Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
7.7 / 10 (489)

Gordijnmaat berekenen

Je wilt nieuwe gordijnen omdat de oude niet meer mooi zijn, je verhuist bent of gewoon omdat je wel eens iets anders wilt. Dan is het natuurlijk van groot belang dat je nieuwe gordijnen perfect passen voor jouw ramen of deuren. Maar hoe bereken je nu precies welke afmeting je nieuwe gordijnen moeten krijgen? Berekenen.nl helpt je er graag mee. lees meer

Vul hier in hoe breed uw gordijnen moeten worden. Houd er rekening mee dat u de maten meet van muur tot muur en niet de breedte van uw raam. Vul de breedte in centimeters in. 
Meet de afstand van het plafond tot aan de vloer of vensterbank. Vul deze afstand hier in centimeters in.
Hoe breed is de baan stof die je wilt gaan gebruiken. Vul dit in centimeters in.
Meestal is dit 140 cm breed.
Geef aan welke soort plooi u wenst. Kies voor een enkele, dubbele (vlinderplooi) of een triplooi.
Vul hier in hoeveel gordijnen er aan de rails zitten
Aan de zijkant van een enkele gordijn heb je links en rechts een zoom. Moet dit een enkele of dubbele zoom worden?
Andere bezoekers berekenden ook:

Gordijnmaat berekenen

Betrek je een nieuw huis of ben je gewoon toe aan nieuwe gordijnen, dan is de leukste en goedkoopste optie om die natuurlijk helemaal zelf te maken! Je gaat op zoek naar geschikte stof, je bedenkt hoe je de gordijnen wilt hebben hangen en dan pak je je naaimachine tevoorschijn. Maar voor je zover bent, moet je nog wel even een klusje klaren, namelijk het opmeten hoeveel meter gordijnstof je nodig hebt. Dit zal niet de meest leuke opdracht zijn want er komt nogal wat bij kijken. Daarom willen we je graag helpen zodat je zo snel mogelijk verder kunt en je precies de goede hoeveelheid stof koopt zonder dat je te veel of te weinig in huis haalt.

Gordijn keuzes maken

Voor je kan gaan berekenen hoeveel stof je nodig hebt moet je een paar belangrijke keuzes maken:
 • Wil je de gordijnen tot aan de grond of wil je ze op de vensterbank laten vallen?
 • Wil je graag bijpassende embrasses  (de banden die de gordijnen opzij houden als ze open zijn) neem dan afhankelijk van het model enkele meters extra stof
 • Hang je gordijnen links en rechts van het raam? (Een stel)
 • Hang je de gordijnen links of rechts? (Een stuk)
 • Hang je meerdere stukken op, bijvoorbeeld een deel links, een deel rechts en een deel in het midden voor een muur?
 • Neem je een zoom aan de onderkant of bovenkant?  (= 20 cm stof extra voor de hoogte)
 • Neem je een zoom aan de zijkant?  (= 10 cm stof extra voor de breedte)
 • Neem je een enkele of dubbele zoom?
In alle gevallen zal het stuk stof dat je nodig hebt verschillen.

Gordijnmaat berekenen

Welke plooi kies je?

Welke plooi ga je gebruiken? Ga je voor de enkele, dubbele of de triplooi? Wij adviseren een enkele of dubbele plooi voor zwaardere stoffen. Een triplooi wordt geadviseerd voor een gordijn langer dan 200 cm. Naar gelang welke plooi je kiest moet je de volgende berekening doen:
Enkele plooi= 1,5 tot 2 maal de breedte
dubbele plooi = 2 tot 2,5 maal de breedte
triplooi (drievoudige plooi) = 2,5 tot 3,5 maal de breedte

TIP! Het mooist komen kleuren en dessins tot hun recht bij een mooie plooi. De plooi die het meest gebruikt wordt is de dubbele plooi. Gordijnen hangen het mooist als je ze van plafond tot vloer laat hangen.

Gordijnen op roede

Zorg dat de roede of rails breder zijn dan het raam zodat er aan de zijkanten geen openingen ontstaan en zodat je het gehele gordijn naast het raam kunt schuiven. De lengte van de rail bepaalt de breedte van een gordijn. Als er nog geen rail hangt, adviseren wij de rail minimaal 20 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam. De hoogte wordt bepaald door de maat tussen de vloer en de bovenkant van het gordijn. Hiervan moet 2 cm worden afgetrokken, zodat het gordijn vrij boven de vloer hangt.

Gordijn op ringen

De meetinstructies van een gordijn op ringen zijn hetzelfde als een gordijn op roede, omdat deze óp een roede geplaatst worden. Let erop dat je alleen geen 2 cm van de hoogte aftrekt, anders wordt het gordijn te kort.

