Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (12)

Alleenstaande ouderenkorting

Alleenstaande ouderenkorting berekenen? Het is een heffingskorting, speciaal voor alleenstaande ouderen. Als onderdeel van de heffingskorting voor AOW-gerechtigden. Je betaalt minder inkomstenbelasting, vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd hebt bereikt. lees meer

Kies hier het kalenderjaar waarvoor je de alleenstaande ouderkorting wilt berekenen.
Heb je voor het gekozen kalenderjaar (een deel) AOW uitkering voor een alleenstaande ontvangen? Vul dan Ja in anders Nee. Het maakt niet uit of je een heel jaar alleenstaande AOW of een maar een klein deel hebt ontvangen.

Alleenstaande ouderenkorting

Alleenstaande ouderenkorting berekenen? Het is een heffingskorting, speciaal voor alleenstaande ouderen. Als onderdeel van de heffingskorting voor AOW-gerechtigden. Je betaalt minder inkomstenbelasting, vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Wil je precies weten wat de alleenstaande ouderenkorting is en hoe die is opgebouwd? We leggen je uit hoe je bepaalt of je daar recht op hebt. En hoe je berekent hoeveel korting je krijgt, zodat je precies weet wat dit in de praktijk oplevert.

Niet alleen voor alleenstaande ouderen

Wat veel mensen niet weten is dat de alleenstaande ouderenkorting er natuurlijk is voor iedereen die alleenstaand is. Net als voor ouderen die dat nog niet zijn, maar die bijvoorbeeld om medische redenen niet meer samenwonen. Je kunt dan toch in aanmerking komen voor de ouderenkorting, waardoor je onder de streep minder belasting betaalt.

Het is in dat geval belangrijk dat jij en jouw huwelijkspartner allebei een AOW-pensioen ontvangen. Als jullie beiden de AOW-leeftijd hebben kunnen jullie ook in aanmerking komen voor de alleenstaande ouderenkorting. Dat is het geval als jullie niet meer bij elkaar kunnen wonen, waardoor jullie in de praktijk eigenlijk alleenstaand zijn geworden. Uiteraard mogen jullie nog gewoon getrouwd zijn.

Tip: benieuwd naar meer kortingsregelingen speciaal voor iedereen met de AOW-leeftijd? Je kunt denken aan de reguliere ouderenkorting.

Met terugwerkende kracht aanvragen

De alleenstaande ouderenkorting is een heffingskorting, die geldt voor de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen die je betaalt. Die betaal je jaarlijks, op basis van de aangifte inkomstenbelasting die je doet. Dankzij de alleenstaande ouderenkorting krijg je daar een korting op, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Heb je hier recht op (gehad)? Je kunt daarvoor gebruik maken van onze handige tool voor de berekening. Voor dit jaar, net als voor de afgelopen jaren. Als je daarin al de AOW-leeftijd had is het goed mogelijk dat je hier met terugwerkende kracht gebruik van kunt maken. Dat betekent dat je de korting mag toepassen voor de afgelopen jaren. Op die manier krijg je mogelijk een aanvullend bedrag terug van de Belastingdienst.

Je kunt de alleenstaande ouderenkorting berekenen en aanvragen tot maximaal 5 jaren terug. Het is dan uiteraard belangrijk dat de situatie al jaren hetzelfde is, waardoor je daar recht op hebt. Na die periode van 5 jaar is het niet meer mogelijk om er nog met terugwerkende kracht gebruik van te maken. Zorg er dus voor dat je op tijd een berekening maakt, om geen voordeel te laten liggen.

Alleenstaande ouderenkorting berekenen

Wil je de alleenstaande ouderenkorting berekenen? Het is een aanvulling op de normale ouderenkorting. Die is er voor alle ouderen in Nederland, die de AOW-leeftijd bereikt hebben. Het zorgt ervoor dat je op latere leeftijd wat meer te besteden hebt. In de meeste gevallen zal je inkomen lager zijn dan toen je nog werkte. De overheid kom je tegemoet, met een korting op de inkomstenbelasting die je dient te betalen.

