Berekenen.nl

Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (128)

Omtrek cirkel berekenen

Wil je de omtrek van een cirkel berekenen? Dan kun je daarvoor gebruik maken van de diameter of de straal van de cirkel. In combinatie met het getal pi zorg je voor de juiste berekening en kom je er hier op Berekenen.nl heel eenvoudig achter wat de omtrek is. lees meer

Vul hier in hoe groot de diameter, straal of oppervlakte is en wat de eenheid is.

Diameter en de straal

Je kunt de omtrek van een cirkel berekenen door uit te gaan van de diameter, maar je kunt er ook de straal voor gebruiken. De officiële formule gebruikt 2x de straal, maar omdat dit de helft is van de diameter kun je ook deze gebruiken. De diameter laat zich bovendien gemakkelijker meten, aangezien het gaat om de doorsnede van een cirkel. Om de straal van een cirkel te berekenen dien je uit te gaan van het midden en een lijn naar de rand te trekken. Je kunt wat dat betreft de omtrek van een cirkel berekenen op de manier die je wenst.


Vermenigvuldigen met pi

Je kunt de omtrek van een cirkel berekenen door de diameter of de straal vervolgens te gebruiken, in combinatie met het getal pi. Dit getal heeft een aantal cijfers achter de komma, maar zullen we hier voor het gemak even afronden op 3,14. Je kunt de omtrek van een cirkel berekenen door de diameter te vermenigvuldigen met pi. Wil je gebruik maken van de straal om deze berekening te maken? Dan kun je 2x de straal nemen en deze vermenigvuldigen met pi, om uiteindelijk uit te komen op de omtrek die je graag wilde berekenen.