Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.6 / 10 (7)

Partneralimentatie berekenen

Ga jij binnenkort scheiden en wil je weten of jij of je ex-partner recht heeft op partneralimentatie? Als dat het geval is, wil je natuurlijk ook weten wat de hoogte van de partneralimentatie is. Op Berekenen.nl vind je een berekeningstool waarmee je dit eenvoudig kunt uitrekenen. Natuurlijk leggen wij ook aan je uit wat we berekenen en hoe we dit doen. lees meer

Partneralimentatie berekenen

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een alimentatie voor jou of je ex-partner. De alimentatie is bedoeld om te ondersteunen in levensonderhoud. Partneralimentatie kan toegekend worden wanneer er kinderen in het spel zijn, maar ook wanneer dit niet het geval is.

Wanneer heb je recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt toegekend aan de ex-partner met het minste inkomen tijdens het huwelijk. Vaak is dit de vrouw. Stel dat Tim een inkomen heeft van €6000 per maand en ex-partner Lisa €2500 per maand. Lisa werkt parttime omdat ze de zorg voor hun kinderen op zich neemt. Lisa kan in principe rondkomen, maar toch heeft ze waarschijnlijk recht op partneralimentatie omdat de rechter kijkt naar de mate van welstand tijdens het huwelijk. Of Tim daadwerkelijk partneralimentatie kan betalen, hangt af van zijn draagkracht berekening en de te betalen kinderalimentatie. De behoefte van partneralimentatie is dus iets anders dan de daadwerkelijk te betalen partneralimentatie.

Bereken jouw partneralimentatie

Bereken hier de behoefte aan partneralimentatie in jouw persoonlijke situatie. Je kunt berekenen of jij zelf recht hebt op alimentatie of dat jouw ex recht heeft op partneralimentatie. Het uiteindelijke bedrag wordt door een rechter vastgesteld en is onder andere afhankelijk van de te betalen kinderalimentatie. Om jouw behoefte vast te stellen dien je rekening te houden met jouw inkomen, het inkomen van je ex-partner en de kosten voor de kinderen. De kosten voor de kinderen vind je in de tabellen ‘kosten voor de kinderen’. Om de tabellen op de juiste manier af te kunnen lezen bekijk je eerst hoeveel punten jouw kinderen ‘waard zijn’. De puntentelling en de bedragen vind je in de kinder-behoeftetabellen (pdf)

Voorbeeld berekening

Klaas en Tina hebben samen twee kinderen van respectievelijk 2 en 6 jaar. Klaas verdient €1700,- en Tina verdient €800,- met haar parttime baan tijdens hun huwelijk.

Volgens de behoefte-tabel van 2 kinderen zijn de kosten voor de kinderen in dit geval €545,- (de kinderen zijn goed voor 6 punten en het gezamenlijke gezinsinkomen is €2500,-, lees de tabel voor 2 kinderen af.)

Om de behoefte van de alimentatieontvanger vast te stellen geldt de norm van 60%. De berekening ziet er als volgt uit:

60% van (€1.700 + €800 - €545) = €1173,-
 
De alimentatie behoefte van Tina is in dit geval €1173 - €800 = €373,-

Of Klaas in staat is de €373,- per maand te betalen als partneralimentatie hangt af van de draagkracht van Klaas. Deze berekening wordt gemaakt aan de hand van de draagkrachttabellen (pdf) en de eventueel te betalen kinderalimentatie.

Let op! De uiteindelijke kinder- en partneralimentatie worden altijd door een rechter vastgesteld.

Nieuws over Partneralimentatie

Hoe bereken je partneralimentatie?

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Je kunt het zien als een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van je ex-partner en je kinderen na een echtscheiding. Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald en wat moet je regelen?

» Lees het volledige bericht
Wat is partneralimentatie en hoe werkt het?

Alimentatie is misschien wel het moeilijkste onderwerp om over te praten tijdens een echtsscheiding. En om het nog moeilijker te maken veranderd de wetgeving ook bij jaarlijks. Wij leggen je precies uit wat je moet weten over alimentatie en deze blog.

» Lees het volledige bericht
Edwin de Roy vraagt partneralimentatie van Margarita

Jouw partneralimentatie berekenen? Je komt er op die manier achter op welk bedrag je recht hebt of wat je mogelijk aan je ex-partner moet betalen. Een belangrijke berekening, omdat die veel zegt over jouw financiële toekomst.

» Lees het volledige bericht
Maakt wat extra vakantiegeld onderdeel uit van de partneralimentatie?

De partneralimentatie is bedoeld om ex-partners financieel te ondersteunen en er daarmee voor te zorgen dat zij de levensstandaard van tijdens de relatie ook onafhankelijk kunnen behouden.

» Lees het volledige bericht