Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (9)

Wettelijke rente berekenen

Wil je de wettelijke rente berekenen? Je kunt dit doen op het moment dat je zelf te laat bent met betalen en je benieuwd bent wat je dient te betalen, of wanneer je iemand de wettelijke rente in rekening wilt brengen. lees meer

Handelstransactie is een transactie tussen ondernemingen en/of instanties. Consumententransactie is een transactie waar een consument of particulier bij betrokken is.
Bij samengeestelde rente wordt er over de ontvangen rente ook rente berekend. Bij enkelvoudige rente wordt er alleen rente over de hoofdsom berekend. Voor wettelijke rente in Nederland is samengestelde rente van toepassing.

Wettelijke rente

Hoofdsom en datum

Je kunt de wettelijke rente berekenen door uit te gaan van de hoofdsom waar het om gaat, naast de datum waarop de betaling voldaan had moeten zijn. Vervolgens kun je aangeven tot en met wanneer je de wettelijke rente wilt berekenen, bijvoorbeeld tot op de dag van vandaag. De wettelijke rente is, zoals de naam al aangeeft, wettelijk vastgelegd en zorgt ervoor dat je een eerlijke vergoeding betaalt of ontvangt, voor betalingen die te laat voldaan worden. Je kunt met onze handige tool zelf de wettelijke rente berekenen.

Type rente

Wil je de wettelijke rente berekenen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de juiste rente kiest. Gaat het om een handelstransactie, of ben je als consument te laat met het betalen aan een onderneming? Ten derde kun je een berekening maken voor contractuele rente. Bovendien dien je aan te geven of het gaat om samengestelde of enkelvoudige rente, afhankelijk van hoe de situatie in elkaar zit. Je kunt aan de hand van deze elementen zelf de wettelijke rente berekenen, om die een ander in rekening te brengen, of om na te gaan welk bedrag je zelf bovenop de hoofdsom dient te voldoen.