Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.5 / 10 (2)

ZZP tarief berekenen

Wanneer je een zzp'er bent kan het soms moeilijk zijn te bepalen wat je tarief moet zijn. Het tarief hangt af van allerlei factoren. Bereken hier het kostendekkend zzp tarief. lees meer

Vul hier het gewenste brutoloon dat u wilt verdienen in.
Hier vult u de vaste lasten die u kwijt bent aan verzekeringen en/of pensioenen in.
Dit zijn de kosten die u maakt om uw beroep te kunnen uitoefenen.
Gemiste baten zijn bedragen die u zou ontvangen maar niet hebt gekregen.
Dit zijn het aantal factureerbare uren dat u bij uw opdrachtgever(s) in rekening kan brengen.

ZZP tarief berekenen

Wanneer je een freelancer, ook wel zelfstandige zonder personeel (zzp’er), bent moet je je eigen tarieven bepalen. Er staat nergens vast wat het tarief voor een zzp’er moet zijn. Het kan soms erg lastig zijn om het juiste tarief te vinden. Het tarief moet voldoende zijn om je kosten mee te dekken maar tegelijkertijd ook aantrekkelijk voor opdrachtgevers. Daarnaast moet je er goed van kunnen leven, zelf wanneer je even wat minder opdrachten hebt.

Tarief zzp'er

Er zijn veel factoren die meespelen in de bepaling van je uurtarief. De specialisatie van de opdracht heeft het meest invloed op het uurtarief. Wanneer jij een service levert die schaars is en een hoge specialisatie kent zal je meer geld kunnen vragen. Bij een opdracht die minder specialisatie vereist zijn vaak ook meerdere zzp’ers die deze opdracht kunnen aannemen. Dit betekent meer concurrentie en vrijwel altijd ook lagere tarieven. Dit geldt voor vrijwel alle opdrachten waar men in de rij staat om te mogen uitvoeren. Ook de duur van de opdracht heeft invloed op je tarief. Bij een lange opdracht, bijvoorbeeld een aantal maanden, ben je in deze periode zeker van inkomen. Hierdoor is het tarief wat lager. Bij een opdracht van maar een aantal uur mag het tarief wat hoger zijn.

Uiteindelijk moet je toch goed kunnen inspelen op de opdracht gever. Door de noodzaak, specialisatie en duur van de opdracht kan je inschatten wat de opdrachtgever voor je wil betalen en kan je eventueel onderhandelen tot jullie beide tevreden zijn over een geschikte prijs.

Voor het tarief van de zzp’er wordt vaak het kostendekkend tarief berekend. Dit betekent dat je al je kosten bij elkaar optelt en dit vervolgens deelt door het aantal uren dat je verwacht te maken. Onder deze kosten valt ook je eigen loon. Bereken via berekenen.nl wat jouw uurtarief als zzp’er zou moeten zijn.

Nieuws over

Hoe bepalen ZZP’ers hun uurtarief

Veel mensen schrijven zich tegenwoordig in als zzp’er. Daarom lopen veel mensen ook rond met de vraag hoe ze hun uurtarief kunnen berekenen. Of wil je, je zzp-tarief verhogen en ben je opzoek naar de juiste manier te doen. En waar moet je nou precies rekening mee houden als het gaat over je uurtarief. Wij vertellen je het in onze blog.

» Lees het volledige bericht
ZZP’ers in de bouw rekenen weer hoger uurtarief

ZZP’ers in de bouw lijken te profiteren van de betere economische situatie. Tijdens de crisis werd er nauwelijks gebouwd en daalden hun uurtarieven.

» Lees het volledige bericht
Nieuwe ZZP-verzekering met maximaal 2 jaar uitkering

ZZP-ers staan over het algemeen niet te trappelen om zich goed te verzekeren tegen inkomensverliezen bij arbeidsongeschiktheid. Een deel van hen klaagt dat de kosten te hoog zijn, een ander deel ziet de noodzaak tot een dergelijke verzekering niet.

» Lees het volledige bericht
ZZP-uurtarief vaak lastig te berekenen

Het blijkt voor veel ZZP’ers lastig om hun uurtarief te berekenen, velen van hen weten niet goed hoe ze daarmee van start kunnen gaan.

» Lees het volledige bericht