Let op: de afgelopen jaren zijn er veranderingen doorgevoerd. Er was sprake van een oude regeling met een algemeen en een aanvullend deel voor de alleenstaande ouderenkorting. Daar is inmiddels geen sprake meer van. Wel is er een nieuwe regeling gekomen, zodat je weer gebruik kunt maken van een korting.

Heb je een berekening gemaakt voor de alleenstaande ouderenkorting? Houd er rekening mee dat het gaat om een heffingskorting tijdens de Belastingaangifte. Dat betekent niet dat je het bedrag op je rekening gestort krijgt. In plaats daarvan gaat het om een bedrag waarover je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

De hoogte van de alleenstaande ouderenkorting varieert per jaar. De overheid stelt die steeds opnieuw vast, bijvoorbeeld aan de hand van de koopkrachtontwikkeling in Nederland. Worden producten duurder en stijgen de lonen? Dan wordt ook de korting verhoogd, zodat die op peil blijft met de rest van de ontwikkelingen.

In 2022 bedroeg de alleenstaande ouderenkorting €449, in 2021 was dit €443, in 2020 was dit €436, in 2019 was dit €429 en in 2018 ging het om €423. Wij helpen je online te berekenen op welke korting jij recht hebt, uiteraard aan de hand van de voorwaarden die er gelden.

Alleenstaande ouderenkorting aanvragen

Benieuwd of je de alleenstaande ouderenkorting kunt aanvragen? Het is belangrijk om aan een paar voorwaarden van de Belastingdienst te voldoen:
  • AOW uitkering: Je komt in aanmerking voor de korting voor alleenstaanden als je het hele kalenderjaar of een deel daarvan een AOW-uitkering voor alleenstaande hebt ontvangen. Of als je daar recht op hebt, maar de uitkering (nog) niet hebt gehad.
  • Buitenland: Kreeg je in het kalenderjaar geen of geen gedeeltelijke AOW-uitkering voor alleenstaanden? Als dit het geval is omdat je voor het bereiken van de AOW-leeftijd in het buitenland woonde of erkend gemoedsbezwaarde bent kun je toch gebruik maken van de korting. Je hebt dan geen (volledig) recht op de AOW-uitkering. Wel kun je gebruik maken van de alleenstaande ouderenkorting, bij wijze van uitzondering.

Je hoeft de alleenstaande ouderenkorting niet apart aan te vragen. In plaats daarvan kun je bij de aangifte inkomstenbelasting opgeven dat je daar recht op hebt. De korting wordt automatisch toegepast op het moment dat je aangifte doet. Dat geldt zowel voor de korting voor alleenstaande als de reguliere korting die er beschikbaar is. Op die manier weet je zeker dat je daar gebruik van kunt maken, indien je aan de belangrijke voorwaarden voldoet.

Wij maken het je graag makkelijk om online de alleenstaande ouderenkorting te berekenen. Je kunt daarvoor gebruik maken van onze handige tool. Daarin vragen we je om het verzamelinkomen, omdat de Belastingdienst dit gebruikt om vast te stellen of je in aanmerking komt. Bovendien is het belangrijk dat je op uiterlijk 31 december van het jaar waarvoor je de berekening maakt de AOW-leeftijd bereikt. Bovendien dien je alleenstaand te zijn of te voldoen aan de uitzonderingen die er gelden. Bijvoorbeeld als jullie getrouwd zijn, maar door een medische reden niet meer samen kunnen wonen. Dankzij de alleenstaande ouderenkorting is er een korting beschikbaar, waardoor je minder belasting betaalt en een hoger netto inkomen overhoudt.

Nieuws over Alleenstaande ouderenkorting

Alleenstaande ouderenkorting nu ook via werkgever

De alleenstaande ouderenkorting is een heffingskorting voor senior werknemers en uitkeringsgerechtigden in Nederland.

» Lees het volledige bericht
Ouderenkorting & alleenstaande ouderenkorting

De ouderenkorting is een heffingskorting waardoor je minder belasting betaalt. Niet iedereen heeft recht op deze korting. De ouderenkorting in 2021 en 2021 geldt alleen wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt.

» Lees het volledige bericht