Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (858)

Lichaamslengte berekenen

Wil jij vast berekenen hoe lang jij waarschijnlijk wordt? Met een bepaalde formule kun je aardig de te benaderen lengte uitrekenen! lees meer

Voor jongens en meisjes zijn verschillende formules van toepassing. Geef aan of het om een meisje of jongen gaat.
Vul hier de lengte in van de vader om wie het gaat. Aangeven in centimeters
Vul hier van de moeder de lichaamslengte in centimeters in.
Andere bezoekers berekenden ook:

Lichaamslengte berekenen

Je kunt je te verwachten lichaamslengte berekenen, om na te gaan hoe lang je waarschijnlijk zal worden. Hier is zowel voor jongens als voor meisjes een formule voor opgesteld, op basis van de gemiddelde groeicurve die we kennen.

Houd er rekening mee dat de methode om je te verwachten lichaamslengte te berekenen een indicatie geeft. Het biedt geen garanties en gaat om een (grove) schatting. Er zijn methoden beschikbaar op basis van röntgenbeelden die zorgen voor een meer precieze voorspelling.

Te verwachten lichaamslengte

Het genetisch materiaal van onze ouders bepaalt voor een deel hoe lang we waarschijnlijk zullen worden. Dit valt te herkennen aan familie waarin de kinderen net als de ouders erg lang zijn of gezinnen waarin iedereen juist wat kleiner is. Dat neemt aan de andere kant natuurlijk niet weg dat er ook omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn. Bovendien zal je niet zo groot worden als verwacht wanneer je te maken krijgt met een ziekte of wanneer je ouders daar last van hadden. Desalniettemin kun je de te verwachten lichaamslengte berekenen om daar in ieder geval een goed beeld van te krijgen.

Lichaamslengte berekenen

Lichaamslengte voor jongens

De te verwachten lichaamslengte voor jongens valt te berekenen aan de hand van de volgende formule:

Lichaamslengte voor jongens = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder

De formule gaat uit van een ‘basislengte’ van 44,5 centimeter. Voor iedere centimeter van je vader krijg je daar vervolgens 0,376 centimeter bij en voor iedere centimeter aan lengte van je moeder krijg je daar 0,411 centimeter aan lengte bij.

Stel dat je vader 186 centimeter is en je moeder 168 centimeter. In dat geval voorspelt de formule dat je 183 centimeter lang zal worden. Ben je al uitgegroeid? Dan is het natuurlijk leuk om dit te testen en na te gaan of de berekening inderdaad uit is gekomen.

Lichaamslengte voor meisjes

De lichaamslengte voor meisjes kun je berekenen aan een vergelijkbare formule, alleen zijn de getallen net wat anders. Het gaat om de volgende formule:

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Als meisje kun je op basis van dezelfde ouders ook een berekening maken. In dat geval wijst de formule uit dat je waarschijnlijk 170 centimeter lang zal worden. Het geeft goed weer hoe meisjes gemiddeld genomen wat kleiner zijn dan jongens en hoe ook de invloed van de ouders daarin meespeelt.

Zowel bij de jongens als bij de meisjes heeft de lengte van de moeder een grotere invloed op te te verwachten lichaamslengte die je kunt berekenen dan de lengte van de vader. Verder valt op dat de invloed van de ouders bij de jongens wat groter is dan bij de meisjes, omdat daar het basisgetal voor de te verwachten lengte al wat groter is.

Je kunt online de te verwachten lichaamslengte berekenen door de lengte van je ouders in te vullen. Door dat regelmatig te doen kun je nagaan of je waarschijnlijk nog (veel) verder zal groeien of dat je de grootste groeispurt inmiddels wel achter de rug hebt. Als je ouders de lengte van hun ouders weten kun je de formule daar bovendien ook eens mee testen.

Nieuws over Lichaamslengte

De mens wordt steeds langer

De gemiddelde lengte van mannen en vrouwen wereldwijd is de afgelopen eeuw explosief gestegen. In 1914 waren de gemiddelde lengtes respectievelijk 162 cm voor mannen en 151 cm voor vrouwen, maar nu is dat 171 cm voor mannen en 159 cm voor vrouwen. De gemiddelde lengte van volwassenen wereldwijd is met ongeveer 5 procent toegenomen ten opzichte van het begin van de 20e eeuw.

ยป Lees het volledige bericht