Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
10 / 10 (1)

QTc berekenen

Heb jij een hartfilmpje laten maken en wil je zelf ook je QTc controleren? Op berekenen.nl kun je met de gegevens van je hartfilmpje jouw QTc berekenen. Alles dat je nodig hebt is je QT interval en je hartritme. Meer informatie over je gecorrigeerde QT interval? Lees dan verder. lees meer

Belang van QTc Berekenen

Je QTc geeft aan hoe goed het met je gezondheid is. Door je QTc te berekenen kun je nagaan hoe het is met je hart en bloeddruk. Deze berekening is echter niet alles zeggend, want door genetische manipulaties kan jouw QTc afwijken van de norm. In dat geval kun je het beste een arts raadplegen, omdat een afwijking ervoor kan zorgen dat je flauwvalt of zelfs plotseling komt te overlijden.

Wat is QTc?

QTc is een afkorting voor de QT interval gecorrigeerd door de hartslag. Het gecorrigieerde QT interval heeft daarom de naam QTc gekregen.

De QT interval is de tijd tussen het QRS complex en de T-top. Die op het hartfilmpje te zien zijn. Op een hartfilmpje zie je eerst een scherpe punt, de omgeving daarvan wordt de QRS complex genoemd. De scherpe driehoek begint bij de eerste daling en eindigt bij de tweede daling vlak voor en na de grote piek. Zie afbeelding.
Na de QRS complex, de scherpe piek, zie je nog een kleine golf. De bovenkant van deze lagere golf wordt de T-top genoemd. Zie de afbeelding.


Gezonde QTc waarden

Voor mannen en vrouwen zijn de indicaties van gezonde waarden verschillend. Bij mannen is een QTc normaal als deze minder dan 420 msec duurt. Bij vrouwen is een QTc waarde normaal als die minder dan 440 msec duurt. Zijn je waarden hoger dan 500 msec? Dan heb je een hoger risico op ernstige hartritme stoornissen.

Diabetes type I en QTc

Bij beide typen Diabetes. Diabetes type I en diabetes type 2 worden er bij veel patiënten abnormale QTc waarden gevonden. Bijna de helft van de type 1 Diabetes patienten heeft een QTc waarde van langer dan 440 msec. Het sterftecijfer in 10 jaar ligt bij hen op 29%, terwijl dit bij mensen met een normaal QTc op 19% ligt.

De formule:

QTc = QT /√RR interval (sec)

Deze formule corrigieerd het QT interval met de hartslag. Door de QT waarde te delen door de wortel van het hartslaginteval. De gemiddelde tijd tussen de hartslagen.