Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.3 / 10 (18)

Lichaamsoppervlak berekenen

De buitenkant van je lichaam is je lichaamsoppervlak. Bereken hier je lichaamsoppervlak volgens de formule van Mosteller. lees meer

Vul hier uw lengte in.
Vul hier uw gewicht in Kg in.
Andere bezoekers berekenden ook:

Lichaamsoppervlak berekenen

Het lichaamsoppervlak is de buitekant van je lichaam. Het is de oppervlakte van je huid van top tot teen. Gegevens over lichaamsoppervlakte worden voornamelijk gebruikt binnen de zorg.

LICHAAMSOPPERVLAK IN DE ZORG

Bij het voorschrijven van geneesmiddelen waarvan de dosering bij kinderen niet is vastgesteld wordt het lichaamsoppervlak gebruikt. Over het algemeen wordt bij kinderen gedoseerd in mg per kg lichaamsgewicht, maar in sommige situaties is de dosering per lichaamsoppervlak een veel betere maat. Vaststellen van de dosering van een geneesmiddel via het lichaamsoppervlak gebeurt echter niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. De standaard methode om de dosis chemotherapie voor kankerpatienten te bepalen is gebaseerd op het lichaamsoppervlak.  Ook wordt het lichaamsoppervlak gebruikt bij brandwonden om het aandeel verbrande huid in te schatten. De vaststelling van de grootte van de brandwond gebeurt door middel van schatting van het Totaal Verbrand Lichaams Oppervlak (TVLO). Dit percentage wordt gebruikt om te berekenen hoeveel infusievloeistof er nodig is voor de patiënt. Bij te weinig infusievloeistof kan een patiënt met ernstige brandwonden in shock raken.

Ook heeft je lichaamsoppervlakte invloed op je lichaamstemperatuur. Hoe kleiner een organisme is, hoe groter zijn lichaamsoppervlakte in verhouding is tot zijn lichaamsinhoud. Zo zullen kleine organismen sneller afkoelen dan grote organismen. Zo zijn kinderen meer vatbaar voor onderkoeling dan volwassenen. Het kost voor kleine warmbloedige organisme meer energie om zijn/haar lichaamstemperatuur te behouden.

Formule LICHAAMSOPPERVLAK BEREKENEN

Voor het berekenen van het lichaamsoppervlakte zijn er veel verschillende formules. Deze formules wijken allemaal een heel klein beetje van elkaar af en zo ook de uitkomst van deze formules. De meest gebruikte formules zijn de formules van Mosteller, Dubois en Haycock. Het gemiddelde lichaamsoppervlak bij mannen is 1,9 m2 en het gemiddelde lichaamsoppervlak bij vrouwen is 1,6 m2. Bereken nu via onze handige tool jou lichaamsoppervlak volgens de formule van Mosteller.
 

Nieuws over Oppervlakte

Het belang van begrijpen en berekenen van lichaamsoppervlakte

Het menselijk lichaam is een complex en fascinerend geheel, bestaande uit talloze structuren en systemen die samenwerken om ons in staat te stellen te leven, bewegen en ervaringen op te doen. Een van de fundamentele concepten in de medische wereld en de gezondheidswetenschappen is lichaamsoppervlakte. Hoewel het misschien niet zo bekend is als andere metingen zoals gewicht of lengte, speelt lichaamsoppervlakte een cruciale rol in verschillende aspecten van de gezondheidszorg. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat lichaamsoppervlakte is, waarom het belangrijk is en hoe het wordt berekend.

ยป Lees het volledige bericht