Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.4 / 10 (128)

Inhoud bol berekenen

De inhoud van een bol berekenen vinden veel mensen lastig. En dat is best logisch. Als je naar de formule van een bol berekenen kijkt, ziet dit er namelijk ook best ingewikkeld uit. Gelukkig heeft Berekenen.nl een handige tool waarmee je eenvoudig en snel de inhoud van een bol kunt berekenen. lees meer

Vul de diameter van de bol in in centimeters.

Wat is een bol?

Een bol is een figuur. Dit figuur is helemaal rond, er zitten dus geen kanten of hoeken aan. Soms dien je de inhoud van een bol te berekenen om verdere berekeningen te kunnen maken. Daarbij kan het soms in het dagelijks leven handig zijn om de inhoud van een bol te berekenen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt weten hoeveel liter water er in een bolvormige vissenkom gaat. Het berekenen is helaas niet aan iedereen besteed en de één heeft er meer moeite mee dan de ander. Berekenen.nl helpt je graag.

Inhoud van een bol berekenen

Als eerste is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je de diameter van desbetreffende bol goed opmeet. De diameter is de zogeheten doorsnede van de bol. Deze ‘lijn’ is de dwarslijn van een bol. Met dit aantal centimeters heb je de diameter. Vul dit getal in en wij berekenen de inhoud van de bol voor je.

Inhoud bol berekenen formule

De inhoud van de bol bereken je met deze formule. Het is hierbij wel belangrijk dat je de diameter van de bol weet.

⅙  x ∏ x ( diameter )³
of kortweg: ∏ d³ / 6

d = diameter
∏ = pi = 3,14

Stel je hebt een bol met een diameter van 20 centimeter. Dan gaat de berekening als volgt
∏ d³ / 6 = 3,14 x 203 / 6 = 3,14 x 8000 / 6 =
25120 / 6 = 4186,666... cm³

Als we de inhoud van de bol afronden is dit 4187 cm³ oftewel 4,187 liter (om van centimeters naar liters te gaan, deel je de uitkomst door 1000).