Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (3)

Rente lening berekenen

Als je een lening hebt afgesloten betaal je hiervoor rente. Wil je berekenen hoeveel rente je betaald over een lening aan de hand van de hoogte van de lening? Vul hier eenvoudig de lening, de aflossing en het aantal perioden in en wij rekenen het voor u uit. lees meer

De kredietsom van de lening.
Het bedrag dat u per periode betaald. De lengte van de periode kan een maand, een jaar of elk termijn dat u bedenkt zijn. De rente wordt ook in deze periode uitgedrukt.
In hoeveel perioden de lening wordt afgelost.

Rente van een lening

Wanneer je geld leent bij bijvoorbeeld de bank moet je meer terug betalen dan je afhankelijk hebt geleend. Deze rente, interest of intrest is de vergoeding die de bank ontvangt voor het uitlenen van haar geld en die betaald wordt door degene die het geld leent. De rente zorgt er tevens voor dat de betaling op tijd wordt terug betaald, want hoe langer het terugbetalen duurt, hoe hoger de schuld. Rente is vaak opgebouwd uit drie componenten.

• Inflatiecompensatie
• Risicopremie
• Dienst der lening

Geld wordt door inflatie steeds minder waard. Om ervoor te zorgen dat het geld dat uitgeleend wordt na x aantal jaar nog steeds evenveel waard is wordt er een inflatiecompensatie in de rente opgenomen. Bij een lening bestaat er altijd het risico dat degene die het geld leent het geleende bedrag niet (volledig) kan terug betalen. Daarom is er in het rente een risicopremie opgenomen ter dekking van dit risico. Tot slot bevat de rente de vergoeding voor het lenen naar degene die het geld uitleent onder “dienst der lening”. 


 

Rente berekenen

Wanneer je een bedrag van 1000 euro leent en tien maanden op rij 110 euro betaald, heb je na de tien maanden aflossing in totaal 100 euro meer betaald dan je hebt geleend. 100 euro is tien procent van 1000 euro dus je rente is tien procent. Je rente is simpel gezegd het verschil in geleend en betaald gedeeld door het geleende bedrag maal 100. Met dit soort bedragen is het nog wel makkelijk zelf uit te rekenen, maar met niet afgeronde bedragen en rentepercentages met een cijfer achter de komma wordt het lastiger. Bereken zelf hoe hoog de rente is over een bepaalde lening met onze handige tool. 

Nieuws over

Tips voor het afsluiten van een lening

We bespreken de huidige situatie en de factoren die van invloed zijn op de hoogte van de rente op een lening of krediet. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen als je een lening gaat afsluiten.

» Lees het volledige bericht
Is lenen nog verstandig

Veel mensen vragen zich af of het afsluiten van een lening nog wel zo verstandig is. De grootste reden van deze vraag is de rente die je moet betalen bij het afsluiten van een lening. Wij zoeken het uit.

» Lees het volledige bericht