Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (9)

Omloopsnelheid berekenen

De omloopsnelheid of omzetsnelheid berekenen? Je kunt dit doen op basis van de verkoopprijs, inkoopprijs en voorraadaantallen. Kies hieronder op basis van welke onderbouwing je de omloopsnelheid wilt berekenen. Ontdek hoe efficiënt je omgaat met het voorraadvermogen dat er beschikbaar is en waar de kansen liggen om dit beter te doen. lees meer

Tel op basis van de inkoopwaarde de totale omzet bij elkaar op.
Tel de inkoopwaarde van de totale voorraad bij elkaar op

Wat is de omzetsnelheid? Het is de snelheid waarmee je de voorraad die je inkoopt weer weet te verkopen. Des te hoger die snelheid, des te minder vermogen er in de voorraad blijft zitten. Oftewel hoe langer je de voorraad behoudt, hoe lager de omzetsnelheid.
Je kunt ook spreken van een omloopsnelheid, waardoor je de kans hebt om meer berekeningen te maken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de snelheid waarmee debiteuren jou betalen of de snelheid waarmee jij crediteuren betaalt.

Omzetsnelheid van de voorraad

De omzetsnelheid van de voorraad kun je berekenen om te meten hoeveel van je vermogen daarin gaat zitten. Probeer de snelheid hoog te houden en de omzetduur te beperken. Dat geeft aan dat er relatief weinig vermogen in gaat zitten. Dat vermogen is daardoor beschikbaar om investeringen te doen in andere interessante projecten.
Wil je meer vermogen beschikbaar maken en ben je benieuwd waar dat op dit moment blijft? Je kunt de omzetsnelheid berekenen, om na te gaan of het wellicht de voorraad is waar je veel geld in blijkt te steken.

Omzetsnelheid berekenen: meer mogelijkheden

Je kunt online de omzetsnelheid berekenen, net als de omloopsnelheid voor jouw debiteuren, crediteuren en totale vermogen. Maak online een eenvoudige berekening, waarmee je direct ontdekt hoe jij omgaat met het vermogen in jouw onderneming.
We hebben de formule voor je toegepast in onze online tool, waardoor je daar zelf niet mee aan de slag hoeft. Zelfs als je de betekenis van de omzetsnelheid niet kent kun je die berekenen, zowel voor de voorraad als voor andere belangrijke gegevens.