Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.4 / 10 (335)

BH maat berekenen

Zoek jij een BH die perfect past bij jouw lichaam? Dan is de juiste BH maat belangrijk. Wil je liever geen hulp van een verkoopster? Of online een BH kopen? Met de handige berekenmodule van Berekenen.nl weet je precies wat jouw BH maat is. lees meer

Meet hiervoor met een meetlint in een ontspannen houding de omvang net onder je borst. De standaard BH maten gaan met een verschil van 5. Dus 80-85-90 etc. Hierbij heb je speling van 2 cm. Dus meet je tussen de 78-82 cm dan kun je kiezen voor omvang 80, en bij een omvang van 83-87 kies je voor de maat 85. 
Meet de volle omvang van de borst over de tepellijn. 

BH maat

Een BH ‘doet’ veel voor meiden en vrouwen. Met de juiste BH voel je je zeker. Draag je een te kleine BH, dan ziet dit er niet mooi uit. De borsten puilen uit de cups. Hierdoor lijkt het net of je vier borsten hebt. Rimpelen de cups van je BH? Dan is de BH te groot. Maar hoe weet je nu welke BH maat je nodig hebt? Dit hangt van een aantal factoren af. Denk hierbij aan de vorm van je borsten. Zijn deze puntig, rond of juist peervormig? De BH maat is ook afhankelijk van de omvang van je rug. De ene vrouw heeft een bredere rug dan de ander. Als laatste heb je te maken met de vorm van de BH. Wij helpen je graag met het berekenen van jouw BH maat. Wil je liever alleen je cupmaat berekenen of ben je op zoek naar een berekening voor je bikini? Dan kun je deze pagina's natuurlijk ook bekijken. 
 

Jouw BH maat berekenen

Het begint met het meten van de borstomvang (getal in de BH maat). Dit wordt ook wel de onderwijdte genoemd. Pak een meetlint en ga voor een spiegel staan. Het meetlint leg je net onder je borsten. Noteer het aantal centimeters. Vervolgens meet je de cupmaat (letter(s) in de BH maat). Dit doe je door de omtrek te meten ter hoogte van je tepels. Deze omtrek wordt ook wel bovenwijdte genoemd. Je kunt deze gegevens invoeren in onze rekentool en weet dan meteen wat jouw BH maat is.

De perfecte BH maat

Hoe kan je zien dat je de juiste BH maat hebt gevonden? Je kan dit controleren door voor over te buigen en je borsten in de cups te laten vallen. Het is hierbij belangrijk dat de BH aansluit op je borstbeen. De sluiting van de BH zet je op het minst strakke haakje. De achterzijde van je BH moet op ongeveer op de dezelfde hoogte zitten als de onderkant aan de voorzijde. Verdeel de borsten gelijkmatig in de cups. De schouderbandjes kan je verstellen zodat je BH je ondersteuning geeft.

Tips BH maat berekenen

  1. Als je cupmaat goed past, maar de omvang te groot is, neem dan de omvang 1 maat kleiner maar de cupmaat groter. Als je de omvang kleiner neemt met dezelfde cup, dan wordt de cupmaat juist kleiner. Dus draag je nu 85F, neem dan in dit geval een 80G. 
  2. Is de cupmaat passend maar de BH omvang te klein, neem dan één BH maat groter, maar wel een cupmaat kleiner. Dus draag je nu een 80G, dan moet je voor je nieuwe BH 85F gaan kiezen.
  3. Is de BH omvang maat te groot en ook de BH cup? Kies dan een kleinere BH maat conform de bestaande tabellen. Kies dan vooral een omvang kleiner en niet de cup altijd kleiner. Want als BH maat 100G te groot is, kies je bv een 95G. Je hoeft geen cupmaat F te kiezen, want met een kleinere omvang maat is de cupmaat ook altijd kleiner. 
  4. Er zijn ook Engelse lingeriemerken die meten met inches. Vanwege het omrekenverschil zijn bij deze merken ook halve cupmaten verkrijgbaar namelijk: DD, FF, GG, HH.

Nieuws over BH maat

Hoe meet je een goede sport bh op

Meten is weten. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste maat sport bh te vinden.

» Lees het volledige bericht
Waarom is een goede cupmaat zo belangrijk?

Waarom is een goede cupmaat eigenlijk zo belangrijk & wat zijn de risico's? Je leest het in onze nieuwste blog!

» Lees het volledige bericht
Ook in 2020 veel vrouwen verkeerde maat bh

Uit kwalitatief onderzoek van de Livera is gebleken dat veel vrouwen nog steeds de verkeerde maat bh dragen. Dit terwijl het dragen van een verkeerde maat niet alleen oncomfortabel is, maar ook nog eens slecht voor de gezondheid.

» Lees het volledige bericht
Borsten zijn ongelijk, groeien en krimpen: veel onwetendheid

Er bestaat veel onwetendheid over borsten, zo blijkt uit een rondgang door onder andere magazine Glamour. Het is een onderwerp dat we niet graag bespreken, waardoor er weinig kennis wordt uitgewisseld. En dat is jammer, omdat er daardoor allerlei zaken onbekend zijn die we wel zouden moeten weten.

» Lees het volledige bericht
BH maat 85D en 60G even groot: hoe kan dat?

Niet zo lang geleden besteedde de Volkskrant er aandacht aan: hoe kan het dat twee verschillende BH-maten toch precies even groot zijn? Veel vrouwen weten het niet, maar er is sprake van veel zustermaten. Dat maakt de BH maat berekenen gemakkelijker, mits je op de hoogte bent van deze dezelfde afmetingen natuurlijk.

» Lees het volledige bericht