Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.5 / 10 (12)

kW naar PK omrekenen

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal kW of PK. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekend! lees meer

Vul in hoeveel kw je naar PK wilt omrekenen of hoeveel PK je naar kW wilt omrekenen.


kW naar PK omrekenen

De paardenkracht is een oude eenheid van arbeidsvermogen. Sinds het invoeren van het SI- stelsel in 1978, is het wettelijk niet meer toegestaan het te gebruiken. De naam paardenkracht kan voor sommigen verwarrend zijn, want het is namelijk geen eenheid van kracht maar van vermogen. De Engelse naam voor paardenkracht is horsepower (symbool HP). Horsepower geeft niet de verwarring tussen kracht of vermogen. In tegenstelling to andere eenheden, heeft de paardenkracht geen internationaal overeengekomen symbool.

Bij de komst van de stoommachine, was het vanzelfsprekend dat men het vermogen vergeleek met het vermogen van een paard. Dit was omdat de stoommachine het paard moest vervangen. Één paardenkracht was dan ook het arbeidsvermogen dat een gemiddeld paard langdurig kon geven. Bijvoorbeeld bij het aandreven van een rosmolen of bij het trekken van een kar.

 

Hoeveel kW naar PK tabel

Met deze tabel kun je eenvoudig inches naar centimeters omrekenen.

Omrekentabel kW naar PK
Aantal kW Aantal PK
1 kW 1,362 PK
2 kW 2,724 PK
3 kW 4,086 PK
4 kW 5,448 PK
5 kW 6,810 PK
6 kW 8,172 PK
7 kW 9,534 PK
8 kW 10,896 PK
9 kW 12,258 PK
10 kW 13,620 PK
50 kW 68,1 PK
100 kW 136,2 PK
100 kW 1362,0 PK


 

Gebruik van kW Voor de gene die zich afvragen wat er wordt bedoeld met KiloWatt en in welke context het precies gebruikt wordt? Wij zullen je toelichten. Zowel PK als kW zijn allebei eenheden van vermogen. Paardenkracht is een term voor een oude eenheid, terwijl kW tegenwoordig vaker door mensen gebruikt wordt. Vooral bij motoren, machines en auto’s wordt er nog wel een gesproken over Paardenkracht (PK). Om je een beter beeld te geven bij wat het vermogen precies is, wordt het omgerekend naar de tegenwoordige populaire eenheid: KiloWatt. De toevoeging Kilo aan Watt geeft al aan dat 1 KiloWatt het zelfde is als 1000 watt. Overigens wordt KiloWatt ook gebruikt bij het meten van elektriciteit van een huishouden. Doorgaans wordt dit dan weer gecombineerd met aan A, B, C of D label. Dit wordt gedaan om het energie verbruik aan te geven. Zo betekend een A-label dat het een zuinige woning is, terwijl een D-label minder zuinig is.

kw naar pk

kW naar PK omrekenen

Van kW naar PK rekenen is in principe erg eenvoudig. 1kW staat gelijk aan 1,362 PK. Je vermenigvuldigd het vermogen van de van de motor (kW) dus met 1,362. Een eenvoudig voorbeeld is het kiezen van een willekeurig motor van 100kW is gelijk aan 136 PK.

Van PK naar kW is nu ook erg eenvoudig. Je weet nu dat 1kW gelijk staat aan 1,362 PK. In plaats van het vermenigvuldigen met 1,362 ga je het nu delen door 1,632. Een motor met een vermogen van 136,2 PK is dus 100 kW.

Nieuws over kW naar PK omrekenen

De verschillen tussen kw en pk

Het berekenen van het verschil tussen kw (kilowatt) en pk (paardenkracht) is belangrijk voor het begrijpen van het vermogen van een voertuig. In Nederland wordt vaak gesproken over pk's, maar het is interessant om te weten hoe deze eenheden zich tot elkaar verhouden.

ยป Lees het volledige bericht