Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (13)

Watt naar kWh

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal Watt of kWh. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekent! lees meer

Vul in hoeveel inch je naar centimeter wilt omrekenen of hoeveel je van centimeter naar inch wilt omrekenen.

Watt naar kWh omrekenen

Wil je van watt naar kWh berekenen? Bij Berekenen.nl zit je op het goede adres. Berekenen.nl is de specialist als het gaat om energie te berekenen en om het om te rekenen. Zo kun je terecht voor het omrekenen van ampère naar watt en joule naar kWh. Ook om te berekenen van watt naar kWh zit je hier op het goede adres. Waarom zou je alles uit het hoofd gaan rekenen, als je het ook online kunt doen? Daarom bereken je watt naar kWh via Berekenen.nl.

Wat is Watt?

De watt is een SI-eenheid van vermogen, dat is energie per tijdseenheid. Het geeft aan hoeveel energie een apparaat per seconde aan het verbruiken is. Het symbool voor Watt is de letter W. De eenheid van energie  is vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. Deze eenheid, watt, is een zogenaamde afgeleide eenheid, wat betekent dat deze kan worden onderverdeeld in andere basiseenheden. Één basiseenheid daarvan is Joule.

Wat is kWh?

Een kilowattuur is een eenheid van arbeid of, populair uitgedrukt, een hoeveelheid (elektrische) energie. Het symbool voor kilowattuur is kWh. Als je een machine hebt met een vermogen van 1 kW en die één uur laat werken, heb je een energie van 1 kWh verbruikt. Een kWh is 1000 watt per uur. In de afkorting staat "kW" voor kilowatt en "h" staat voor het Engelse woord "hour", wat in het Nederlands "uur" betekent. Het kWh is geen SI-eenheid, want de eenheid voor energie is namelijk joule.Kilowattuur wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld energierekeningen. Dit wordt gedaan om traditionele redenen. In Nederland bedragen de kosten voor het produceren van 1 kWh elektriciteit ongeveer 4 eurocent voor een aardgas- of kolencentrale en 5 tot 8 eurocent voor windenergie, afhankelijk van de locatie van de centrale (2003). De consumentenprijs is echter beduidend hoger door bijvoorbeeld servicekosten, elektriciteitstransport en energiebelasting. In 2019 bedragen de huishoudkosten gemiddeld €0,23/kWh (incl. btw). Tegenwoordig, in 2022, zit je op ongeveer €0,15/kWh (incl. btw). Dit is zo’n 8 cent minder, omdat in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.

Bijna elk elektrisch apparaat heeft een etiket met hoeveel watt het verbruikt. Stel dat je een stofzuiger van 2000 watt hebt, dan heb je na een half uur stofzuigen precies 1 kWh verbruikt. Als je weet hoeveel stroom een bepaald apparaat verbruikt, kun je eenvoudig berekenen hoeveel kWh het per uur, per dag of zelfs per jaar kost. Als je de hoeveelheid verbruikte kWh weet, bespaar je ook sneller op het elektriciteitsverbruik.

Watt naar kWh berekenen

Zoals eerder vermeld, bestaat 1 kilowatt (kW) uit 1000 watt. De watt-eenheid geeft het vermogen van het apparaat aan. Als je het verbruik per uur wilt weten, wordt het gemiddelde verbruik weergegeven in kWh. Dat betekent kilowattuur, dit betekent het aantal kilowatt per uur.

Online watt naar kWh berekenen

Je kunt natuurlijk uit je hoofd rekenen wat watt naar kWh is, maar waarom al die moeite doen als je via Berekenen.nl met één klik eenvoudig watt naar kWh kunt berekenen. Eerst kies je of je van watt naar kWh wilt berekenen of van kWh naar watt. Voer vervolgens het getal in dat je wilt omrekenen en dan klik je op ‘berekenen’. Makkelijker wordt het niet!