Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.4 / 10 (14)

Studiefinanciering berekenen

Wil je de studiefinanciering berekenen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je wat inkomensgegevens van je ouders bij de hand hebt. Denk bovendien na of je maandelijks ook wilt gaan lenen, of je gebruik wilt maken van het collegegeldkrediet, aanvullende mogelijkheden om voor voldoende inkomen te zorgen. lees meer

Studiefinanciering berekenen

Onderwijs en woonsituatie

Je kunt je studiefinanciering berekenen door allereerst aan te geven welk type onderwijst je volgt, of je binnenkort zal gaan volgen. Ga je een MBO-opleiding volgen, of kies je voor het hoger onderwijs? De uitkeringen voor het hoger onderwijs liggen wat hoger, vandaar dat je dit onderscheid dient te maken. Daarnaast dien je aan te geven of je thuis zal blijven wonen, of dat je op kamers gaat en je voortaan uitwonend bent. Je kunt op basis hiervan je studiefinanciering berekenen, door aan te geven wat je ouders verdienen.

Inkomen van je ouders

Je kunt je studiefinanciering berekenen door het verzamelinkomen van je vader en je moeder op te geven, of uit te gaan van het belastbaar loon. Heb je daarnaast broers en zussen tussen de 12 en 18 jaar die nog geen studiefinanciering ontvangen, of ouder zijn dan 18 en een voltijdopleiding binnen het voortgezet onderwijs volgen? Neem hen dan mee in de berekening, net als broers of zussen die een aanvullende beurs ontvangen. Je kunt aan de hand van deze gegevens je studiefinanciering berekenen, zodat je na kunt gaan welk bedrag je iedere maand van DUO zal ontvangen, ter compensatie van je studiekosten.

Nieuws over Studiefinanciering

Rente op studieleningen omhoog

Volgens berekeningen van het Financiële Dagblad zal de rente op studieleningen volgend jaar ruim vijf keer zo hoog worden. Het percentage stijgt van 0,46 naar ongeveer 2,55 procent. Studentenorganisaties pleiten voor een renteplafond.

» Lees het volledige bericht
Invoering basisbeurs voor alle studenten in hoger onderwijs.

Invoering basisbeurs voor alle studenten in hoger onderwijs. Wil je hier meer over weten? Lees hier verder!

» Lees het volledige bericht
Het nieuwe leenstelsel voor studenten

De complete tweede kamer wil af van het nieuwe leenstelsel voor studenten, maar hoe gaat het er dan eigenlijk uitzien? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
De meest gestelde vragen rondom studiefinanciering

Het nieuwe school jaar is in sommige delen van het land alweer begonnen. Veel studenten hebben zich dan ook al aangemeld voor het ontvangen van studiefinanciering. Toch zijn er elk jaar steeds dezelfde vragen die voorbij komen. Daarom beantwoorden wij ze in een keer.

» Lees het volledige bericht
Moet ik mijn studiefinanciering stopzetten

Dit is een van de meest gestelde vragen van studenten wanneer we richting de zomervakantie gaan. Moet ik nou wel of niet mijn studiefinanciering? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Wel of geen studiefinanciering?

Het nieuwe school jaar komt er weer aan, dat betekent dat veel studenten gaan kijken als ze studiefinanciering nodig zijn. Er ontstaat nog wel is wat verwarring van hoe het nou precies zit met een eventuele studiefinanciering en de regels daarvan. Daarom leggen wij je het stap voor stap uit zodat jij alles precies weet.

» Lees het volledige bericht
Studenten zoeken elkaar op

Op 31 augustus, een week later dan gepland, gaat het nieuwe collegejaar van start. Aan het begin van het collegejaar blijkt direct dat studentenverenigingen populairder zijn dan ooit. Het is duidelijk: studenten zoeken elkaar op omdat ze meer dan ooit behoefte hebben aan contact.

» Lees het volledige bericht
Het huis uit

Als student zijnde ben je helemaal klaar met het thuis wonen. Het is tijd om op jezelf te gaan. Er zullen een aantal problemen zijn waar je tegen aan zult lopen. Het grootste probleem is het geld. Komt er genoeg geld binnen om al jouw uitgaven te kunnen betalen?

» Lees het volledige bericht
Studiefinanciering: vanaf 2019 en 2020 steeds minder basisbeurzen

De studiefinanciering berekenen? Voor steeds meer studenten gaat het om de maandelijkse lening die ze ontvangen, in plaats van de basisbeurs. Het aantal studenten dat hier nog gebruik van kan maken neemt in rap tempo af, sinds de invoering van het leenstelsel.

» Lees het volledige bericht
Studiefinanciering kostte in 2015 €161 miljoen meer dan begroot

De studiefinanciering is in 2015 behoorlijk duurder uitgevallen dan de overheid had begroot. Het Ministerie van Onderwijs heeft daardoor te maken met een tegenvaller van 161 miljoen euro.

» Lees het volledige bericht
Jihadisten uit Nederland krijgen geen studiefinanciering of uitkering

Jihadstrijders die terugkeren naar Nederland kunnen hier geen aanspraak meer maken op een uitkering of studiefinanciering. Dat heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs (OCW) gezegd.

» Lees het volledige bericht