Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.5 / 10 (2)

Radiator vermogen berekenen

In je bad- of woonkamer hangt een oude radiator die de ruimte niet meer goed verwarmt. Dan is het hoog tijd voor een nieuwe radiator. Maar waar houd je allemaal rekening mee als je een nieuwe radiator aanschaft? Berekenen.nl helpt je graag en legt uit hoe je het vermogen van je radiator kan berekenen. lees meer

De aanbevolen temperatuur per kamer is:

24ºC   Badkamer
22ºC   Woonkamer
20ºC   Keuken
18ºC   Slaapkamer

Radiator vermogen berekenen

Wat is het radiator vermogen?

Het vermogen van een radiator wordt aangegeven in watts. Het aantal watts geeft aan hoeveel vermogen een radiator heeft. Het vermogen geeft op zijn beurt weer aan hoeveel ‘kracht’ hij heeft om een ruimte te verwarmen. Aan de hand van het aantal watts kun je dus bepalen of een radiator krachtig genoeg is voor bijvoorbeeld je woonkamer. Nu dien je meer te weten dan alleen het aantal watts. Het juiste radiator vermogen hangt van een aantal zaken af: de grote van de ruimte en de gewenste temperatuur. Zo geldt voor de badkamer meestal een richttemperatuur van 24 graden Celsius terwijl dit voor een slaapkamer maar 18 graden Celsius is. Dit verschil van 6 graden Celsius scheelt enorm in het benodigde aantal watts van een radiator.

Radiator vermogen berekenen

Je weet wat voor soort radiator je zoekt. Het model is bepaald, maar nu het vermogen nog. Zorg ervoor dat je eerst de ruimte opmeet. Meet de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte. Vervolgens reken je de inhoud van de ruimte uit, doe dit door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte. Voorbeeld: 4 (lengte)×5 (breedte) ×2,50 (hoogte)=50m². Je hebt nu de inhoud van je kamer.
Vervolgens bepaal je de gewenste temperatuur. Bijvoorbeeld 24 graden voor de badkamer. Vermenigvuldig de gewenste temperatuur altijd met 3.86 om het aantal watts per m² te berekenen.

Voorbeeld:
24 (graden)×3.86=92,64 watt per m². Nu kun je het benodigde radiator vermogen berekenen. Voorbeeld: 50 (inhoud kamer)×92,64 (watt per m²) =4632 watt is het radiator vermogen dat je nodig hebt voor je badkamer. Natuurlijk kun je ook alle gegevens eenvoudig invullen in onze rekentool. Wij maken de berekening dan meteen voor je!

Nieuws over Radiator vermogen

Hoe houden we ons huis warm in de winter?

De koudste tijd van het jaar is weer aangebroken, de winter. De winter staat bekend om sneeuw en ijs maar ook voor de lage buiten tempratuur. Vaak vinden mensen de buiten tempratuur niet zo belangrijk zolang het binnen maar lekker warm is. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat het warm is in huis zonder dat de gas of elektriciteitsrekening enorm is?

ยป Lees het volledige bericht