Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.7 / 10 (66)

Mph naar kmh

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal Mph (mile per hour) of Kmh (kilometer per uur). Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekend! lees meer

Vul in hoeveel mph je naar kmh wilt omrekenen of hoeveel je van kmh naar mph wilt omrekenen.

Mph naar Kmh omrekenen

Als je mph (mile per hour oftewel mijl per uur) naar kmh (kilometre per hour of kilometer per uur) wilt berekenen, zit je bij Berekenen.nl helemaal goed. Via onze site is het gemakkelijker dan ooit om dit binnen luttele seconden te berekenen. We staan er niet bij stil, maar tijdens ons dagelijks leven denk we vaak in termen van kilometers. Stap je in de auto, dan kijk je misschien even hoeveel kilometer het is naar de plek van bestemming. Maar ook als je in de auto je snelheid checkt, wordt dit aangegeven in kmh. Hieronder vertellen we je meer over deze inhoudsmaten.

Wat is een kilometer?

Een kilometer wordt ook wel aangeduid als km en behoort officieel tot het Internationale Stelstel van Eenheden. Een kilometer is gelijk aan 1000 meter. Sinds we in dit land het metrieke stelsel hebben aangenomen is de kilometer de manier om aan te geven hoe ver je moet reizen per land. Hierbij gaat het vaak om de wat langere reizen. Als je bijvoorbeeld naar iemand in de buurt loopt zeg je dat je 100 meter moet lopen, niet dat je 1/10e kilometer moet afleggen. De kilometer wordt gehanteerd door de meeste landen op aarde. Specifieke uitzonderingen hierop zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. ‘Kilometre’ zul je hen niet vaak horen zeggen, maar (oud-)militairen willen nog wel eens de term ‘click’ gebruiken als synoniem.

De kilometer wordt al sinds het einde van de 18e eeuw gebruikt. In 1790 werd namelijk een nieuw systeem ontwikkeld in Frankrijk. Pas in 1799 waren de Fransen klaar met het ontwikkelen van dit systeem, en het was ook in dat jaar dat er voor het eerst gesproken werd over een meter. In Nederland namen we de kilometer over van de Fransen in 1817, maar in plaats van een kilometer bestempelde wij deze maat als de mijl. Pas in 1867 werd officieel vastgelegd dat we deze inhoudsmaat de kilometer moesten noemen. Tijdens de 19e eeuw werd de kilometer de standaard in vele landen binnen Europa. Vanaf 1935 besloot het Internationale Committee dat hierover gaat om de kilometer overal officieel te hanteren.


Wat is een mijl?

Alhoewel we in Nederland vroeger de kilometer een mijl noemde, is de mijl nu bekend als de officiële inhoudsmaat die gehanteerd wordt in zowel Engeland als Amerika. Wel zijn er in andere landen varianten op de mijl. Deze zijn echter niet even lang als de mijl die in Amerika en Engeland gebruikt wordt. Zo is er de Italiaanse mijl, die ongeveer 1.852 kilometer lang is. Daarnaast is er de Chinese mijl, die slechts 500 meter lang is. Vaak wordt de mijl afgekort naar m. Om verwarring met de afkorting voor meter te voorkomen, zie je ook vaak dat mijl wordt afgekort tot mi. Naast de verschillende soorten mijlen uit het buitenland, was er tussen Amerika en Engeland ook lange tijd verschil tussen de mijlen. Echter werd er in 1959 een akkoord gesloten waarbij ook een officiële standaard voor de mijl aangenomen werd.

De internationale standaard van de mijl die nu in beide landen gehanteerd wordt is gelijk aan 1.609344 kilometer. In sport wordt een metrische mijl gehanteerd, die ongeveer gelijk is aan 1,5 of 1,6 kilometer. Waar je dat nog relatief goed uit je hoofd kunt omzetten naar mijlen, is dat bij het eerste cijfer niet het geval. Als je die cijfers zo ziet, snap je wel dat je niet zomaar uit je hoofd mph naar kmh kunt berekenen. Hier kun je wel een hulpmiddel bij gebruiken. Gelukkig kun je deze vinden op Berekenen.nl.

Hoe kan ik mph naar kmh berekenen?

Wanneer je mph naar kmh (of vice versa) berekent, ben je in feite snelheid aan het omrekenen. Snelheden gebruiken we voor diverse soorten vervoer. Zo gebruik je kmh bijvoorbeeld als je in de auto zit. Rijd je de snelweg op, dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat je maximaal 120 of 130 kmh mag rijden. Soms is het nodig om mph naar kmh te berekenen. Dit kun je eenvoudig uitvoeren via onze site. Sowieso ben je op onze site aan het juiste adres voor het omrekenen van diverse inhoudsmaten. Zo kun je hier ook feet naar meter berekenen, maar ook Romeinse cijfers omzetten is een optie.

Hoe kun je mph naar kmh berekenen? Het is allemaal heel simpel. Ten eerste geef je aan vanuit welke inhoudsmaat je wilt omrekenen naar een andere maat. Je kunt ervoor kiezen om mph naar kmh te berekenen, maar kmh naar mph berekenen hoort ook tot de mogelijkheden. Hierna geef je aan hoeveel mph of kmh omgezet moet worden naar de andere inhoudsmaat. Vervolgens druk je op de knop om de boel te berekenen. Mph naar kmh berekenen is nog nooit zo eenvoudig geweest.