Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.5 / 10 (2)

Huurprijs berekenen onzelfstandige woonruimte

Je bent student en zoekt een kamer in de stad waar je gaat studeren. Of je bent een ‘young professional’ en wilt nog niet al te veel aan huur betalen maar wel graag een eigen plekje. Een zogenoemde onzelfstandige woonruimte kan dan de oplossing zijn. Uiteraard wil je dan wel weten wat de huurprijs hiervan is. Berekenen.nl helpt je daarbij. We leggen aan je uit hoe deze huurprijs berekend wordt en waar dit afhankelijk van is. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Huurprijs berekenen onzelfstandige woonruimte

Huurprijs berekenen onzelfstandige woonruimte; huurcommissie

Om te voorkomen dat huurbazen torenhoge prijzen in rekening brengen, is er in Nederland een huurcommissie. Deze onafhankelijke en landelijke partij heeft aan de hand van verschillende punten een richtlijn gemaakt voor de huurprijs. De huurcommissie wordt gecontroleerd door de minister voor Wonen en Rijksdienst. Op deze manier zijn de belangen van zowel de huurders als de verhuurders gewaarborgd. Als toekomstige huurder kun jij aan de hand van het puntensysteem bekijken wat de huur voor jouw onzelfstandige woonruimte ongeveer is.
Let op: de huurprijs voor zelfstandige woningen wordt anders berekend.

Huurprijs berekenen; puntensysteem

De huurcommissie heeft een puntensysteem ontwikkeld. Jouw woning of toekomstige kamer is een aantal punten ‘waard’. Deze punten zijn weer goed voor een bepaald huurbedrag. De huurprijzen zijn maximale huurprijzen en hoeven dus niet exact gehanteerd te worden door verhuurders. De huurcommissie stelt maximale huurprijzen elk jaar opnieuw vast rond 1 juli. De sociale huurwoningen worden dan door de commissie bekeken. Natuurlijk kun je ook jouw woning bekijken aan de hand van het puntensysteem. Je kunt de uitkomst uitprinten en met de verhuurder bespreken. Er kunnen overigens geen rechten aan ontleend worden! De commissie moet zelf onderzoek doen voor het definitief vaststellen van een maximale huurprijs.

Huurprijs berekenen onzelfstandige woonruimte; zelf doen

Heb jij een kamer op het oog in Amsterdam of bijvoorbeeld Groningen? Dan kun je, aan de hand van het puntensysteem, bekijken of de gevraagde huurprijs redelijk is. Wel is het belangrijk dat je alles over de kamer weet. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de kamer, heb je een eigen keuken of is deze gezamenlijk, is er centrale verwarming en heb je een tuin, terras of balkon? Al deze gegevens zijn samen een puntenaantal waard. Daarna kun je eenvoudig de huurprijs aflezen in het overzicht van de huurcommissie. Vul meteen de gegevens in en bereken de huurprijs voor een onzelfstandige woonruimte.