Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (32)

Hoogte WW uitkering berekenen

Heb je te horen gekregen dat je een aanzienlijk aantal uren werk verliest of misschien zelfs wel al jouw uren. Dat is natuurlijk flink balen. Misschien heb je wel recht op een WW uitkering? Dan wil je natuurlijk weten hoe hoog de bruto WW uitkering per maand is. Berekenen.nl helpt jou hier mee door een rekentool beschikbaar te stellen. lees meer

Vul hier het totale SV-loon in dat u in de periode van een jaar voorgaand van uw laatst volledig gewerkte maand heeft verdiend. Deze SV loon staat op uw loonstrookje(s). Onder het SV loon valt ook het loon dat u verdient heeft bij andere werkgevers. Voorbeeld: U bent halverwege juli gestopt met werken dan neemt u het verdiende sv-loon van juli vorig jaar tot en met juni.

Wat is de WW uitkering?

De WW uitkering is een werkeloosheidsuitkering van het Uitkeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV). Deze uitkering is een tijdelijke uitkering en bedoeld voor mensen die tussen twee banen zitten. Of je recht hebt op een WW uitkering is afhankelijk van een aantal zaken. Zo moet je voldoen aan de weken eis van het UWV, welke verplicht stelt dat je minimaal 26 van de afgelopen 36 weken gewerkt heeft. Daarnaast dien je verzekerd te zijn tegen werkeloosheid, moet je meer dan 5 uur per week minder kunnen werken, dien je per direct beschikbaar te zijn voor nieuw werk en mag je niet door eigen schuld werkeloos geworden zijn. De duur van uw WW hangt weer af van onder andere jouw arbeidsverleden.

Bereken de hoogte van je bruto WW uitkering

Weet je al dat je recht hebt op een WW uitkering? Dan is de minimale duur drie maanden. De eerste twee maanden ontvang je 75% van je dagloon, de derde maand is dit 70% van je dagloon. Heb je recht op een verlenging? Dan is de hoogte van de overige maanden ook 70% van je dagloon. Je dagloon wordt via je sv-loon berekend. Het wordt door 261 dagen gedeeld ook al heb je minder dan een heel jaar gewerkt.

Maximale dagloon

Hoe hoog jouw WW uitkering 2017 zal zijn, hangt mede af van jouw dagloon. Twee keer per jaar wordt dit maximum dagloon vastgesteld. Wil je van afgelopen jaren nog de hoogte van je WW uitkering nagaan, kan dat hier voor 2015.

Ingang Maximum dagloon
1 januari 2017 € 205,77
1 juli 2016 € 203,85
1 januari 2016                                  € 202,17
1 juli 2015 € 199,95
1 januari 2015 € 199,15

Nieuws over Wat is de WW uitkering?

UWV stelt voorwaarden aan vrijwilligerswerk voor werkzoekenden

Werkzoekenden die vrijwilligerswerk doen hebben meer kans om met de maatschappij in contact te blijven en er daarmee voor te zorgen dat ze wellicht een nieuwe baan vinden.

» Lees het volledige bericht
Werkloosheid volgens CBS opnieuw verder gedaald

Het aantal werklozen is opnieuw gedaald, tijdens de afgelopen 3 maanden werden het er maandelijks 14.000 minder.

» Lees het volledige bericht
Steeds meer huishoudens in Nederland afhankelijk van uitkering

De groep mensen die in Nederland afhankelijk is van een uitkering groeit. In 2008 ging het nog om 9,1% van de mensen, in 2014 ging het om 11,6%.

» Lees het volledige bericht
WW moet stimulans om te werken worden

De WW heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan, de uitkering zit op dit moment heel anders in elkaar dan een aantal jaren geleden.

» Lees het volledige bericht
WW-premie voor werkgevers 250 miljoen lager in 2016

De WW-premie die werkgevers betalen zal volgend jaar flink lager uitvallen, volgens de prognose hoeven zij 250 miljoen minder bij te dragen.

» Lees het volledige bericht
UWV gaat WW’er niet bekeuren voor verkeerd opgegeven bijverdiensten

Het UWV zal op een coulante manier omgaan met mensen die een vergissing of een fout maken en daardoor verkeerde bijverdiensten opgeven.

» Lees het volledige bericht