Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.5 / 10 (4)

Verwarming berekenen

Je bent aan het verbouwen en wilt graag weten welke afmeting radiator je in je slaapkamer moet ophangen. Of je gaat verhuizen en weet niet zeker of de verwarming in de woonkamer wel genoeg vermogen heeft. Dan is het handig om te berekenen welke verwarming je precies nodig hebt. Berekenen.nl helpt je hier graag bij. lees meer

De aanbevolen temperatuur per kamer is:

24ºC   Badkamer
22ºC   Woonkamer
20ºC   Keuken
18ºC   Slaapkamer

De verwarming

De verwarming is het systeem in een huis of gebouw dat er voor zorgt dat een ruimte verwarmd wordt. De meeste mensen hebben het in huis rond de 20 graden. In de winterperiode kan het in Nederland nogal eens nodig zijn om je verwarming een beetje hoger te zetten. Het is niet prettig om het in je eigen woning koud te hebben. Maar wanneer is een verwarming nu goed? Kan elke verwarming elke ruimte verwarmen? Of moet je nog ergens rekening mee houden? Een verwarming kan verschillende afmetingen hebben. De afmetingen, dus de grote van een radiator, bepalen het vermogen van een radiator. Dus hoe groter de verwarming is, hoe groter de ruimte die hij kan verwarmen is. In een kleine badkamer kan je dus volstaan met een kleinere verwarming dan in je grote woonkamer.

Verwarming berekenen

De afmetingen van de verwarming hangen af van de ruimte waarin je hem wilt plaatsen. Om je verwarming op de juiste manier te berekenen, dien je de afmetingen van de ruimte te weten. Meet de lengte, de breedte en de hoogte van desbetreffende ruimte goed op. Vervolgens dien je de gewenste kamertemperatuur te bepalen. Denk er aan dat de slaapkamer meestal koeler is dan de badkamer en dat de temperatuur in de woonkamer hier weer tussenin zit. Zo kan elke ruimte zijn eigen gewenste kamertemperatuur hebben. Vul alle gegevens in via onze rekentool en laat de computer de rest van het werk doen. Het gewenste vermogen verschijnt, na het invullen van de benodigde gegevens, meteen op je beeldscherm.

Nieuws over Verwarming

Duurzaam verwarmen: wat is de benodigde warmte?

Steeds meer mensen proberen hun woning duurzaam te verwarmen. Dat kan met alternatieven voor de traditionele CV-ketel, maar wat is daarvoor het benodigde vermogen? Verschillende oplossingen laten zich niet altijd even makkelijk vergelijken.

» Lees het volledige bericht
Verwarming berekenen voor de komende winter

De verwarming berekenen? Het is verstandig om per kamer na te gaan wat er aan radiatoren nodig is, om de ruimte in de winter goed warm te krijgen.

» Lees het volledige bericht