Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.2 / 10 (5)

Kinderalimentatie berekenen

Niets is vervelender dan een scheiding wanneer er één of meerdere kinderen in het spel zijn. Heb jij kinderen en ga je scheiden? Dan wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk regelen. Naast de communicatie met je ex-partner over bijvoorbeeld de opvoeding zijn ook de financiën van belang. Hoeveel kinderalimentatie moet je bijvoorbeeld gaan betalen? Of wil je juist weten hoeveel kinderalimentatie jij straks ‘ontvangt’? Berekenen.nl helpt je graag bij deze berekening. Vul je gegevens in en laat onze berekeningstool het werk doen. Uiteraard leggen we de berekening ook aan je uit. lees meer

Kinderalimentatie berekenen

Wat is kinderalimentatie?

Hebben jij en je ex-partner samen kinderen? Dan zijn jullie allebei verantwoordelijk voor de opvoeding en de zorg van de kinderen tot ze 21 jaar oud zijn. Ook na een scheiding blijf je allebei financieel verantwoordelijk. De partner die de kinderen het grootste gedeelte van de tijd opvoedt, krijgt meestal kinderalimentatie. Soms is er naast kinderalimentatie ook sprake van partneralimentatie.

De hoogte van de kinderalimentatie

Om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen, wordt er rekening gehouden met verschillende factoren. Zo wordt het inkomen van zowel je ex-partner als van jezelf meegenomen. Daarnaast wordt er gekeken naar kosten voor schulden, of er een koopwoning is en het aantal kinderen dat jullie samen hebben. Datzelfde geldt voor een eventueel kindgebonden budget en zorgkorting.
Er wordt een zogeheten behoefte- en draagkracht berekening gemaakt om te bepalen hoeveel alimentatie iemand kan missen. Jij of je partner moet natuurlijk ook zelf rond kunnen komen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt altijd door een rechter bepaald. Je kunt samen wel al afspraken maken en deze door een rechter laten ‘toetsen’. Gemaakte afspraken worden in een ouderschapsplan opgenomen. Zo kunnen jullie beiden op de gemaakte afspraken gewezen worden.

Bereken de hoogte van jouw kinderalimentatie

Natuurlijk wil je nu weten hoe hoog de kinderalimentatie wordt. Om dit bedrag te berekenen, dien je een persoonlijke berekening te maken aan de hand van vastgestelde tabellen. Hier kun je zelf bekijken wat jouw draagkracht is en wat de ‘behoeften’ (PDF) van de kinderen zijn. Deze gegevens vul je vervolgens in via onze berekeningstool en wij doen de rest voor je. Om duidelijk te maken wat we precies berekenen, geven we je ook een rekenvoorbeeld.Naast de draagkracht berekening wordt er ook gekeken naar de behoeften van de kinderen. Deze behoeften worden ‘gemeten’ aan de hand van het gezinsinkomen voor de scheiding. Ook is het totaalbedrag afhankelijk van het aantal kinderen en de leeftijd van jouw kinderen. Hier is een speciale puntentelling voor opgezet.

Puntentelling kinderen
Leeftijd kinderen Punten
0 tot en met 5 jaar 4 punten
6 tot en met 11 jaar 2 punten
12 tot en met 17 jaar 0 punten

Tel de punten van elk kind bij elkaar op. Het totaal aantal punten heb je nodig om de behoeften tabel af te lezen. Heb jij meer dan 4 kinderen? Neem dan de punten van de 4 oudste kinderen.

Voorbeeld berekening:
Mieke en Lars gaan scheiden. Ze hebben samen 2 kinderen van respectievelijk 12 en 14 jaar.

Samen spreken ze een omgangsregeling af, de kinderen zullen 1 weekend per 2 weken bij Lars verblijven.

Voor de scheiding bedroeg het gezinsinkomen €2500,- per maand. Na de scheiding gaat Mieke meer werken waardoor haar inkomen op €1500,- komt te liggen. Lars verdient €2100,- per maand.

De kinderen wonen bij Mieke waardoor zij elke maand €100,- kindgebonden budget ontvangt.

Volgens de behoeftetabel zijn de kosten voor de kinderen €515,- per maand. Het kindgebonden budget mag je in mindering brengen. Er blijft €415,- per maand over.

De zorgkorting voor Lars is 15% (kinderen verblijven 1 weekend per 2 weken bij hem).  15% van €415 = €62,00 korting.

€427,- is de draagkracht van Lars volgens de draagkracht berekening. Mieke heeft een draagkracht van €133,-.  De totale draagkracht is de draagkracht van Mieke en Lars samen = €560,-

Om te berekenen wat de maandelijkse kinderalimentatie van Lars zal zijn kun je de volgende formule gebruiken:

(draagkracht Lars / totale draagkracht) x behoefte - zorgkorting = De te betalen kinderalimentatie.

(€427 / €560) x €415 - €62 = €254,44 is de maandelijkse kinderalimentatie in het geval van Lars.

Let op! Dit is een globale berekening. Voor de daadwerkelijke alimentatie dien je contact op te nemen met een professional of de alimentatie door een rechter vast te laten stellen. 

Nieuws over Kinderalimentatie

De belangrijkste antwoorden op kinderalimentatie

Als je besluit om te gaan scheiden met je partner dan is dat nooit leuk. Als je kinderen hebt, dan gaat de scheiding een grote impact hebben op jullie kinderen. Om ervoor te zorgen dat het ‘normale' leven van jullie kinderen vlekkeloos kan doorgaan bestaat er kinderalimentatie. De voetbalclub, hockeyclub, schoenen en avondeten kan gewoon worden door betaald. In deze blog lees je alles over alle soorten alimentatie.

» Lees het volledige bericht
Alimentatie hoe werkt het?

Het eerste wat je vaak hoort tijdens een scheiding is alimentatie, maar wat is het precies en hoe werkt het nou eigenlijk? Wij vertellen je het in deze blog.

» Lees het volledige bericht
Kinderalimentatie in 2021

Ontvang of betaal je kinderalimentatie of partneralimentatie? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn als er dingen gaan veranderen. Misschien heb je het al gehoord maar voor dit jaar zijn er ook wijzingen doorgevoerd die ik ook impact op jou kunnen hebben.

» Lees het volledige bericht
Kinderalimentatie is vanaf 1 januari 2015 niet meer fiscaal aftrekbaar

De kinderalimentatie is vanaf volgend jaar niet meer fiscaal aftrekbaar. Vanaf 1 januari 2015 is het niet langer mogelijk om een beroep te doen op de ‘buitengewone lastenaftrek’, wat betekent dat de netto lasten voor mensen die kinderalimentatie betalen behoorlijk op kunnen lopen.

» Lees het volledige bericht