Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.8 / 10 (139)

Fahrenheit Celsius omrekenen

Het omrekenen van Fahrenheit naar Celsius is niet heel moeilijk. Daar staat een vaste formule toe, maar op het internet staan toch hele kleine verschillen. De enige juiste omrekening vind je hier op Berekenen.nl lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Fahrenheit naar Celsius omrekenen


In de achttiende en negentiende eeuw hebben vele natuurkundigen die zich bezig hielden met thermodynamica geprobeerd om een goede schaalverdeling voor de temperatuur te bedenken. Ze hebben verschillende referentiepunten in de temperatuur gekoppeld aan een getal en zo ontstond er een schaalverdeling. Het is geen toeval dat water met ijs precies 0 ℃ is en kokend water 100 ℃. Het was erg belangrijk dat deze schaalverdeling gebruikt kon worden in de wetenschap. Fahrenheit is een de eerste temperartuurmeting die al wordt gebruikt sinds 1724, waar Anders Celsius in 1742 het aantal graden omrekende in Celsius. Het vreemde is dat wereldwijd nog steeds een aantal grote landen Fahrenheit gebruikt ipv het door ons zo normale gebruik van Celsius. Het omrekenen van deze twee graden gaat via een werelwijd vastgestelde formule. Let op niet alle websites hebben dit goed, deze gaan uit van een omrekenwaarde van 1,8 en ook zal zijn de afwijkingen niet groot, het is niet juist..

Kelvin en Celsius

Kelvin en Celsius hebben allebei dezelfde schaalverdeling maar een ander nulpunt. Kelvin (K) behoort tot SI-stelsel (Internationale Stelsel van Eenheden). Dit is dan ook de temperatuurschaal die je het meest terug vind binnen de wetenschap. Kelvin, bedacht door William Thomson (Lord Kelvin), is gebaseerd op het absolute nulpunt. Volgens de thermodynamica kan niets kouder zijn dan 0 K. Dit is gelijk aan -273,15 ℃. Celsius, bedacht door Anders Celsius, behoort niet tot het SI-stelsel maar wordt wel elke dag gebruikt omdat men eraan gewend is. Het nulpunt ligt bij de temperatuur van smeltend ijs in water. Kelvin en Celsius hebben dezelfde schaalverdeling dus: Kelvin=Celsius+273,15 en Celsius=Kelvin-273,15

Andere schaalverdeling

Er zijn ook andere wetenschappers geweest die een handige temperatuurschaal hebben bedacht gebaseerd op andere fysische eigenschappen van temperatuur. Zo wordt er in de VS Fahrenheit gebruikt wat in geen opzicht overeen komt met graden Celsius of kelvin. Dit is een stuk moeilijker om te rekenen naar een andere schaal. Hier kan je gemakkelijk de graden omrekenen.

Nieuws over Fahrenheit naar Celsius omrekenen

Januari in 2024 wereldwijd een stuk warmer

Januari 2024 was een recordbrekende maand in termen van temperatuurstijging wereldwijd.

» Lees het volledige bericht
Het jaar 2023 warmste jaar ooit

In 2023 heeft de wereld te maken gehad met het warmste jaar ooit.

» Lees het volledige bericht
Zomer 2022 was Europa’s warmste zomer ooit gemeten

Wil je zelf uitrekenen hoeveel graden het buiten is en welke veranderingen er zijn in verschillende maanden? Je kunt online het aantal graden in Celsius en Kelvin online berekenen, maar ook in Fahrenheit. Simpelweg met onze online tool, zodat je  zelf geen ingewikkelde berekeningen hoeft te maken. In plaats daarvan kun je berekenen hoeveel -4 is in Celsius en Fahrenheit, net zoals -67 in Kelvin is. Je kunt gemakkelijk online  graden en temperaturen berekenen, zodat je precies weet hoe warm of koud het is.

» Lees het volledige bericht
Na extreme kou nu bijna lente in VS

Na dagen van extreme sneeuwval en vriestemperaturen is het weer in de Verenigde Staten omgeslagen. De laatste dagen kwam de wind vanuit het noorden, nu is de wind naar het zuiden gedraaid. Ook deze warme lucht kent geen barrières en trekt gewoon naar het noorden", zegt meteoroloog Reinout van den Born van Weer.nl.

» Lees het volledige bericht
Aarde kan 2 graden opwarmen door Bitcoin alleen

De temperatuur op aarde zou twee graden kunnen opwarmen, als het gevolg van de Bitcoin alleen. Dat hebben specialisten berekend. Zij zijn uitgegaan van alle energie die er nodig is om de virtuele munt te kunnen ‘minen’.

» Lees het volledige bericht