Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (114)

Omtrek berekenen

Wil je de omtrek berekenen van een bepaalde vorm met lengte en breedte, dat kan bij ons eenvoudig met één druk op de knop. lees meer

Omtrek berekenen

De omtrek berekenen biedt belangrijke informatie, bijvoorbeeld om een hek om een weiland te plaatsen of na te gaan hoe lang het duurt om een rondje rond een grote cirkel te lopen. Er zijn verschillende formules beschikbaar voor de berekening van de omtrek, afhankelijk van de vorm waar het om gaat. Die formules hoef je zelf uiteraard niet toe te passen wanneer je de omtrek wilt weten. Het is voldoende om online de verschillende gegevens in te voeren, dan zorgen wij voor de berekening daarvan.

Omtrek van een rechthoek berekenen

Wil je bijvoorbeeld de omtrek van een weiland of een ander groot oppervlak met een rechthoekige vorm berekenen? Je kunt die berekenen, in plaats van opmeten. Dit kun je doen door na te gaan hoe lang de lange zijde en de korte zijde zijn. Dit betekent dat je slechts 2 van de zijden nodig hebt, om tot de berekening van de omtrek te kunnen komen.

De formule voor het berekenen van de omtrek van een rechthoek of een vierkant is relatief eenvoudig. Je neemt de lengte en de breedte van het stuk land of voorwerp en de som daarvan doe je keer 2.

Stel bijvoorbeeld dat je een woonkamer hebt van 6 meter breed en 8 meter lang. Om de omtrek daarvan te berekenen (bijvoorbeeld om een plint op de vloer aan te brengen) neem je de lengte (8 meter) en de breedte (6 meter). Die twee tel je bij elkaar op (14) en vermenigvuldig je vervolgens met 2. Het resultaat is een omtrek van 28 meter. Dat komt overeen met twee keer de lengte (2 x 8 = 16 meter) en twee keer de breedte (2 x 6 = 12 meter). Samen is dit weer 28 meter aan omtrek.

Omtrek van een cirkel berekenen

Wil je de omtrek van een cirkel berekenen? Dit werkt totaal anders dan de omtrek van een rechthoek of vierkant berekenen. Dan heb je daar het getal Pi voor nodig. Dit getal is gelijk aan 22 / 7, dus ongeveer 3,14. Daarnaast is het van belang om de doorsnede of de straal van de cirkel te kennen. Indien je de straal hebt kun je die vermenigvuldigen om tot de diameter te komen en andersom kun je de diameter door 2 delen om tot de straal te komen.

Je kunt de omtrek van een cirkel berekenen door Pi te vermenigvuldigen met de diameter. Heb je een diameter van 2 meter? Dan meet de omtrek van de cirkel 6,28 meter. Weet je dat de straal 1,5 meter is? Dan kun je die maal twee doen en het geheel vermenigvuldigen met Pi. Er komt dan dus een berekende omtrek uit van 9,42 meter.

Je kunt op die manier de omtrek berekenen van een rechthoek, een vierkant of een cirkel, zodat je die niet handmatig hoeft op te nemen. Je hebt daar de formules uiteraard niet bij nodig, in plaats daarvan zorgen we ervoor dat je online de benodigde gegevens kunt invoeren. Wij maken daarna de berekening voor je, zodat duidelijk wordt wat de omtrek is.