Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (865)

m2 berekenen

Je kunt het aantal m2 berekenen, bijvoorbeeld wanneer je een vloer wilt leggen in een kamer, of wanneer je een bepaal stuk grond op het oog hebt. Je kunt het aantal m2 berekenen door uit te gaan van de lengte en de breedte. lees meer

m2 berekenen

Wil je het aantal m2 berekenen? Ga dan uit van de lengte van een kamer of een stuk land en vermenigvuldig deze met de breedte hiervan. Op het moment dat een kamer 5 meter lang is en 6 meter breed, betekent die een oppervlakte van 30 m2. De kans is echter groot dat de getallen in jouw geval niet zo mooi rond zijn. Je kunt daarom gebruik maken van de handige tool op het eerste tabblad. We zorgen er op Berekenen.nl graag voor dat je het aantal m2 gemakkelijk kunt berekenen. Vul de lengte en de breedte in en tel bijvoorbeeld meerdere kamers en stukken grond bij elkaar op, om tot het totaal te komen. Wil je de inhoud van iets berekenen dan ga je naar de m3 berekening.

Voorbeeld m2 (vierkante meter) berekening

In onderstaande afbeelding is de breedte 2 meter en de lengte 7,5 meter. Om de m2 handmatig te berekenen, vermeningvuldig je de lengte x breedte. In deze afbeelding is de oppervlakte 15m2.

Voorbeeld m2 berekening

Grond en kamers

Je kunt het aantal m2 berekenen wanneer je een vloer wilt leggen in een bepaalde kamer (houd rekening met het snijverlies), maar ook wanneer je een stuk land op het oog hebt en je wilt weten hoeveel dieren je hier op kwijt kunt, of wat je aan opbrengst kunt verwachten. Ga uit van de lengte en de breedte en probeer eventuele hoeken uit de kamer apart te berekenen. Is de kamer 10 x 6 meter groot, min een hoek van 2 x 1 meter? Maak dan twee berekeningen en trek de aantallen van elkaar af. Je kunt dan zelf het aantal m2 berekenen.

Formule voor het berekenen van vierkante meters

Om de oppervlakte van een rechthoek te berekenen, vermenigvuldig je de lengte met de breedte. Dit betekent dat de formule er als volgt uitziet:

 1. Bereken de lengte van de rechthoek
 2. Bereken de breedte van de rechthoek
 3. Vermenigvuldig de lengte met de breedte

Voorbeeld:

Een rechthoek heeft een lengte van 4 meter en een breedte van 3 meter. Gebruik de formule om de oppervlakte te berekenen.

 1. Lengte = 4 meter
 2. Breedte = 3 meter
 3. Oppervlakte = Lengte x Breedte = 4 x 3 = 12 m2

Voor het berekenen van de oppervlakte van een vierkant vermenigvuldig je de lengte met de breedte. Aangezien een vierkant gelijke zijden heeft, kun je ook de volgende formule gebruiken:

Oppervlakte = zijde x zijde, of Oppervlakte = zijde2

Voorbeeld:

Een vierkant heeft een zijde van 5 meter. Gebruik de formule om de oppervlakte te berekenen.

 1. Zijde = 5 meter
 2. Oppervlakte = zijde2 = 5 x 5 = 25 m2

Om de oppervlakte van een cirkel te berekenen, gebruik je de volgende formule:

Oppervlakte = π x straal2

Waarbij π (pi) gelijk is aan ongeveer 3,14 en de straal de afstand is van het midden van de cirkel tot de rand.

Voorbeeld:

Een cirkel heeft een straal van 2 meter. Gebruik de formule om de oppervlakte te berekenen.

 1. Straal = 2 meter
 2. Oppervlakte = π x straal2 = 3,14 x 2 x 2 = 12,56 m2

Om de oppervlakte van een driehoek te berekenen, vermenigvuldig je de lengte van de basis met de hoogte en deel je het resultaat door 2.

