Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.5 / 10 (6)

Marktaandeel berekenen

Marktaandeel berekenen

Het marktaandeel berekenen? Het is de verhouding tussen jouw afzet of omzet, in een specifieke periode, ten opzichte van alle afzet of omzet in diezelfde periode. Bereken bijvoorbeeld hoeveel van alle fietsen in Nederland je verkoopt of welk deel van de markt voor managementtrainingen je voor je rekening neemt.

Je kunt het aantal procent marktaandeel berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan hoe groot je bent in een bepaalde markt. Je kunt jouw aandeel en dat van andere bedrijven berekenen, om goed na te gaan hoe jullie je tot elkaar verhouden. Je krijgt een beter beeld van jou ten opzichte van de concurrentie, net als binnen de totale markt waarin je actief bent.

Wat is het marktaandeel?

Een marktaandeel kun je berekenen op basis van de afzet (aantal stuks) of de omzet, waardoor het belangrijk is dat je die termen goed uit elkaar kunt houden. De afzet staat voor het aantal verkopen. Verkoop je bijvoorbeeld fietsen en gaat het om 2.500 stuks in een maand tijd? Je hebt dan een afzet van 2.500 in die maand. Wil je de omzet berekenen? Vermenigvuldig dat aantal fietsen dan met de prijs die je daarvoor berekent. Bij 1.000 euro per fiets is er dus sprake van een omzet van 2,5 miljoen.
Je kunt het marktaandeel berekenen door jouw afzet of omzet in bijvoorbeeld die maand tijd af te zetten tegen de totale afzet of omzet aan fietsen in die periode. Werden er in een maand tijd 10.000 fietsen verkocht? Dan ben jij met 2.500 fietsen dus goed voor 25 procent van alle verkopen. Dat betekent dat je een marktaandeel van 25 procent hebt.

Procent marktaandeel berekenen

Je kunt het procent marktaandeel berekenen, zodat je een beter beeld krijgt van de situatie op de markt. Ontdek of je een grote of een kleine speler bent. En wil je groeien? Je kunt ieder jaar het marktaandeel berekenen, om na te gaan of je slaagt in je doelen. Zorg er wel voor dat je steeds uitgaat van de afzet of de omzet, om een eerlijke vergelijking te kunnen maken en de voortgang te kunnen peilen.

Nieuws over Marktaandeel

Wat is een Marktaandeel?

Een marktaandeel, ook wel market share, is het deel van de markt dat een product, merk, bedrijf of dienst in bezit heeft.

» Lees het volledige bericht
Hoe kan ik mijn marktaandeel berekenen?

Sinds de corona-pandemie heb je vast het woord marktaandeel veel voorbij horen komen. Dit komt natuurlijk door de economie die aan het instorten was, maar was is marktaandeel precies en hoe belangrijk is het? Wij vertellen je het.

» Lees het volledige bericht