Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (213)

13e maand berekenen

Een 13e maand staat ook wel bekend als de eindejaarsuitkering. Vaak is een 13e maand in het CAO vastgelegd. Of jij een 13e maand krijgt is dus afhankelijk van het CAO en je arbeidscontract. Het berekenen van je 13e maand kan handig zijn wanneer je extra uitgaven verwacht of gewoon wanneer je nieuwsgierig bent. Op Berekenen.nl vind je een handige rekentool om jouw dertiende maand te berekenen. lees meer

Vul hier jouw bruto maandsalaris in. Deze kun je vinden op je salarisstrook. 

Wat is de 13e maand

De 13e maand is een variatie op de eindejaarsbonus. De eindejaarsbonus wordt vaak pas uitgekeerd wanneer het goed gaat met een bedrijf. De hoogte van de bonus is dan ook afhankelijk van bijvoorbeeld de winst die het bedrijf maakt. De 13e maand wordt vaak de eindejaarsuitkering genoemd. Of jij een 13e maand krijgt is afhankelijk van het CAO waar jouw werkgever onder valt. In de meeste CAO’s is vastgesteld of medewerkers recht hebben op een 13e maand. Ook kun je dit waarschijnlijk terugvinden in je arbeidsovereenkomst. De 13e maand is een extra uitkering. Je ontvangt een bedrag dat vaak gelijk staat aan één maandsalaris. Wel zijn de loonheffingen over een 13e maand hoger dan die van het reguliere salaris. Je houdt in verhouding dus minder over. Wel kun je teveel betaalde belasting terug krijgen wanneer je aangifte loonbelasting doet.

13e maand berekenen

De 13e maand is dus afhankelijk van jouw CAO. Ook de hoogte van je 13e maand kan verschillen. Dit kun je allemaal terugvinden in je eigen arbeidscontract of in het CAO. Daar staat vaak aangegeven hoeveel procent je 13e maand is van je totale bruto jaarinkomen. Vervolgens kun je alle verdiende bedragen bij elkaar optellen. Dit betekent je brutosalaris, je vakantiegeld en eventuele andere toeslagen. Daar bovenop tel je jouw 13e maand. Vervolgens kun je bekijken in welke belastingschijf jouw 13e maand valt.

Dertiende maand 2020 berekenen

In 2020 veranderen de tweede en derde belastingschijf. Dat betekent dat als je in deze twee schijven valt, je heel iets meer belasting moet betalen, waardoor je iets minder netto over houdt van de dertiende maand. Natuurlijk kun je bij ons ook heel eenvoudig zelf het netto bedrag van je uitrekenen!


Vakantiegeld belastingtarieven 2023
Schijf Inkomen Belastingtarief  2020
Schijf 1 tot €73.031,- 36,93%
Schijf 2 vanaf €73.031 49,50%


VOORBEELD:
Je verdient €4.000,- bruto per maand. Dan reken je jouw jaarsalaris uit door €6.000,- x 12 te rekenen. Je bruto jaarsalaris is in dit geval €48.000,-. Dat betekent dat jouw 13e maand in belastingschijf 3 valt. Je betaalt over je volledige 13e maand 49,5% belasting. Je berekent nu je netto 13e maand bedrag door:

maandsalaris -(maandsalaris x 49,5%) = netto 13e maand
dus:
€4.000 - (€4.000 x 0.495) = €2.020,-

 

Nieuws over

13e maand en belasting, hoeveel betaal jij?

Ontdek hoeveel belasting je betaalt over je 13e maand. Verhelderende informatie over de belastingtarieven en tips om te besparen.

» Lees het volledige bericht
Een extra bonus in het jaar

In veel bedrijven en organisaties kijken werknemers elk jaar uit naar de maand waarin ze mogelijk een extraatje op hun bankrekening ontvangen, de 13e maand. Het is een bonus die sommige werkgevers toekennen aan hun personeel als blijk van waardering voor hun inzet en bijdrage gedurende het jaar. In deze blog vertellen we je alles over je 13e maand.

» Lees het volledige bericht
Wat is een 13e maand?

Een dertiende maand, of sommige zeggen eindejaarsuitkering, is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.

» Lees het volledige bericht
Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand

Krijg jij een eindejaarsuitkering of 13e maand? Dat is dan ook een mooie beloning voor het harde werken wat je het afgelopen jaar hebt gedaan. Vaak betaalt je werkgever deze bonus uit in december. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Heb ik recht op een 13e maand

Aan het einde van het jaar krijgen sommige werkenden een bonus in de vorm van een dertiende maand, maar wat is het eigenlijk en heeft iedereen daar recht op? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
De dertiende maand in 2020

Naast je loon en vakantiegeld kan het ook zijn dat je een 13e maand ontvangt van je werkgever. Dit is een extraatje bovenop je loon in december. Dit is dan vaak gelijk aan een regulier maandsalaris, vandaar de naam 'dertiende maand'.

» Lees het volledige bericht
13e maand of eindejaarsuitkering populaire bonus voor werknemers

De dertiende maand of de eindejaarsuitkering is een cadeau waarmee veel werkgevers hun nieuwe werknemers over de streep trekken. Het is een leuke bonus aan het eind van het jaar, om de werknemer te belonen voor een jaar lang hard werken.

» Lees het volledige bericht
Kansen op de beurs voor iedereen met een 13e maand

Een groot deel van Nederland krijgt rond deze tijd van het jaar de 13e maand uitgekeerd, een leuk extraatje dat onder andere mogelijkheden biedt op de beurs.

» Lees het volledige bericht
Naheffing onder andere voor mensen met dertiende maand

De Belastingdienst heeft eind vorig jaar niet alle maatregelen van het kabinet kunnen doorvoeren, waardoor de dienst nu genoodzaakt blijkt om een naheffing te versturen, aan 5 - 6 miljoen Nederlanders.

» Lees het volledige bericht