Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.6 / 10 (436)

Pensioenleeftijd berekenen

Ben jij benieuwd wat je pensioenleeftijd is en wil jij deze berekenen? Je pensioenleeftijd is voor de overheid je AOW-leeftijd. Over deze pensioenleeftijd vertellen wij je graag wat meer. Wil je direct je pensioenleeftijd berekenen? Vul je geboortejaar in en wij doen de rest. lees meer

Pensioenleeftijd AOW berekenen

Wil je de pensioenleeftijd berekenen? Je kunt dat eenvoudig doen, aan de hand van je geboortedatum. Wij passen de wettelijke regels voor de pensioenleeftijd toe, op basis waarvan je bijvoorbeeld kunt berekenen hoe lang je nog door dient te werken. Voorheen kon je standaard met 65 jaar met pensioen, dat is sinds 2016 niet meer het geval. In plaats daarvan dien je er rekening mee te houden dat de pensioenleeftijd omhoog gaat, de overheid maakt die op termijn afhankelijk van de leeftijdsverwachting.

Je kunt online de pensioenleeftijd berekenen, wij zorgen ervoor dat we de wettelijke regels toepassen op basis van de richtlijnen zoals de overheid die heeft bepaald. Het is de SVB die de pensioenleeftijd vaststelt en op basis daarvan zal uitkeren, het is de Sociale Verzekeringsbank die de taak van de overheid uitvoert.

De overheid verhoogt de AOW-leeftijd sinds 2016 in stappen van 3 maanden. Dat betekent dat we ieder jaar een paar maanden later met pensioen kunnen. Wil je de pensioenleeftijd berekenen? Dan is het dus van belang om er rekening mee te houden dat de datum waarop je met pensioen kunt steeds een beetje verder weg komt te liggen. Vanaf 2019 gaat de pensioenleeftijd nog sneller omhoog, de overheid zal dan jaarlijks 4 maanden toevoegen aan de leeftijd die je dient te bereiken. De overheid doet dit om een aantal jaren in te halen, waarin de pensioenleeftijd niet is gestegen, maar we wel steeds ouder zijn geworden. Volgens de overheid is het niet langer haalbaar om iedereen vanaf 65 jaar pensioen uit te betalen. Dit heeft deels te maken met het feit dat we steeds ouder worden en daardoor langer pensioen ontvangen, daarnaast zijn er minder werkenden beschikbaar die het pensioen voor de ouderen kunnen opbrengen.

Penisoenleeftijd berekenen

Vanaf 2022 kun je de pensioenleeftijd berekenen aan de hand van de leeftijdsverwachting, het is voor die periode niet meer mogelijk om op voorhand na te gaan op welke leeftijd je met pensioen kunt gaan. De definitieve pensioenleeftijd wordt dan pas 5 jaar voordat je met pensioen kunt bekend. Ben je nu bijvoorbeeld 35 jaar? Dan kun je pas ruim na 2022 met pensioen. Je hoort 5 jaar van tevoren wanneer je met pensioen kunt, tot die tijd kun je wel een schatting maken, maar gaat het nooit om een definitieve berekening. Op het moment dat we online je pensioenleeftijd berekenen doen we dat op basis van de meest actuele en waarschijnlijke gegevens. Zou de levensverwachting in de laatste paar jaren ineens flink oplopen of verminderen? Dan zal de overheid jouw pensioenleeftijd daar op aanpassen. Het is het CBS dat de berekeningen voor de levensverwachting maakt, aan de hand waarvan de SVB voor de overheid de definitieve pensioenleeftijd berekent.

De overheid zal vanaf 2017 ieder jaar vaststellen wat over 5 jaar de AOW-leeftijd is, zodat we aan de hand daarvan de pensioenleeftijd kunnen berekenen. In de praktijk betekent dit dat je 5 jaar op voorhand je definitieve pensioenleeftijd kunt berekenen, tot die tijd gaat het om een schatting aan de hand waarvan je ongeveer na kunt gaan wanneer je van je pensioen kunt gaan genieten. Nederlanders zijn de laatste eeuw steeds ouder geworden, het CBS verwacht dat deze trend de komende tijd door zal zetten. Indien dat het geval is zal de pensioenleeftijd verder oplopen, waardoor je langer door dient te werken voordat je met pensioen kunt.

