Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
7.3 / 10 (3405)

Inhoud cilinder berekenen

Zit je op school en ben je druk met huiswerk? Dan kan het soms handig zijn om een beetje hulp te krijgen. Want hoe zat het ook al weer met het berekenen van de inhoud van een cilinder? Berekenen.nl probeert je zo goed mogelijk te helpen met onze berekeningstool en de uitleg. lees meer

Vul hier de hoogte van de cilinder in in centimeters.
Vul de straal in centimeters in. Dit is de breedte van de cilinder gedeeld door twee. Om van diameter (volledige breedte) naar straal te gaan deel je de diameter door 2.

De cilinder

Een cilinder kan verschillende dingen zijn. Zo is de cilinder een belangrijk onderdeel van de motor van een auto. De cilinder waar wij het over hebben is een meetfiguur. De cilinder heeft op het grondoppervlakte een cirkelvorm en aan het andere uiteinde precies dezelfde cirkelvorm zodat het een rechte as heeft. De maat rondom de as is overal precies hetzelfde. Het woord cilinder komt uit het Grieks en betekent ‘rollen’. De cilinder wordt dan ook wel eens een rol genoemd.

Inhoud berekenen van een cilinder

Als je de inhoud van een cilinder wilt berekenen, dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Bepaal eerst de diameter van de cilinder. Dit betekent dat je het grondvlak van de cilinder (een cirkel) moet meten. Meet altijd dwars over de cirkel, dus bepaal het middenpunt en meet links en recht van het middenpunt. Het aantal centimeters dat je nu hebt, is de diameter. Deze vul je in op de tool. Vervolgens bepaal je de hoogte van de cilinder. Deze meet je door de cilinder op zijn kant te zetten. Zorg er dus voor dat er één cirkel op de bodem staat en één omhoog. Vervolgens meet je de hoogte. Ook dit vul je in. Nu kan Berekenen.nl eenvoudig voor je uitrekenen wat de inhoud van de cilinder is. Succes.

Inhoud cilinder berekenen formule

∏ x ( de straal )² x hoogte.

∏ = pi (3,14)

De straal van de bodem van de getoonde cilinder is 5 centimeter. De cilinder is 10 centimeter hoog.

De oppervlakte van de bodem  = 3,14 x 25 = 78,5 cm².

De inhoud van de cilinder bereken je door de oppervlakte van de bodem x de hoogte van de cilinder te vermenigvuldigen. In dit geval is de inhoud van de cilinder 10 x 78,5 = 785 cm³.

Je kunt de inhoud van een cilinder berekenen zonder dat je daar de formule bij nodig hebt. Zoek je naar een nieuwe tank voor op je bedrijfsterrein en is de inhoud daarvan van belang of ben je benieuwd hoeveel vloeistof je kwijt kunt in een bepaalde tank? Je kunt in de beide gevallen de inhoud van een cilinder berekenen.

Zoals je in de formule kunt zien dien je te werken met het getal ‘pi’. We ronden dit hier af op 3,14, al is er eigenlijk sprake van een getal met tal van cijfers achter de komma. Dat betekent dat er een nauwkeurige berekening van de inhoud van de cilinder volgt, die je zelf haast niet kunt maken. We gebruiken daarvoor een handige formule, die er online voor zorgt dat het voldoende is om de hoogte en de straal van de cilinder op te geven. De straal staat voor de zijkant van de cilinder tot aan het midden en is de helft van de diameter. Je kunt de inhoud van een cilinder berekenen door de hoogte op te meten en op te meten wat de diameter van de cilinder is. Door van de diameter de helft te nemen heb je de straal en kun je de gegevens inline invoeren.

Vervolgens kun je de inhoud van een cilinder berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan hoeveel volume of vloeistof je daarin kwijt kunt. Uiteraard kun je meerdere berekeningen maken om na te gaan hoe de hoogte of de straal van grote invloed kan zijn op het volume dat je in de cilinder kwijt kunt.

Nieuws over De cilinder

Inhoud meten als een pro

Voordat we kunnen leren hoe we de inhoud van een cilinder kunnen berekenen, is het belangrijk om te begrijpen wat we bedoelen met 'inhoud'. De inhoud van een cilinder verwijst naar de hoeveelheid ruimte die binnen de cilinder aanwezig is. Het is de driedimensionale ruimte die de cilinder vult.

» Lees het volledige bericht
Aantal of inhoud van de cilinders: Toyota Supra gebruikt er vier

Er wordt steeds meer bekend over de nieuwe Toyota Supra, ook al lijkt de officiële onthulling nog niet snel dichterbij te komen. Toch is bijvoorbeeld al duidelijk dat de auto onder andere beschikbaar wordt met 4 cilinders.

» Lees het volledige bericht