Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (63)

Hoogte WW uitkering berekenen

Heb je te horen gekregen dat je een aanzienlijk aantal uren werk verliest of misschien zelfs wel al jouw uren. Dat is natuurlijk flink balen. Misschien heb je wel recht op een WW uitkering? Dan wil je natuurlijk weten hoe hoog de bruto WW uitkering per maand is. Berekenen.nl helpt jou hier mee door een rekentool beschikbaar te stellen. lees meer

Hoe hoog is WW uitkering 2024?

De WW uitkering is een werkeloosheidsuitkering van het Uitkeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV). Deze uitkering is een tijdelijke uitkering en bedoeld voor mensen die tussen twee banen zitten. Of je recht hebt op een WW uitkering is afhankelijk van een aantal zaken. Zo moet je voldoen aan de weken eis van het UWV, welke verplicht stelt dat je minimaal 26 van de afgelopen 36 weken gewerkt heeft. Daarnaast dien je verzekerd te zijn tegen werkeloosheid, moet je meer dan 5 uur per week minder kunnen werken, dien je per direct beschikbaar te zijn voor nieuw werk en mag je niet door eigen schuld werkeloos geworden zijn. De duur van uw WW hangt weer af van onder andere jouw arbeidsverleden.

Bereken de hoogte van je bruto WW uitkering

Weet je al dat je recht hebt op een WW uitkering? Dan is de minimale duur drie maanden. De eerste twee maanden ontvang je 75% van je dagloon, de derde maand is dit 70% van je dagloon. Heb je recht op een verlenging? Dan is de hoogte van de overige maanden ook 70% van je dagloon. Je dagloon wordt via je sv-loon berekend. Het wordt door 261 dagen gedeeld ook al heb je minder dan een heel jaar gewerkt.

Maximale dagloon 2024

Hoe hoog jouw ww uitkering 2024 zal zijn, hangt mede af van jouw dagloon. Twee keer per jaar wordt dit maximum dagloon vastgesteld. Vanaf 1 januari 2024 is het maximale dagloon € 274,44. De maximale maandloon voor je uitkering bedraagt € 5.969.07.

WW in 2024: online berekenen

Om het dagloon te berekenen gaat het UWV uit van 261 werkdagen per jaar. Dat leidt tot 21,75 werkdagen per maand. Stel dat je dus €3.000 aan bruto SV-loon ontvangt, dan bedraagt het dagloon €137,93. Dat is minder dan het maximum, waardoor je op basis daarvan de hoogte van je WW uitkering in 2024 kunt berekenen.

Je kunt daarvoor gebruik maken van onze online tool. Houd er rekening mee dat je uit dient te gaan van het SV-loon. Dat betekent dat hierin ook het vakantiegeld en een eventuele 13e maand zijn inbegrepen. Net als andere bonussen die je ontvangt. Het gaat om het totale bruto loon dat je ontvangt.

Op basis daarvan kun je het dagloon berekenen, die het UWV gebruikt om de hoogte van je uitkering in 2024 te bepalen. Benieuwd wat je aan uitkering kunt verwachten als je werkloos zal raken? Je kunt dit eenvoudig online berekenen. Wij zorgen ervoor dat je goed op de hoogte bent van de uitkering die je kunt verwachten.

Nieuws over Hoe hoog is WW uitkering 2024?

Aantal WW-uitkering in Drenthe afgenomen in 2022

Aantal WW uitkeringen in Drenthe zijn in 2022 afgenomen vergeleken met 2021. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel onze blog.

» Lees het volledige bericht
Werktijdverkorting tijdens het corona virus.

Wat veel werkgevers niet weten is dat ze werktijdverkorting kunnen aanvragen als ze minder werk hebben voor hun werknemers door het corona virus. Als het ministerie kiest om het goed te keuren kan je bij het UWV een tijdelijke WW-uitkering vragen voor de niet gewerkte uren van jouw werknemers.

» Lees het volledige bericht
Bruto naar netto: uitkering ook onderhevig aan belastingen

Van bruto naar netto voor een uitkering: het is iets waar niet iedereen rekening mee houdt. Toch moet er ook over een uitkering belasting worden betaald, op basis van de schalen voor de inkomstenbelasting die er gelden.

» Lees het volledige bericht
UWV stelt voorwaarden aan vrijwilligerswerk voor werkzoekenden

Werkzoekenden die vrijwilligerswerk doen hebben meer kans om met de maatschappij in contact te blijven en er daarmee voor te zorgen dat ze wellicht een nieuwe baan vinden.

» Lees het volledige bericht
Werkloosheid volgens CBS opnieuw verder gedaald

Het aantal werklozen is opnieuw gedaald, tijdens de afgelopen 3 maanden werden het er maandelijks 14.000 minder.

» Lees het volledige bericht
Steeds meer huishoudens in Nederland afhankelijk van uitkering

De groep mensen die in Nederland afhankelijk is van een uitkering groeit. In 2008 ging het nog om 9,1% van de mensen, in 2014 ging het om 11,6%.

» Lees het volledige bericht
WW moet stimulans om te werken worden

De WW heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan, de uitkering zit op dit moment heel anders in elkaar dan een aantal jaren geleden.

» Lees het volledige bericht
WW-premie voor werkgevers 250 miljoen lager in 2016

De WW-premie die werkgevers betalen zal volgend jaar flink lager uitvallen, volgens de prognose hoeven zij 250 miljoen minder bij te dragen.

» Lees het volledige bericht
UWV gaat WW’er niet bekeuren voor verkeerd opgegeven bijverdiensten

Het UWV zal op een coulante manier omgaan met mensen die een vergissing of een fout maken en daardoor verkeerde bijverdiensten opgeven.

» Lees het volledige bericht