Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (42)

Winstmarge berekenen

Je hebt een product gekocht en vervolgens weer verkocht. Dan heb je wellicht winst gemaakt. Als ondernemer is het belangrijk om de winstmarge te berekenen. Niet iedereen is daar even handig in. Voor degene die wel een beetje hulp kunnen gebruiken, heeft Berekenen.nl een tool voor het berekenen van je winstmarge. lees meer

Geef aan wat wilt u berekenen
- de winstmarge die in de verkoopprijs zit
- de winstmarge die gemaakt moet worden over de inkoopprijs

Gangbaar is om met de winstmarge in de verkoopprijs te gaan rekenenen omdat wanneer je kortingen gaat hanteren, dan is dat ook altijd over de verkoopprijs en kun je makkelijker onthouden wat de winstmarge na korting is.

Voorbeeld: Wanneer de winstmarge op een product 50% is en er wordt 20% korting gegeven, dan houd je een winstmarge van 30% over.

Wat is een winstmarge?

Een winstmarge is het percentage van de omzet dat daadwerkelijk overblijft voor een onderneming. De ‘echte’ winst die je maakt dus. De winstmarge is in principe de verhouding tussen de winst en de omzet. Om de winstmarge te berekenen dien je dus eerst de omzet te weten. De omzet is het totale bedrag dat je verdient met een bepaald product of dienst in een bepaalde periode. Dit kan een kwartaal, een half jaar of een jaar zijn. Maar je kunt ook de winstmarge berekenen over één bepaald product.

Verschillende soorten winstmarges

Er zijn drie verschillende soorten winstmarges. De brutowinstmarge, de nettowinstmarge en de operationele winstmarge. De verschillende winstmarges kunnen berekend worden wanneer je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel procent van de winst overblijft voor indirecte kosten (brutowinstmarge). Of wanneer het belangrijk is om te weten hoeveel procent overblijft voor financiers (operationeel). De nettowinstmarge geeft aan hoeveel procent er daadwerkelijk overblijft voor de eigenaar van een product of dienst. Op deze pagina berekenen we de nettowinstmarge.

Winstmarge berekenen

Je weet nu dat je de nettowinst kunt berekenen met deze tool. Nu hoef je alleen nog maar te weten wat de inkoopprijs is. Dit is de prijs die je zelf betaald hebt voor een product. Geef ook aan of dit bedrag inclusief of exclusief btw is. Vervolgens vul je het verkoopbedrag in, ook inclusief of exclusief btw. Als laatste geef je nog aan of de btw in het hoge (21% btw) of het lage tarief valt. Je kunt ook eerst nog je btw berekenen. Nu klik je op berekenen en de winstmarge verschijnt.

Winstmarge berekenen

Formule nettowinstmarge berekenen

Nettowinstmarge = Nettowinst   *100%
                                      Omzet

Allereerst bereken je de nettowinst.

Omzet € 1500,-
*Directe kosten € 250,-
Brutowinst (omzet - directe kosten)        €1250,-
**Indirecte kosten € 100,-
Bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering (brutowinst - indirecte kosten) € 1150,-
***Financieringskosten € 25,-
Nettowinst (bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering - financieringskosten) € 1125,-

* Kostprijs verkopen, materiaalkosten, arbeidskosten

** Afschrijvingen, administratiekosten, huisvestigingskosten, managementkosten

*** Belastingen, rente en dividend voor preferente aandelen

(1125 / 1500)*100% =  75%

Voorbeeld winstmarge berekenen

Je kunt de winstmarge berekenen aan de hand van een voorbeeld. Hiervoor heb je in ieder geval de volgende gegevens nodig:
  • Inkooprijs

  • Verkoopprijs

  • Btw-tarief

Je kunt hiermee op twee verschillende manieren de winstmarge berekenen. Je kunt dit doen als percentage van de verkoopprijs of ten opzichte van de inkoopprijs. Wil je jouw producten inkopen en die bijvoorbeeld met een winstmarge van 10% verkopen of ben je benieuwd welk deel van de verkoopprijs eigenlijk de winstmarge bedraagt? Je kunt de beide berekeningen online maken, we zorgen hieronder voor een voorbeeld.
Stel dat je een product bijvoorbeeld kunt inkopen voor €3,24 (exclusief btw) en dat je het vervolgens voor €5,95 (inclusief btw) aan je klanten weet te verkopen. Er is dan sprake van een winstmarge van 27,4% in de verkoopprijs of 37,7% ten opzichte van de inkoopprijs.

Zoals je merkt is het van belang om aan te geven of de bedragen die je gebruikt inclusief of exclusief de btw zijn. De inkoop zal je over het algemeen doen exclusief te btw, omdat het gaat om een zakelijke aankoop. Verkoop je aan particulieren? Dan is je verkoopprijs waarschijnlijk inclusief btw. Indien je verkoopt aan zakelijke klanten kun je ook gemakkelijk rekenen met de verkoopprijs exclusief btw. Voor de winstmarge die je berekent maakt dit uiteindelijk niet uit.

Nieuws over Wat is een winstmarge?

De meest winstgevende automerken ter wereld

Uit een recente analyse van de financiële gegevens van de 16 grootste automerken ter wereld blijkt dat deze bedrijven buitengewone winsten behalen en recordomzetten realiseren.

» Lees het volledige bericht
Berekenen van winst over je beleggingen

Wanneer je druk bezig bent om je gespaarde vermogen te beleggen in vastgoed, aandelen of crypto, dan heb je vast weleens een poging gewaagd om je winst te berekenen met je investering. Er zijn verschillende manieren die jij kunt gebruiken om erachter te komen hoeveel geld een investering waard kan zijn. Je kunt natuurlijk niet altijd alles voorspellen als het gaat om de toekomstige waardes. Het heeft namelijk te maken met de markt en dat hij de hele tijd aan het veranderen is. Toch kun je een inschatting maken en daar zijn verschillende manieren voor. Hieronder lees je een paar berekeningen waar je gebruik van kunt maken als je druk bezig bent in de beleggingswereld.

» Lees het volledige bericht
Wat is dé perfecte winstmarge voor een webshop

Tijdens deze donkere tijd zie je dat steeds meer ondernemers ervoor kiezen om een webshop te openen. Dat heeft natuurlijk heel erg veel te maken met corona maatregelen, maar ook zeker doordat steeds meer mensen liever via het internet bestellen dan langs gaan in de winkel, maar wat is eigenlijk een goede winstmarge voor een webshop? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Tips om je winstmarge te vergroten

Als ondernemer wil je graag zoveel mogelijk winst maken. Daarom ben je uiteindelijk ondernemer geworden. Soms kan dat dan ook lastiger zijn dan je denkt. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet hoe jij je winstmarge kan vergroten.

» Lees het volledige bericht
De winstmarge berekenen: hoe doe je dat goed in 2021?

In de boekhouding en financiën is een winstmarge een maatstaf voor de inkomsten (of winsten) van een bedrijf in verhouding tot de inkomsten. De drie belangrijkste winstmarge-elementen zijn de bruto winstmarge (totale omzet minus kosten van verkochte goederen), de bedrijfswinstmarge (inkomsten minus de bedrijfskosten) en de nettowinstmarge (inkomsten minus alle kosten, inclusief rente en belastingen). Om je op weg te helpen behandelen we hier wat formules en voorbeelden waarmee je de marges kunt berekenen.

» Lees het volledige bericht