Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (31)

Enkel arm index berekenen

Ook in de benen komt arteriosclerose (verkalking van aderen) voor. Dit noemen we perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Via de Enkel/Arm index kunt u bereken of uw been aderen nog goed functioneren. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Perifeer arterieel vaatlijden

Door het opstapelen van vetten  in de wand van de slagaders wordt aderverkalking veroorzaakt. Dit wordt ook wel arteriosclerose genoemd. De slagaders in ons lichaam zijn elastisch maar door arteriosclerose verharden deze slagaders en neemt hun elasticiteit af. De slagaders kunnen hierdoor niet volledig uitrekken of vernauwen wanneer dit nodig is. Het gevolg hiervan is dat op plekken achter de vernauwing er niet altijd genoeg bloed kan worden geleverd. Wanneer de arteriosclerose in en been plaats vind dan kan dit pijn opleveren bij inspanning. Je hebt dan zogenaamde etalagebenen. Je been die bij inspanning meer zuurstof en dus bloed nodig heeft krijgt niet genoeg bloed en gaat pijn doen. Aderverkalking in de benen heet perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Enkel arm index

Een goede methode om te controleren of iemand last heeft van perifeer arterieel vaatlijden is de enkel arm index (EAI). De enkel arm index werkt als volgt: je meet de bloeddruk voor beide armen en beide enkels. Vervolgens deel je de hoogst gemeten systolische druk van de enkel door de hoogst gemeten systolische druk van de armen. De systolische bloeddruk wordt ook wel de bovendruk genoemd, het is een sterkere druk dan de diastolische druk en wordt opgebouwd door het samentrekken van de linker hartkamer.

Het resultaat dat uit de enkel arm index komt zegt iets over de staat van de slagaderen in je been.De metingen moeten meerdere malen worden uitgevoerd om zeker te zijn. Bereken zelf ook je enkel arm index hier op Berekenen.nl en kijk of jouw aderen gezond zijn.