Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.6 / 10 (11)

Netto contante waarde berekenen

Heb jij een eigen bedrijf of volg je een studie economie? Dan kan het noodzakelijk zijn om de netto contante waarde van een financieel product te berekenen. Hoe dit precies werkt? Berekenen.nl legt je dit graag uit. Niet alleen vertellen we je wat je moet berekenen maar met onze handige berekeningstool vul je jouw berekening snel in en weet je binnen een minuut wat de contante waarde van jouw product is. lees meer

Vul hier in wat de waarde van je financiele product in de toekomst is. Dus wat ontvang of betaal je uiteindelijk? 
Vul hier de rente in door jouw rentepercentage te delen door 100.  
Geef aan over welke periode jouw financieel product berekent moet worden. 

Netto contante waarde berekenen

Wat is de netto contante waarde?

De netto contante waarde wordt berekend voor financiële producten. Je kunt aan de hand van de contante waarde berekenen of een financieel product interessant is of om inzicht te geven in de peroonlijke of zakelijke financiële situatie. De contante waarde van een financieel product is de waarde van vandaag. Je berekent dus wat de waarde nu is als je de waarde in de toekomst al weet.

Waarom de netto contante waarde berekenen?

De netto contante waarde moet je soms berekenen voor de belastingdienst of voor de boekhouding. Vooral in de zakelijke wereld wordt de netto contante waarde berekent. Bijvoorbeeld wanneer je nog geld moet ontvangen, maar ook wanneer je zelf geld moet betalen tegen rente is het handig om te berekenen. De contante waarde geeft je inzicht in je financiële situatie en de aantrekkelijkheid van een financieel product. Want hoeveel rente betaal of ontvang je nu eigenlijk? De netto contante waarde geeft je de kans om een weloverwogen keuze te maken.

Bereken de netto contante waarde

In de tool van Berekenen.nl kun je al jouw gegevens invullen en berekenen wij voor je wat de netto contante waarde van jouw financieel product is. Omdat je natuurlijk ook wilt weten wat we precies berekenen en hoe je dit zelf kunt doen leggen we de berekening ook aan je uit. Bekijk dus zeker ons voorbeeld eens en vul vervolgens onze berekeningstool in om er achter te komen wat de uitkomst van jouw berekening is.


Voorbeeld:

Formule is: PV = FV / (1+i)t

PV = De huidige waarde in munteenheid. Dus je berekent wat het bedrag dat je uiteindelijk krijgt vandaag waard is.
FV = De toekomstige waarde in munteenheid. Dit is het bedrag dat je uiteindelijk krijgt.
i = De rentevoet. Het percentage dat je aan rente krijgt vul je in door het te delen door 100.
t = De periode in jaren.

Stel je ontvangt €2000,- verdeelt over 2 jaar en je weet dat de rente 5% bedraagt. Dan kun je de formule als volgt invullen:

PV= €2000,- / (1 + 5%)²  oftewel;  PV = €2000,- / (1 + 0,05)²  oftewel;  PV = €2000,- / 1,1025

PV = €1814,06

Dit betekent dat de €2000,- die je over 2 jaar hebt nu €1814,06 waard is als je het vandaag al zou krijgen. Je weet nu dus ook wat je aan rente ontvangt.

Nieuws over

Zonnepanelen nog altijd de beste investering

Zonnepanelen, woningisolatie of een warmtepomp: wat is op dit moment de beste investering? Die vraag valt op verschillende manieren te beantwoorden. Het is mogelijk om naar de impact en invloed op het milieu te kijken, net als naar de netto contante waarde. Dat laatste is de favoriet van investeerders die een mooi rendement willen maken.

ยป Lees het volledige bericht