Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (13)

Overdrachtsbelasting berekenen

Om de overdrachtsbelasting voor 2019 te berekenen moet je weten voor welke type onroerende zaken je wilt kopen. Elke onroerende zaak heeft een ander percentage overdrachtsbelasting. lees meer

Overdrachtsbelasting berekenen 2020

Wil je de overdrachtsbelasting berekenen in 2020? Je betaalt dan belasting wanneer je een onroerende zaak koopt of verkoopt. Het gaat dan meestal om een woning, al betaal je ook overdrachtsbelasting wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfspand verkoopt. De overdrachtsbelasting op woningen is de laatste jaren flink verlaagd, onder andere om ervoor te zorgen dat de woningmarkt de kans kreeg om zich te herstellen. In sommige gevallen kun je een vrijstelling van de overdrachtsbelasting krijgen. Betaal je bijvoorbeeld ook omzetbelasting of breng je een pand in een onderneming in? Het is in die gevallen de moeite waard om na te gaan of je een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting kunt ontvangen.

Hoogte van de overdrachtsbelasting

Je kunt de hoogte van de overdrachtsbelasting berekenen aan de hand van de waarde van een onroerende zaak en het percentage belasting dat je dient te betalen. Vanaf 2016 bedraagt de belasting 2%. De overdrachtsbelasting bedroeg lange tijd standaard 6% voor alle onroerende zaken maar dit tarief geldt in 2020 alleen nog voor bedrijfspanden. Wil je de overdrachtsbelasting voor een woning berekenen? Je mag dan rekenen met het 2% tarief. Verkoop je bijvoorbeeld een woning van €200.000? Dan dient de koper daar (bij kosten koper, k.k.) een bedrag van €4.000 aan overdrachtsbelasting over te betalen.
Overdrachtsbelasting berekenen

Online overdrachtsbelasting berekenen

Je kunt online de overdrachtsbelasting berekenen, aan de hand van de waarde van de onroerende zaak. Wil je een woning kopen op basis van kosten koper? Je bent als koper dan verantwoordelijk voor de overdrachtsbelasting, dit leidt tot bijkomende kosten. Houd hier onder andere rekening mee wanneer je de Nationale Hypotheek Garantie wilt gebruiken of wanneer je benieuwd bent naar de maximale hypotheek in relatie tot de eigen middelen die je dient in te zetten. Je kunt online de overdrachtsbelasting berekenen, zodat je weet wat het je aan belasting kost om een woning of pand over te nemen.