Gordijnmaat opMeten

Nu kan het meten beginnen, maar houd wel rekening met de volgende tips:

Tips gordijn opmeten
 • Een metalen rolmaat die de breedte en hoogte in 1 keer kan meten is een must.
 • Meet voor de zekerheid twee keer, een vergissing is zo gemaakt!
 • Als je al een rail of roede hebt, hang deze dan op voor je gaat meten.
 • Hangt de rail nog niet, maak het gordijn dan aan weerszijden 20 cm breder dan het raam.
 • Meet bij rails vanaf de bovenkant van de rail. Meet bij het gebruiken van een roede voor een gordijn met zeilringen vanaf de bovenkant van de roede.
 • Meet  bij een roede met ringen vanaf de onderkant van de ring.
 • Laat de gordijnen 1 cm vrij hangen boven de vensterbank of ca 2 cm boven de vloer.
 • Houd rekening met uitstekende delen (raamhendels, -grepen of deurknoppen).
 • Ligt er nog geen vloer? Houd dan rekening met de dikte van de nog te plaatsen vloer (en eventuele ondervloer).
 • Ga pas meten als de totale afwerking (zoals stucwerk) rond het kozijn klaar is.
 • Meet liefst op meerdere plaatsen, een vloer, plafond of kozijn is niet altijd waterpas. Neem de kortste kant als hoogtemaat.

Opmeten hoogte en breedte gordijnen aan rail

Bepaal of je de gordijnen onder of voor de rail wilt hangen. De breedte berekenen voor gordijnen op de rail is simpel: meet de breedte van de rail of meet de breedte tussen de muren en tel daarbij 10 cm extra op. Voor gordijnen onder de rail meet je de hoogte van de vloer tot aan de onderzijde van de rail. Meet dit wel op 2 verschillende plekken. Trek dan van de maat die je nu hebt 2 cm af, dan komt het gordijn 0,5 cm van het plafond te hangen en 1,5 cm los boven de vloer te zweven. Zo wordt het gordijn niet vuil door de vloer en schuurt het boven niet langs het plafond.

Gordijn opmeten hoogte en breedte

Opmeten van gordijnen met ingeslagen ringen aan roede

Neem de breedte van de roede als maat en tel hier 20 cm bij op. Meet de hoogte door vanaf de bovenzijde van de roede tot aan de vloer te meten en tel hier 1,5 cm bij op. Het gordijn komt namelijk 1,5 cm boven de vloer te hangen en boven de roede komt nog 3 cm.

Opmeten gordijnen aan ringen aan roede

Wil je gordijnen aan de ringen van een roede hangen, kies dan altijd voor een enkele of dubbele plooi. Meet de breedte door de breedte van de roede te meten en tel hier 20cm bovenop. De hoogte meet je door van de ringen tot de vloer te meten en trek hier 1,5 cm vanaf omdat de gordijnen 1,5 cm boven de vloer moeten hangen.

Het meten van gordijnen met waveplooien

Gordijnen met waveplooien komen altijd onder de rail te hangen. Meet de breedte van de rail of meet de breedte tussen de muren en tel daarbij 10 cm extra op. De hoogte meet u van onderzijde rail tot de vloer en trek daar 2 cm af. Op deze manier loopt het gordijn vrij van de rail en hangt het een klein beetje boven de vloer.

LET OP: Heeft de stof een patroon, dan heb je extra nodig. Zeker wanneer een gordijn uit meerdere banen bestaat gaat er veel stof verloren.

Nieuws over Gordijnmaat

Isoleer met gordijnen in huis

Isolatie van woningen wordt steeds belangrijker en gordijnen kunnen hierbij een verschil maken. Isolerende gordijnen voorkomen tocht en houden warmte vast, waardoor ze bescherming bieden tegen de kou of warmte van buitenaf.

» Lees het volledige bericht
Waar let ik op bij het kopen van gordijnen?

Je wilt natuurlijk de beste gordijnen uitkiezen voor bij jouw interieur. Maar hoe kies je nu die juiste gordijnen? Wij vertellen het je.

» Lees het volledige bericht
Tips bij het kopen van gordijnen

Wat is een huis tegenwoordig nog zonder gordijnen? Gordijnen is een belangrijk onderdeel van het interieur alleen er gaan vaak dingen fout bij het kopen van gordijnen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij een miskoop kan voorkomen.

» Lees het volledige bericht
Tijd voor een nieuwe look thuis?

Nederland zit al meer dan drie weken binnen. Scholen en winkels zijn gesloten, daar waar mogelijk werken mensen vanuit huis. Doordat mensen zoveel thuis zijn wordt er hier en daar wat verandert aan het interieur. Wij zetten graag een paar handige berekeningen voor je op een rijtje.

» Lees het volledige bericht
Slimme rolgordijnen bij IKEA: besturen met spraak

IKEA richt zich sinds enige tijd op slimme producten, om het huis op een voordelige en praktische manier te automatiseren. Een nieuw voorbeeld van die strategie is het slimme rolgordijn, dat zich via spraak laat besturen.

» Lees het volledige bericht