Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.4 / 10 (45)

Ampere naar Watt

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal ampère of watt. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekend! lees meer

Vul in hoeveel ampère je naar watt wilt omrekenen of hoeveel je van watt naar ampére wilt omrekenen.

Ampère naar Watt

Wil je ampère naar watt berekenen? Dan ben je bij Berekenen.nl op het goede adres. Berekenen.nl is de specialist als het gaat om energie te berekenen en om te rekenen. Om te berekenen van ampère naar watt zit je hier op het goede adres. Waarom zou je dit uit het hoofd gaan rekenen, als je het ook makkelijk online kunt doen? We leggen hieronder uit wat ampere en watt betekent.

Wat is ampère?

In de natuurkunde is de ampère, met het symbool A, de eenheid van elektrische stroomsterkte. De definitie van de ampère is gebaseerd op een natuurkundig verschijnsel: rond een stroomdraad zit een magneetveld. Hoe sterker de stroom is, hoe sterker het magnetisch-veld is. Twee gelijke stroomdraden trekken elkaar op die manier magnetisch aan. Als twee kabels van hetzelfde soort op dezelfde stroombron worden aangesloten, en ze trekken elkaar met de goede kracht aan, dan loopt door beide kabels één ampère.

De ampère is een van de zeven basiseenheden van het SI-systeem en is vernoemd naar de Franse natuurkundige André-Marie Ampère, die leefde van 1775 tot 1836, en is een van de belangrijkste ontdekkers van het elektromagnetisme. Hij onderzocht onder meer hoe sterk het magnetische veld rond de stroomkabel is. De wiskundige formule die hij gebruikte om deze relatie vast te stellen, wordt de wet van Ampère genoemd.

Tot 2019

Een ampère is een constante stroom die vloeit door twee parallelle geleiders van oneindige lengte en verwaarloosbare diameter die 1 meter van elkaar  in  een vacuüm zijn geplaatst, een Lorentzkracht tussen de geleiders produceren van 2 × 10 −7 Newton per meter lengte.

Vanaf 20 mei 2019

De herdefinitie van de ampère is gebaseerd op het nauwkeurig vastleggen van elementaire lading E = 1.602 176 634 ﹒10 −19 C.

Aangezien 1A stroom 1 Coulomb stroom per seconde betekent: 1 A = 1 C / s, wordt volgens de herdefinitie van de basiseenheden, een elektrische stroom met sterkte 1 A veroorzaakt door 10 −19 gedeeld door 1.602 176 634 elementaire ladingen per seconde. Hierdoor bevat de formule voor de Lorentzkracht tussen geleiders niet meer de exacte coëfficiënt 2 × 10 −7.

 

 

Wat is Watt?

De watt is de SI-eenheid van vermogen (energie per tijdseenheid). Het geeft aan hoeveel energie een apparaat per seconde verbruikt. Het symbool voor watt is de W. De eenheid is vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. Deze eenheid (watt) is een zogenaamde afgeleide eenheid, wat betekent dat deze kan worden onderverdeeld in andere basiseenheden, waaronder Joule.

Hoe reken je ampères om naar watt?
Elektrische apparaten worden meestal aangegeven in Watt voor hun stroomverbruik. Dit geeft aan hoeveel energie het apparaat per seconde verbruikt. De relatie tussen ampère en watt is heel eenvoudig: ampère x volt = watt. Bijvoorbeeld: je accu oplader werkt op 10 ampère en de netspanning is 230 volt. Dan verbruikt je accu oplader 10 x 230 = 2300 watt.

Nieuws over Ampère naar Watt

Hoe snel laadt de nieuwe Iphone 15 op

Ben je benieuwd naar de oplaadtijd en oplaadsnelheid van de iPhone 15? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het opladen van dit toestel. Lees verder om erachter te komen hoe snel de iPhone 15 kan worden opgeladen en welke mogelijkheden er zijn voor snelladen.

» Lees het volledige bericht