Pensioenleeftijd SVB

Benieuwd welke pensioenleeftijd de SVB je toebedeelt? Je kunt dit berekenen aan de hand van je geboortedatum. Ben je bijvoorbeeld geboren in 1990? In dat geval is het nog niet mogelijk om de exacte pensioenleeftijd te berekenen. Je kunt er in ieder geval al vanuit gaan dat je minimaal 67 jaar dient te zijn. Wat de precieze pensioenleeftijd wordt hangt af van de ontwikkeling van de levensverwachting. Hetzelfde geldt wanneer je geboren bent in 1980, 1970 of 1960. Dat heeft te maken met het feit dat je voor 2022 nog geen 67 zal zijn. Vanaf dat moment zal de overheid de pensioenleeftijd steeds opnieuw door de SVB laten vaststellen, waardoor die behoorlijk hoger kan uitvallen dan nu het geval is.

Ben je geboren in bijvoorbeeld 1950? Dan is het al wel mogelijk om je pensioenleeftijd te berekenen, zodat je nu alvast na kunt gaan tot wanneer je door dient te werken. Indien je geboren bent in 1950 kun je helaas niet meer automatisch met 65 jaar met pensioen. In plaats daarvan zal je met pensioen gaan vanaf het moment dat je 65 jaar en 3 maanden oud bent. Ben je al een jaar ouder, ben je geboren in 1949? In dat geval kun je met 65 jaar en 2 maanden met pensioen. Naarmate je ouder bent mag je eerder met pensioen, omdat we de pensioenleeftijd sinds een aantal jaren aan het opschuiven zijn richting de 67 jaar. Ben je bijvoorbeeld geboren in 1953? In dat geval kun je met pensioen wanneer je 66 jaar en 4 maanden bent. Dat betekent dat je bijna anderhalf jaar langer door dient te werken. Een ieder die jonger is dient nog langer door te werken. In ieder geval tot de nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar en waarschijnlijk nog langer, op basis van de levensverwachting tegen die tijd.

Tabel verhoging AOW pensioenleeftijd

Je bent geboren Je krijgt AOW in Je leeftijd als je AOW-uitkering ontvangt
Na 30-06-1951 en voor 1-4-1952 2017 65 jaar en 9 maanden
Na 31-3-1952 en voor 1-1-1953 2018 66 jaar
Na 31-12-1952 en voor 1-9-1953 2019 66 jaar en 4 maanden
Na 31-8-1953 en voor 1-5-1954 2020 66 jaar en 8 maanden
Na 30-4-1954 en voor 1-1-1955 2021 67 jaar
Na 31-12-1954 en voor 1-10-1955 2022 67 jaar en 3 maanden
Na 30-9-1955                              nog niet bekend nog niet bekend                                     

Wettelijke pensioenleeftijd in Europa

Benieuwd naar de wettelijke pensioenleeftijd in Europa, bijvoorbeeld om na te gaan hoe andere landen het doen ten opzichte van Nederland? In een aantal landen ligt de pensioenleeftijd een stuk lage, andere landen houden de leeftijden aan zoals we die ook in Nederland kennen. Luxemburg is bijvoorbeeld een land dat gebruik maakt van 65 jaar en daar voorlopig aan vast lijkt te houden. Gemiddeld genomen stopt men er echter al bij 57,5 jaar met werken, ruim onder het gemiddelde in Europa. Ook in België kan men in de praktijk behoorlijk vroeg met pensioen, gemiddeld is iemand daar 58,1 jaar. De gemiddelde pensioenleeftijd in Frankrijk ligt met 58,7 jaar ook nog onder de 60, al kunnen ouderen er wettelijk gezien met 62 met pensioen. Vanaf hun 67ste ontvangen ze een volledig pensioen, waardoor de wettelijke regelingen daar behoorlijk lijken op die in Nederland.

Pensioenleeftijd Europa

Italië, Griekenland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een bijzondere regeling met betrekking tot de pensioenleeftijd geïmplementeerd. Vrouwen kunnen er met 60 jaar met pensioen, de mannen dienen aan de andere kant een stuk langer door te werken. In Italië, Griekenland en Oostenrijk dienen de mannen tot 65 jaar door te werken, de mannen in het Verenigd Koninkrijk kunnen past bij 66 jaar met pensioen. Het lijkt aan te geven dat de landen zich net als Nederland bewust zijn van het feit dat we de pensioenleeftijd moeten verhogen om het stelsel goed betaalbaar te kunnen houden.