Voorbeeld:

Een driehoek heeft een basis van 6 meter en een hoogte van 4 meter. Gebruik de formule om de oppervlakte te berekenen.

 1. Basis = 6 meter
 2. Hoogte = 4 meter
 3. Oppervlakte = (Basis x Hoogte) / 2 = (6 x 4) / 2 = 12 m2

FAQ:

Wat is een vierkante meter?

Een vierkante meter is een meeteenheid voor oppervlakte. Het is de oppervlakte van een vierkant met zijden van één meter lang.

Hoe bereken je een vierkante meter?

Om een vierkante meter te berekenen, vermenigvuldig je de lengte van een zijde van het vierkant met de breedte van die zijde. Bijvoorbeeld, als een vierkant 5 meter lang is aan elke zijde, dan is de oppervlakte 5 meter x 5 meter = 25 vierkante meter.

Wat is de formule voor het berekenen van vierkante meters?

De formule voor het berekenen van de oppervlakte van een rechthoek is lengte x breedte. Voor een vierkant met zijden van gelijke lengte, is de formule zijde x zijde. Voor andere vormen zoals een cirkel of driehoek, zijn er specifieke formules beschikbaar.

Wat is het verschil tussen vierkante meters en kubieke meters?

Vierkante meters meten de oppervlakte van een 2D-vlak, terwijl kubieke meters de inhoud van een 3D-object meten. Vierkante meters hebben alleen lengte en breedte, terwijl kubieke meters lengte, breedte en hoogte hebben.

Kun je vierkante meters omrekenen naar kubieke meters?

Nee, vierkante meters kunnen niet direct worden omgerekend naar kubieke meters omdat het twee verschillende meeteenheden zijn. Om kubieke meters te berekenen, heb je de hoogte van het object nodig naast de lengte en breedte.

Hoe kan ik oppervlakteberekeningen gebruiken in de praktijk?

Oppervlakteberekeningen zijn handig bij het plannen van je tuin, het inrichten van je huis en het uitvoeren van bouwprojecten. Door de oppervlakte van een ruimte te berekenen, kun je bijvoorbeeld bepalen hoeveel vloerbedekking je nodig hebt of hoeveel verf je moet kopen.

Zijn er handige tools en rekenmachines beschikbaar om vierkante meters te berekenen?

Ja, er zijn verschillende online bronnen en apps die je kunt gebruiken om eenvoudig vierkante meters te berekenen. Deze tools helpen je om snel en nauwkeurig oppervlakteberekeningen uit te voeren.

TIP: Wil je de lengte x breedte x hoogte (of diepte) berekenen? gebruik dan onze tool: m3 berekenen om de kubieke meters te berekenen.

 

Nieuws over m2

Oppervlakteberekeningen voor Dummies

Wil je weten hoe je eenvoudig de oppervlakte van een kamer, tuin of bouwproject kunt berekenen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel leggen we de basisconcepten van oppervlakteberekeningen uit en laten we zien hoe je snel en gemakkelijk vierkante meters kunt berekenen.

» Lees het volledige bericht
Grootheden en eenheden

Wat zijn grootheden en eenheden? En wat hebben ze met elkaar te maken? Voor een goed rekeninzicht is dit van belang om te weten. Daarom gaan wij je het uitleggen.

» Lees het volledige bericht
‘Een spin op iedere vierkante meter’

Spinnenhaters zullen het niet leuk vinden, maar specialisten geven aan dat zich op iedere vierkante meter in huis een spin bevindt. Wat dat betreft zou je het aantal vierkante meters van je huis kunnen berekenen om na te gaan hoeveel spinnen zich binnen bevinden.

» Lees het volledige bericht
Zevenaar gaat werken aan 1400 m2 horeca in fashion outlet

Zevenaar heeft een grote fashion outlet en trekt daarmee veel dagjesmensen en anderen die voordelig willen komen winkelen. Door daarnaast te werken aan de ontwikkeling van horeca in het gebied wil de gemeente ervoor zorgen dat de populariteit verder toeneemt.

» Lees het volledige bericht