Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.9 / 10 (26)

Vermogensbelasting berekenen

Vermogenbelasting, oftewel de vermogensrendementsheffing bereken je over alle bezittingen, minus je schulden. Let op, de overwaarde van je woning telt niet mee, deze wordt in Box 1 al verrekend. Op je vermogen in Box 3 heb je enkele vrijstellingen, wat men het heffingsvrije vermogen noemt. lees meer

Vul hier de waarde van alle bezittingen (groene beleggingen, bankrekeningen, 2e vakantiehuis) minus de schulden in. De waarde en hypotheek van je woning wordt al in Box 1 verrekend dus die hoef je hier niet in te vullen. In deze berekening houden wij zelf al rekening met de heffingsvrije vermogen van fiscale partners en eventueel de oudertoeslag.
Of u een fiscale partner hebt, hangt af van uw situatie:

-U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
-U bent niet getrouwd, hebt geen geregistreerd partnerschap en er staat iemand op uw adres ingeschreven
-Meerdere personen kunnen uw fiscale partner zijn, bijvoorbeeld:
-U bent getrouwd en er staat nog iemand anders op uw adres ingeschreven
-Er staan gedurende het jaar meerdere personen op uw adres ingeschreven

Hebt u maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan kunt u ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd.

Het aangifteprogramma bepaald uiteindelijk of wie uw fiscale partner is voor het betreffende jaar.
Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming.

Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling. Dat betekent dat u alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. U betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van uw groene beleggingen.

Vermogensbelasting 2016 & 2017 berekenen

Wil je de vermogensbelasting berekenen of nagaan vanaf welk bedrag je daarmee te maken krijgt? Tot en met 2016 betaal je 30% belasting over een fictief rendement op je vermogen, boven een gestelde grens net even boven de €21.000 per persoon. Heb je meer spaargeld? Dan betaal je belasting over een fictief rendement van 4% per jaar. Dat betekent dat je circa 1,2% aan vermogensbelasting over je vermogen groter dan het grensbedrag betaalt.

Vermogensbelasting in box 3

De vermogensbelasting in box 3 gaat vanaf 2017 op de schop. Vanaf dat moment zullen kleine spaarders minder belasting gaan betalen dan mensen met meer spaargeld. De Belastingdienst wil op die manier voor een meer eerlijke verdeling gaan zorgen. Kleine spaarders hebben over het algemeen minder middelen een hoog rendement te maken. Je kunt vanaf dat moment de vermogensbelasting berekenen aan de hand van het vermogen in box 3 dat je tot je beschikking hebt. Het vermogen in box 3 dat meetelt voor de vermogensbelasting is bijvoorbeeld je spaargeld dat je op een vrij opneembare rekening hebt staan. Een spaarproduct binnen je hypotheek of een pensioenvoorziening telt doorgaans niet mee.

Online vermogensbelasting berekenen

Je kunt online de vermogensbelasting berekenen, aan de hand van het vermogen dat je beschikbaar hebt. De vrijstelling van vermogen geldt per persoon. Samen heb je dus een grotere vrijstelling dan alleen. Je kunt online de vermogensbelasting berekenen om na te gaan wat het oplevert om met het overtollige bedrag een deel van de hypotheek af te lossen of een andere investering te doen. Wil je het geld liever laten staan? Je dient het spaarkapitaal in te vullen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt op voorhand hier de vermogensbelasting berekenen zodat je qua kosten goed weet waar je aan toe bent.

Vrijstelling vermogen 2015 

Iedere belastingplichtige heeft een heffingsvrij vermogen. In 2015 is dit afhankelijk van of je alleenstaand bent of een fiscale partner hebt en of je al recht heeft op een AOW met een bepaald inkomen daarnaast. Hieronder vind je de vrijstellingen voor de vermogensbelasting 2015

Wie Vrijstelling 2015
Alleenstaande €21.330
Fiscale partners €42.660 
Recht op AOW (inkomen tot € 14.431) €28.236 extra
Recht op AOW (inkomen tot € 20.075) €14.118 extra
Recht op AOW (inkomen vanf € 20.075) €0 extra

Vermogensbelasting 2016 berekenen

Omdat de oudertoeslag vanaf 2016 vervalt, wordt het aantal vrijstellingen vereenvoudigd. Hieronder zie je de vrijstellingen van 2016. Je kunt bij ons jouw vermogensbelasting 2016 berekenen

Wie Vrijstelling 2016
Alleenstaande                                          €24.437
Fiscale partners €48.874 

VERMOGENSBELASTING 2016 BEREKENEN

De vermogensbelasting van 2017 is weer verhoogd. Bekijk hieronder welke vrijstelling voor jou van toepassing zijn. Om direct de vermogensbelasting voor 2017 te berekenen, klik je hier.

Groene beleggingen en vermogensbelasting

Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming.

Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling. Dat betekent dat u alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. U betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van uw groene beleggingen. Voor 2017 is de maximale vrijstelling voor groene beleggingen € 57.213 en voor fiscale partners € 114.426.

Naast de vermogensvrijstelling ontvangt u ook nog eens extra heffingskorting op uw inkomenstenbelasting door 0,07% van de groene beleggingen te nemen. Dit kan van maximaal € 57.385 worden genomen.

Voorbeeld voordeel groene belegging

Stel je bent alleen en je hebt € 100.000,- aan totaal vermogen waarvan 15.000 groene beleggingen. Standaard heb je dan € 25.000,- (2017) heffingsvrij vermogen, en € 15.000,- (omdat dit onder de € 57.213) valt. Belastbaar vermogen is dan € 60.000,-. Naast de vrijstelling op je vermogen ontvang je ook nog eens een extra korting op je inkomstenbelasting. Dit is 0,007% van de groene beleggingen. In totaal een bedrag van € 105,-. Samen met het voordeel uit vermogensvrijstelling komt het totale voordeel van de groene beleggingen uit op € 234,- (€ 129,- + € 105,-) netto. Oftewel een extra rendement van € 1,56% op die € 15.000,-!