AC zijde.

Hoek berekenen

Als jij de afmetingen van de zijden van de driehoek weet, kan je eenvoudig online de hoek berekenen. Bijvoorbeeld om na te gaan hoe scherp deze is. Wil je de hoek berekenen en weet je alleen de afmetingen van 1 andere hoek? Zorg er dan voor dat je de lengte van twee van de zijden in kunt vullen, aangezien dat ook voldoende is.

Hoek berekenen met de sinus formule

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hoek te berekenen. In dit voorbeeld gaan we uit van een rechthoekige driehoek en berekenen we de hoek aan de hand van sinus formule.

Berekenen sinus


Formule: sin ∠ = overstaande zijde / schuine zijde 

We kijken naar bovenstaand voorbeeld.

∠C = hier de hoek van 90 graden.

Als je wilt weten hoeveel graden hoek ∠A is, dan berekenen we de hoek aan de hand van de formule. De volgende gegevens zijn bekend:

Zijde BC = 4,3 centimeter
Zijde AC = 7,5 centimeter  

sin ∠A = overstaande rechthoekszijde / schuine zijde

sin ∠A = BC (4,3) / AC (7,5) ≈ 0,573

∠A = sin-1 (BC/AC) = sin-1 (0,573) ≈ 35º

De sinus is altijd een verhouding tussen 2 zijden. Om SIN -1 te berekenen kun je op je rekenmachine de knop 2nd indrukken je ziet nu dat de functie SIN verandert in SIN-1. Deze knop gebruik je nu om de graden van de hoek te berekenen.


Hoek berekenen met de cosinus formule

Afbeelding bij cosinus berekening
Cosinus = aanliggende zijde / schuine zijde.
Als de aanliggende zijde 6,7 centimeter is en de schuine zijde 10 centimeter is, dan is de uitkomst 0,67. Dit moet je nog omrekenen naar graden. Dit doe je met de COS-1 knop op de rekenmachine. Deze vind je door eerst de 2nd knop in te drukken. Je ziet nu dat de COS functie verandert in COS-1. De uitkomst in dit geval is 48 graden.


Hoek berekenen met de tangens formule

Berekenen tanges
Tangens = overstaande zijde / aanliggende zijde.

Indien de overstaande zijde 5 centimeter en de aanliggende zijde 8 centimeter is, dan is de uitkomst 0,625.
De uitkomst zal nog omgerekend moeten worden naar graden. Dit doe je met de TAN-1 toets op de rekenmachine. Deze vind je door eerst de knop 2nd te selecteren. Daarna zie je dat de TAN functie verandert naar TAN-1. Als je deze berekening toepast ziet je nu 32 in het scherm verschijnen, de hoek is 32 graden.

Tip! Wil jij zeker weten of je de berekening goed hebt gedaan? Meet de hoek dan op met je geodriehoek.

Uiteraard kan je via onze online tool eenvoudig het aantal graden van een hoek berekenen. Jij vult de gevraagde gegevens in en wij doen de rest.

Hoek berekenen met geodriehoek

Voordat we beginnen met het berekenen van de hoek is het belangrijk om te weten dat elke hoek twee benen heeft. Vervolgens gaan we kijken welke hoek we willen gaan meten. Het is belangrijk wanneer jij een hoek wilt gaan berekenen met een geodriehoek dat de 0 van de geodriehoek precies in de hoek ligt. Hier moet je namelijk echt goed opletten anders zal de uitkomst niet kloppen. Daarna leggen we de lange zijde van de geodriehoek over een been heen. Ook hier is het belangrijk dat de 0 van de geodriehoek nog precies in de hoek blijft liggen. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt ben je aangekomen bij de laatste stap. Je hoeft dan alleen nog maar af te lezen. Dit is een van de belangrijkste dingen. Je moet hier dan ook goed kijken want je hebt meestal geen spelen. Probeer het dan ook zo precies mogelijk af te lezen.

Hoek berekenen Excel

We herkennen het allemaal de stress die geometrie ons allemaal wel eens heeft gegeven. Doordat het erg ingewikkeld kan zijn, kijken we allemaal naar een manier hoe we dit zo makkelijk mogelijk kunnen uitrekenen. We hebben al vier verschillende manieren behandeld, maar waarschijnlijk voel jij je het meest vertrouwd bij je computer of laptop. Ook hier is het mogelijk om een hoek te berekenen. Dit doen we namelijk via het programma Excel. Het rekenprogramma die we allemaal wel een keer gebruikt hebben. Wanneer je een hoek wilt berekenen in Excel moeten we toegang krijgen tot de functies om dit te kunnen doen. Dit doen we door bovenaan in het programma te klikken op “Math en Trig”. Wanneer je dit doet krijg je een hele lijst met functies en uitleg hoe je deze functies moet gebruiken. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is het invullen van je goniometrische metingen en gebruik te maken van de functies om de waarden van die gegevens te berekenen.