Spanje heeft net als Nederland een verhoging voorgesteld, vanaf 2031 geldt daar een pensioenleeftijd van 67 jaar. Tot die tijd gaat het om 65 jaar en is er net als in Nederland sprake van een geleidelijke toename. Duitsland is die periode al voorbij, daar dient iedereen door te werken tot de leeftijd van 67 jaar. Ook in Zweden is er sprake van een pensioenleeftijd van 67 jaar, al geldt er voor anderen een pensioenleeftijd van 61 jaar. Er is sprake van een flexibel systeem, waardoor het lastig is om aan te geven wanneer de gemiddelde werknemer mag stoppen.

Bovendien houden in Europa een aantal landen vast aan de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om Finland, om Denemarken, Ierland en Portugal. Die landen kiezen ervoor om hun werknemers met 65 jaar met pensioen te laten gaan. Het valt op dat werknemers in Portugal gemiddeld genomen pas met 64,5 jaar met pensioen gaan, waardoor het verschil tussen de wet en de praktijk erg klein is. In Nederland gaan we nog altijd gemiddeld met 61,7 jaar met pensioen, waardoor dit een stuk lager ligt. De kans is groot dat de pensioenleeftijd in de praktijk de komende jaren verder op zal gaan lopen.

Feit is in ieder geval dat de pensioenleeftijd er in Nederland de komende tijd anders uit zal gaan zien, maar dat we daarmee eigenlijk heel mooi in de pas lopen met de rest van Europa. Er zijn uiteraard landen waarin ouderen eerder met pensioen kunnen, maar bijvoorbeeld Duitsland verplicht een ieder om al langer door te werken. Je kunt online je pensioenleeftijd berekenen of daar in ieder geval een indicatie van krijgen. Op die manier weet je voor de komende jaren waar je aan toe bent en hoe lang je in ieder geval door dient te werken.

Nieuws over Pensioenleeftijd AOW

Bekijk de nieuwste pensioencijfers voor 2024

In 2024 zijn er verschillende belangrijke pensioencijfers die van invloed zijn op de pensioenopbouw en het recht op een AOW-uitkering.

» Lees het volledige bericht
Wat is de pensioenleeftijd in Nederland

Wat is de pensioenleeftijd in Nederland en wanneer kun je stoppen met werken om van je oude dag te genieten?

» Lees het volledige bericht
Zelf je pensioen berekenen

Inzicht krijgen in je toekomstige financiële situatie is wel zo fijn, vooral als het gaat om je pensioen. Het berekenen van je eigen pensioen kan je helpen om beter voorbereid te zijn op je jaren nadat je klaar bent met werken.

» Lees het volledige bericht
Breng je pensioen door in het buitenland – dit zijn de beste landen in Europa

Na een vervuld leven trakteren veel Nederlanders zichzelf op een ontspannen pensioen in het buitenland. In warmere klimaten zijn typische kwaaltjes minder voelbaar. De ischias doet bijvoorbeeld veel minder pijn op een mediterraan strand in de warme zon dan thuis in Nederland.

» Lees het volledige bericht
PostNL verhoogt pensioenen met 10 procent

Gepensioneerden van Pensioenfonds PostNL krijgen volgend jaar 10 procent meer pensioen in plaats van de 4 procent die hun eigen regelgeving toestaat. Een verdere verhoging is mogelijk, doordat het pensioenfonds samen met PostNL en de vakbonden het pensioenstelsel heeft aangepast ter voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel. Dat maakte het fonds, dat de pensioenen van zo'n 95.000 mensen beheert, dinsdag 27 december 2022 bekend.

» Lees het volledige bericht
Met pensioen; wat nu?

Je laatste werkdag: raar gevoel. Je gaat elke dag naar het werk en ineens ben je met pensioen en neem je afscheid van je collega's en werkplek. Je hebt genoeg tijd voor jezelf en je hoeft (bijna) nergens aan te denken. Je mag doen wat je wilt! Maar wat te doen na pensionering? Hier zijn enkele tips voor jouw pensioen.

» Lees het volledige bericht
Pensioenstelsel van Nederland: 3 manieren waarmee je pensioen kunt opbouwen.

52% van de werknemers zijn matig of helemaal niet goed financieel voorbereid op hun pensioen. In loondienst zijn betekend dus helemaal geen zorgeloze oude dag. Ik ga je daarom 3 manieren vertellen van het pensioenstelsel in Nederland.

» Lees het volledige bericht
Hoe creëer jij passief inkomen?

Passief inkomen, iets waar veel mensen interesse in hebben. Maar, hoe creëer je precies passief inkomen? Passief klinkt goed, maar vaak moet je eerst werken voordat iets passief wordt. Dit geldt ook bij het creëren van een passief inkomen. In dit artikel lees je meer het berekenen van een passief inkomen.

