Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.4 / 10 (25)

Capaciteit cv ketel berekenen

Wanneer u een nieuwe cv ketel wilt kopen is het handig om te weten hoe groot de capaciteit van de cv ketel moet zijn om uw huis tot de gewenste temperatuur te verwarmen. lees meer

Vul hier het aantal kubieke meters ruimte dat de cv ketel gaat verwarmen in.
Vul hier de gewenste gemiddelde temperatuur van de ruimtes in. Houdt hierbij rekening met de verschillende temperaturen in verschillende ruimtes. Zo is temperatuur in de badkamer vaak hoger dan in de hal.
Andere bezoekers berekenden ook:

Cv Ketel

De afkorting cv-ketel staat voor centrale verwarmingsketel. Zoals de naam suggereert is de cv-ketel een onderdeel van de centrale verwarming. De cv-ketel werkt vaak op aardgas dat water in het centrale verwarming systeem verwarmt. Het verwarmde water wordt door een pomp door het gehele centrale verwarming systeem gepompt. Radiatoren door het huis verspreiden de warmte van het water in de ruimtes. Met de thermostaat is de temperatuur in te stellen. Zakt de temperatuur tot onder de gewenste temperatuur, dan gaat de cv-ketel werken en het verwarmde water door het huis pompen. Omdat je met een cv-ketel te maken hebt met aardgas en hoge druk is de ketel goed beveiligd. Wanneer de cv-ketel ook zorgt voor het warme water uit de kraan of onder de douche, dan heet dit een combiketel.

Capaciteit cv-ketel

Omdat elk huis verschillend is, zijn er veel verschillende cv-ketels. Voor kleine huizen waar weinig ruimtes verwarmd moeten worden is een cv-ketel met een lage capaciteit voldoende. Voor grote huizen met veel vertrekken heb je een cv-ketel nodig met een veel hogere capaciteit. Zo heb je voor een slecht geïsoleerd huis meer capaciteit nodig dan voor een goed geïsoleerd huis. Dit is nogal logisch maar wat zegt de capaciteit van een cv-ketel ons nou precies? De capaciteit van een cv-ketel wordt meestal uitgedrukt in kilowatt (kW). Dit is de energie die de cv-ketel per seconde levert. 1 kW kan ongeveer 0,25 L water met 1 graad verarmen. Voor elke kubieke meter van het huis is ongeveer 80 watt nodig. Er spelen natuurlijk veel factoren mee. Isolatie van het huis, ligging van het huis, een combi of cv-ketel, de grootte van het huis etc.

Zelf de capaciteit berekenen

Ook al hangt de vereiste capaciteit van de cv-ketel af van veel factoren, je kan wel een goede schatting maken. Het werkt als volgt. Meet alle ruimtes in je huis op en bedenk wat de juiste temperatuur voor deze kamer is. Bijvoorbeeld:

De badkamer is 3,00 x 2,00 x 2,00 = 12,00 m2 en moet ongeveer 23 graden zijn.

Vervolgens vermenigvuldig je de ruimte met de temperatuur en 3,875. Dit komt uit op de vereiste energie in watt voor deze ruimte.

12,00 x 23 x 3,875 = 1069,5 watt

Doe dit voor elke kamer en tel de vermogens bij elkaar op. Reken voor de zekerheid nog vijftien procent van de totale capaciteit erbovenop. Dit is ongeveer de benodigde capaciteit voor een cv-ketel in je huis. Voor bijvoorbeeld slechte isolatie of een vrijstaand huis moet je ermee rekening houden dat je een cv-ketel nodig hebt met meer capaciteit. Bereken nu zelf de vereiste capaciteit voor een cv-ketel in jou huis.

Nieuws over

Is het verstandig om een nieuwe Cv-ketel aan te schaffen?

Je hoort en ziet het overal voorbij komen dat Nederland van het aardgas af wik. In 2050 moeten we dan ook allemaal op een andere manier koken en verwarmen. Sommige mensen zijn dat al heel lang aan het zoeken naar informatie of het nog verstandig is om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Is het nog verstandig? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Den Haag wil CV-ketel terugschroeven naar 70 graden

De CV ketel maakt voorlopig nog niet op grote schaal plaats voor de warmtepomp. Uiteindelijk zullen veel mensen gaan overstappen, maar zo ver lijkt het op dit moment nog niet te zijn.

» Lees het volledige bericht