Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (395)

Feet naar meter

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal feet (ft) of meter. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekend! lees meer

Vul in hoeveel inch je naar centimeter wilt omrekenen of hoeveel je van centimeter naar inch wilt omrekenen.

Feet naar meter

Als je feet naar meter wilt berekenen, ben je bij Berekenen.nl aan het juiste adres. Wij zijn de specialist als het gaat om inhoudsmaten omrekenen. Zo kun je bij ons terecht voor het omrekenen van kilometer per uur naar mile per hour, gallon naar liter en het berekenen van de windkracht. Ook als je feet naar meter wilt berekenen zit je bij onze site goed. Meters zijn binnen ons land de standaard, maar in andere landen kun je te maken krijgen met de ‘foot’ als inhoudsmaat. Aangezien de verhoudingen tussen de twee heel specifiek zijn, met vele decimalen achter het cijfer, is het vrijwel onmogelijk om dit uit je hoofd te berekenen. Daarom bereken je feet naar meter via Berekenen.nl.

Hoeveel Feet naar Meter

Met deze tabel kun je eenvoudig inches naar centimeters omrekenen.

Omrekentabel feet naar meter
Lengte feet Lengte meter
1 feet 0.3048 meter
2 feet 0.6096 meter
3 feet 0.9144 meter
4 feet 1,2192 meter
5 feet (ft) 1,5240 meter
6 feet 1,8288 meter
7 feet (ft) 2,1336 meter
8 feet 2,4384 meter
9 feet 2,7432 meter
10 feet 3,0480 meter


Feet naar meter

Wat in een inch?

Feet is eigenlijk niet de officiële naam van deze eenheid. Dit is namelijk het meervoud, de maat heet oorspronkelijk foot en staat in het Nederlands ook wel bekend als voet. Vooral in Angelsaksische landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt deze eenheid veelvuldig gebruikt. Foot wordt geregeld afgekort tot ft. Zoals de naam al aangeeft, is de lengtemaat van deze eenheid gebaseerd op de gemiddelde lengte van de menselijke voet. Alhoewel het metrieke stelsel in vele landen op de wereld in de 19e eeuw werd ingevoerd, hebben de Britten en Amerikanen altijd vastgehouden aan de foot als eenheid. Deze landen houden nu eenmaal graag vast aan oude tradities. Echter behoort de foot niet tot het Internationale Stelstel van Eenheden.

Internationaal is de lengte van de foot vastgelegd in 1958. Hierbij werd gebruik gemaakt van de inch. Aan de hand van de inch kunnen we berekenen hoeveel meter een foot is. Zoals je misschien wel weet, is een inch gelijk 2,54 cm. Een foot is gelijkgesteld aan 12 inch, oftewel: een foot is gelijk aan 12 x 2,54 cm = 30,48 cm. Rekenen we meters om naar feet, dan houdt dit in dat 1 meter gelijk is aan 3,28 feet. Alhoewel gesteld is dat de lengte van de foot gebaseerd is op de gemiddelde lengte van een menselijke voet, trekken we dit toch in twijfel. Omgerekend naar de Europese schoenmaten is 30,48 cm namelijk gelijk aan schoenmaat 48. Velen van ons hebben een veel kleinere schoenmaat dan dat. Je eigen voet gebruik om meters naar feet om te rekenen levert dus geen accuraat resultaat op.

In vroegere tijden werd een variant van de voet gebruikt in ons land. Echter is deze eenheid sinds de invoering van het metrische stelsel compleet verdwenen. Wel zie je dat foot als eenheid geregeld gebruikt wordt binnen de scheepvaart en de luchtvaart. Bij deze laatste vorm van voer hoor je bijvoorbeeld geregeld dat een vliegtuig op 30.000 voet hoog vliegt. Dit houdt in dat de vliegtuig een hoogte van 9 kilometer aanhoudt. Net als bij de meter kun je de foot ook gebruiken als inhoudsmaat. Zo zijn er de vierkante foot en de kubieke foot.

Wat is een meter?

De meter, vaak afgekort tot m, is een internationale inhoudsmaat die officieel wordt aangehouden door het Internationale Stelstel van Eenheden. Het behoort tot de basiseenheden van het metrische stelsel. De meter vormt ook de basis voor diverse andere inhoudsmaten zoals de vierkante meter en de kubieke meter. Een meter is gelijk aan 100 centimeter en 1000 millimeter. 10 meter is een decimeter, 100 meter is een hectometer en 1000 meter is een kilometer.

Al vanaf de 17e eeuw werd er onderzoek gedaan naar inhoudsmaten. De wetenschap was het er over eens dat een internationale standaard voor maten een groot voordeel zou zijn voor iedereen. Toch duurde het nog even totdat de meter werd gebruikt. Pas in 1791 werd deze inhoudsmaat aangeraden aan de regering in Frankrijk. In 1793 werd de meter ook daadwerkelijk ingevoerd. Onder Napoleon greep Frankrijk de macht in diverse landen, waaronder Nederland. Hierdoor is dit systeem ook in ons land terecht gekomen. We gebruiken deze inhoudsmaat vaak op een dag.

Hoe kan ik feet naar meter berekenen?

Natuurlijk is het mogelijk om feet naar meter te berekenen uit je hoofd. Maar waarom zou je al deze moeite doen als je simpelweg met de klik van een knop feet naar meter kan berekenen via Berekenen.nl. Wij maken je het bereken van feet naar meter wel heel erg eenvoudig. Je selecteert eerst of je van feet naar meter wilt berekenen of van meter naar feet. Vervolgens vul je de afstand in die je wilt laten omrekenen en klaar is kees. Naast het berekenen van feet naar meter kun je bij ons terecht voor vele andere eenheden en inhoudsmaten zoals inch naar cm berekenen.