Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (7)

Hardloopsnelheid berekenen

Wil je de hardloopsnelheid berekenen waarmee je hebt gelopen, of ben je benieuwd naar de gemiddelde hardloopsnelheid van anderen? Je kunt je loopsnelheid zelf berekenen door uit te gaan van de afstand en de tijd. Met name de tijd maakt het lastig, omdat er in een uur 60 minuten gaan, terwijl we de afstand in honderden meters, kilometers en andere eenheden berekenen. lees meer

Hoeveel tijd is er nodig geweest voor de afgelegde afstand?

Hardloopsnelheid berekenen

Ben jij nieuwsgierig naar wat jouw hardloopsnelheid is of wat jouw snelheid moet worden om die halve marathon te kunnen lopen? Om beter te kunnen trainen kan het berekenen van jouw hardloopsnelheid van pas komen. Berekenen.nl helpt je graag een handje op weg.

Wat houdt een hardloopsnelheid in?

Een hardloopsnelheid, ook wel pace of kilometertijd genoemd, gaat over de snelheid waarmee een bepaalde afstand wordt afgelegd te voet. Deze hardloopsnelheid wordt over het algemeen aangegeven in minuten per kilometer.

De gemiddelde snelheid bij een hardloper zit tegen de 11 kilometer per uur aan. Voor jezelf zal het gemiddelde logische wijze lager liggen wanneer je net bent begonnen met hardlopen. Als ervaren hardloper ben  je al snel rond de 14 à 15 kilometer per uur aan het hardlopen. Hoeveel kilometer je daadwerkelijk per uur hardloopt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan het geslacht hierin een rol spelen, maar ook je uithoudingsvermogen, je kracht in spieren en je mobiliteit en lenigheid.

Gemiddelde snelheid berekenen

Het is vrij eenvoudig om je gemiddelde snelheid te berekenen. Met behulp van een rekenmachine en met de volgende formule heb je snel je hardloopsnelheid berekend. De formule gaat als volgt: Je deelt de totale afstand door het totale tijd in seconden of uur.

We geven je hier een voorbeeld.
Stel je voor: je hebt 100 kilometer gelopen in 1 uur en 30 minuten.
Het totaal aantal tijd in seconden is dan: (1 x 3600) + (30 x 60) = 3600 + 1800 = 5400 seconden. Hierdoor wordt de snelheid in meter per seconde dus 100000/ 5400= 18.52 m/s. En de snelheid in kilometer per uur: 100/ (5400/3600) = 66.67 km/uur. We rekenen met 3600 omdat er in 1 uur 3600 zit (60 x 60).

Tip: Gebruik een stopwatch om bij te houden hoe lang je over het hardlopen gedaan hebt. Voor de afstand kan je dit eventueel achteraf berekenen. Dit kan met behulp van een routeplanner zoals Google Maps.

Hardloopsnelheid verhogen

Je gaat uiteindelijk sneller hardlopen wanneer je regelmatig traint. Om je basissnelheid te kunnen verhogen zijn er diverse hardloopschema’s en hardlooptrainingen die jou hierbij kunnen helpen. Uiteindelijk na veel trainen zal je gaan merken dat je hardloopsnelheid wordt verhoogt en het mogelijk wordt om die snelheid langer vol te houden.

Online je hardloopsnelheid berekenen

Je kunt natuurlijk je gemiddelde hardloopsnelheid berekenen met behulp van deze formule, maar er is een eenvoudigere weg. Via berekenen.nl kan je met een enkele klik snel en eenvoudig je hardloopsnelheid achterhalen. Uiteraard ben je voor het berekenen van je hardloopsnelheid wel een aantal gegevens nodig. Geef bijvoorbeeld aan hoe ver je in kilometers gelopen hebt en hoe lang je daarover gedaan hebt.

Nieuws over Hardloopsnelheid

Hardlopen en de gezondheidsvoordelen

Hardlopen is niet alleen een populaire sport, het heeft ook diverse gezondheidsvoordelen. Door regelmatig te hardlopen kun je je conditie verbeteren, calorieën verbranden, spieren versterken, ziekten voorkomen, stress verminderen en slaapkwaliteit verbeteren. Bovendien kan het weten van je hardloopsnelheid bijdragen aan het behalen van jouw trainingsdoelen. In deze sectie zullen we de gezondheidsvoordelen van hardlopen bespreken en hoe jij hier optimaal van kunt profiteren.

ยป Lees het volledige bericht