Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (14)

Elfproef berekenen

Wil jij kijken of een rekeningnummer klopt? Met de IBAN is dit inmiddels aangepast, maar met je "oude" rekeningnummer kun je de check nog doen met de Elfproef. We leggen je hieronder uit hoe het werkt, maar het is net zo makkelijk hier het nummer in te voeren en je krijgt meteen te zien of het nummer "geldig" is. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Elfproef berekenen

Wil je de elfproef berekenen of ben je benieuwd waar die berekening bij helpt? Voordat we gebruik zijn gaan maken van IBAN werkten we met Nederlandse bankrekeningnummers van 9 en 10 cijfers. Je kon de elfproef berekenen om na te gaan of een bepaald nummer een geldig rekeningnummer kan zijn. Er zijn verschillende varianten van de elfproef bekend. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een controlecijfer. Dit helpt om de elfproef berekening toe te passen op bijvoorbeeld het burgerservicenummer, zodat je zeker weet dat die in ieder geval kán kloppen.

Elfproef berekenen

Elfproef en negenproef

Je kunt de elfproef berekenen of gebruik maken van de negenproef, een vergelijkbare methode. Zowel de elfproef als de negenproef zit eigenlijk op een vrij eenvoudige manier in elkaar. Je kunt de elfproef berekenen om de rest bij deling door 11 of 9 in het decimale stelsel te berekenen. Er is sprake van een gewogen proef, die je onder andere kunt gebruiken om de oude rekeningnummers te berekenen en na te gaan of er mogelijk sprake is van een foutje in de reeks.

Berekening van de elfproef

De berekening van de elfproef zit op een vrij eenvoudige manier in elkaar. Je neemt bij een rekeningnummer of een andere reeks van getallen steeds de gewogen score per cijfer. Afhankelijk van de positie vermenigvuldig je het eerste getal bij een 10-cijferige reeks met 10, het getal daarna met 9, daarna met 8, enzovoort. Het totaal deel je vervolgens door 11. Is het mogelijk dit getal te delen door 11? Kom je op een rond getal uit? De elfproef berekening geeft dan aan dat er sprake kan zijn van een kloppend rekeningnummer. Je dient uiteraard zelf na te gaan of het rekeningnummer klopt bij de persoon waaraan je het geld wilt overmaken. Je kunt eenvoudig online de elfproef berekenen.