Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.2 / 10 (5)

Caloriebehoefte berekenen

Gemiddeld is het aantal benodigde calorieën voor vrouwen 2000 per dag en voor mannen 2500. Dit is slechts een richtlijn en geheel afhankelijk van jouw leefstijl en bewegingsactiviteiten. Bereken hier eenvoudig jouw ideale caloriebehoefte. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Wat is een calorie?

Op de achterkant elke verpakking van een voedselproduct vindt u de hoeveelheid calorieën in het product. Vaak is dit uitgedrukt in Kcal per 100g, per 100ml of soms per portie. Wat is een calorie nou precies? Calorie is net als joule of kilowattuur een eenheid voor energie. Zo is 1 calorie de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 gram water met 1 ℃ te laten stijgen. Dit is voor de mens niet veel energie en daarom worden de hoeveelheid energie in een product altijd uitgedrukt in kilocalorieën (Kcal) wat duizend calorieën zijn.

Waarom is het belangrijk?

Net als een auto heeft de mens een brandstof nodig om te werken. Ons hele lichaam heeft de energie nodig om alle processen op gang te houden. Onze voeding is deze brandstof. Wat wij eten geeft ons de energie om de dag door te komen. Koolhydraten, eiwitten en vetten geven ons lichaam op verschillende manieren energie. Bij veel inspanning is er veel energie nodig in het lichaam en moet er dus ook goed gegeten worden. Bij weinig inspanning zijn er minder calorieën nodig.

Eet u veel maar beweegt u weinig, dan is er een overschot aan energie. Deze energie wordt door het lichaam opgeslagen in vetten. Deze vetten kunnen bij inspanning ook weer omgezet worden tot energie (vetverbranding) en zijn zo de energie reserve van het lichaam. Door te veel vet kunnen gezondheids risico’s ontstaan. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten of overgewicht. Ook te weinig vet kan resulteren in gezondheids risico’s zoals een tekort aan vitamine. Het is daarom belangrijk dat u door middel van beweging en de juiste voeding uw lichaam in balans houdt.
 

Gezonde calorieën

De calorieën op het etiket van een voedselproduct verteld ons alleen hoeveel energie het product bevat. Het zegt niet hoe gezond het product is. Een gezond en ongezond product kunnen een gelijk aantal calorieën hebben. Er bestaan dus ook geen gezonde of ongezonde calorieën. Bewust zijn van de calorieën in producten geeft u het voordeel dat u weet wanneer u te veel of te weinig eet voor uw levensstijl. Hiermee kan het berekenen van uw caloriebehoefte helpen. Voelt u zich de hele dag slap na een licht ontbijt of blijkt u elke week zwaarder te worden? Luister ook naar uw lichaam en probeer uw balans in voeding en beweging te vinden om gezond te blijven.

Nieuws over

Vanaf 2020 minder calorieën in frisdrank

Vanaf 2020 zullen er minder calorieën in frisdrank zitten. De industrie heeft afgesproken dat Nederlanders over 5 jaar gemiddeld 10% minder calorieën binnen dienen te krijgen.

» Lees het volledige bericht
Gevluchte Syriërs halen slechts 825 calorieën per dag uit voedselhulp

Schrijnende gevallen doen zich dagelijks voor, op tal van locaties waar vluchtelingen bij elkaar komen. Het uitdelen van de voedselpakketten in Syrië levert helaas een geschikt voorbeeld op.

» Lees het volledige bericht