» Lees het volledige bericht
Je pensioenleeftijd berekenen en andere weetjes over je pensioen

Betere gezondheidszorg in de ontwikkelde en een groot deel van de ontwikkelingslanden betekent dat mensen langer leven en daarom meer jaren een AOW-uitkering ontvangen. In de praktijk betekent dat dat mensen als ze met pensioen gaan nog lang zouden kunnen genieten van een inkomen. Volgens gegevens van de Wereldbank leven gepensioneerden in de zes landen met de grootste pensioenstelsels tussen de acht en elf jaar langer - en in Japan maar liefst zestien jaar langer. Een pensioen is dus prettig maar de regels veranderen nu snel. Als je een idee wil hebben van wanneer jij op pensioen kan gaan kan je door middel van deze calculator alvast wegdromen.

» Lees het volledige bericht
Met pensioen

U bent al jaren lang aan het werk en u heeft de leeftijd bereikt dat het pensioen langzaam in zicht komt. Veel ouderen genieten volop van hun vrije tijd. Ze kunnen activiteiten doen waar ze tijdens hun werkperiode geen tijd voor hadden.

» Lees het volledige bericht
Wat doet onrust coronavirus met de economie?

Begin 2020 kwam het nieuws naar buiten dat tienduizenden mensen in China zijn besmet met coronavirus. Inmiddels zijn ook in Europa en Noord-Amerika gevallen gemeld.

» Lees het volledige bericht
Pensioenleeftijd voor steeds meer werkenden geen reden om te stoppen

Artsen noemen onder andere hoogleraren als groep die makkelijk door kunnen blijven werken, ook als ze de pensioenleeftijd bereiken. Lastiger is dat aan de andere kant voor bijvoorbeeld iemand die spoorwegonderhoud doet. Dat is fysiek zwaar werk, waardoor het op latere leeftijd niet altijd meevalt om door te blijven werken.

» Lees het volledige bericht
Flexibel pensioen op basis van inkomen: is dat de oplossing?

Het pensioen wordt steeds duurder, nu meer mensen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en we bovendien langer blijven leven. De overheid experimenteert met een hogere pensioenleeftijd, maar krijgt daar veel kritiek op.

» Lees het volledige bericht
‘Pensioenleeftijd op basis van foute aanname verhoogd’

De pensioenleeftijd is op basis van een verkeerde aanname verhoogd. Dat stelt in ieder geval Rob de Brower, die bekend staat als ‘dwarsdenker’. Hij spreekt bijvoorbeeld over onnodig hoge buffers die van de pensioenfondsen worden gevraagd.

» Lees het volledige bericht
Een eigen pensioenleeftijd voor iedereen: wat betekent dat?

De pensioenleeftijd stond altijd vast op 65 jaar, al is daar een aantal jaren geleden al verandering in gekomen. De leeftijd werd verhoogd tot 67 jaar en er werd duidelijk gemaakt dat die leeftijd in de toekomst nog verder kan oplopen. Bovendien blijkt nu dat er zelfs wordt nagedacht over een pensioenleeftijd per persoon.

» Lees het volledige bericht
Nog weinig enthousiasme voor het variabel pensioen

Een jaar geleden werd de mogelijkheid voor een variabel pensioen ingevoerd. Gebleken is dat nog niet veel mensen en werkgevers daar gebruik van maken.

» Lees het volledige bericht
Onzekerheid over het pensioen speelt weer op

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een aantal nieuwe plannen opgevat, onder andere met betrekking tot het pensioen. Dit moet er onder andere voor gaan zorgen dat het duidelijker wordt welk bedrag aan pensioen we zelf hebben opgebouwd.

» Lees het volledige bericht
Wedstrijdpaard Valegro mag met 14 jaar met pensioen

Het wedstrijdpaard Valegro is inmiddels 14 jaar en mag van de eigenaren met pensioen. Het paard is meervoudig olympisch kampioen en heeft z’n sporen wat dat betreft verdiend.

» Lees het volledige bericht
Big data en de mogelijkheid tot individuele pensioenleeftijden

Jongeren hebben een bijzondere blik op pensioenen. Zij zijn liever niet aangesloten bij een pensioenfonds.

» Lees het volledige bericht
Pensioen uitkeren bij wonen in het buitenland niet vanzelfsprekend

Ondernemers die door middel van banksparen of een lijfrentepolis voor hun eigen pensioen zorgen dienen er rekening mee te houden dat zij die in het buitenland niet zomaar uit kunnen laten keren.

» Lees het volledige bericht