Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (9)

KPA naar bar

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal KPA of bar. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het juiste antwoord al voor je berekend! lees meer

Vul in hoeveel inch je naar centimeter wilt omrekenen of hoeveel je van centimeter naar inch wilt omrekenen.

KPA naar bar

Luchtdruk heeft veel verschillende eenheden. De luchtdruk kun je meten in KPA (kilopascal), BAR, PSI (Pound-force per square inch) of kg/cm². Met behulp van een tabel kunt jij eenvoudig luchtdrukeenheden naar elkaar omrekenen. Handig voor onder andere de bandenspanning.

Luchtdruk tabel KPA BAR PSI
KPA BAR P.S.I. kg/cm2
10 0.1 1 0.1
20 0.2 3 0.2
30 0.3 4 0.3
40 0.4 6 0.4
50 0.5 7 0.5

 

Wat is KPA?

KPA, ook wel kilopascal genoemd, is een natuurkundige eenheid voor druk. Een kilopascal staat gelijk aan 10³ pascal of aan 1.000 pascal. Een pascal is de druk die wordt uitgeoefend door een kracht van 1 newton op een vierkante meter. De eenheid is vernoemd naar Blaise Pascal. Blaise was een wiskundige, natuurkundige, theoloog, christelijk filosoof en apologeet uit Frankrijk. Blaise Pascal is katholiek opgevoed en had een grote invloed op het protestantisme.

 

Wat is Bar?

We kennen allemaal de uitspraak: Meten is weten. Het kan dus zijn dat je een bepaalde druk wilt meten. Misschien wil je de druk van een specifieke duikfles meten. Doe doe je vaak in bar, mat wat is bar precies? De Bar is een niet-SI-eenheid van druk, maar het is een consequent erkende eenheid die heel vaak wordt gebruikt in de industrie en het dagelijks leven. Een andere eenheid, de millibar genaamd, werd in het verleden ook gebruikt, maar wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Het is een praktische eenheid, omdat de atmosferische druk op aarde ongeveer 1 bar is en de bar overeenkomt met het SI-systeem, in tegenstelling tot de verouderde atmosferische eenheid  (atm). Pascal (Pa) is de SI-eenheid van druk.

 

Hoeveel bar druk kan een mens overleven?

Mensen kunnen normaal gesproken werken bij een druk tot 2,5 bar, wat 2,5 keer de atmosferische druk is. Bij hogere drukken moet een persoon, zoals een duiker, de zuurstof  vervangen door andere gassen om zuurstofvergiftiging te voorkomen.

 

Bandenspanning zomer- en winterbanden

De aanbevolen bandenspanning voor een zomerband kan lager zijn dan de bandenspanning voor een winterband. De reden hiervoor is vooral het hogere draagvermogen van de band, ook wel de zogenaamde ‘loadindex’ genoemd. Hierdoor kan de bandenspanning van zomerbanden  gemiddeld 0,2 bar lager zijn dan die de winterband. Houd er rekening mee dat de temperatuur van de banden tijdens de autorit flink oploopt. Dit leidt tot een hogere bandenspanning. Hierdoor geeft een meting direct na een rit geen betrouwbaar resultaat. Meet altijd de bandenspanning van koude banden. Zo is je bandenspanning het meest betrouwbaar.

 

Online KPA naar bar berekenen

Op deze pagina helpt onze rekenmachine jou bij het omrekenen van het gewenste aantal KPA of bar. Je hoeft alleen maar een getal in het invulveld in te voeren, te bepalen welke van de twee je wilt berekenen en op de knop “berekenen nu" te drukken! Wacht even... En de rekenmachine heeft het juiste antwoord al voor je berekend!